Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 25 mai 2023 - Noapte grea în Belgorod, cu multe atacuri / Opozanții lui Putin avansează în Rusia

pulaski.pl
razboi ucraina

Generalul Alexander Lapin, şeful Statului Major al forţelor terestre ruse, se află în fruntea operaţiunilor militare din Belgorod. Pe reţelele de socializare, blogerii militari pro-Kremlin au distribuit imagini în care Lapin oferă indicaţii unui vehicul blindat pe o stradă pustie şi pare să încurajeze soldaţii cu expresii precum "Înainte, băieţi! Pentru patria mamă!" STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 25 mai 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 25 mai, ora 22.45: SUA au devenit reticente în privinţa instruirii piloţilor ucraineni pe avioanele F-16: Este un angajament pe termen lung, nu pentru o posibilă contraofensivă

Zilele trecute preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat că ţara sa a aprobat instruirea piloţilor ucraineni pe avioanele F-16. Astăzi, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA, generalul Patrick Ryder, a relatat culisele aprobării instruirii piloţilor ucraineni. Întrebat dacă a fost stabilit sau nu un calendar legat de desfăşurarea instruirii şi de furnizarea de avioane Ucrainei, generalul american a răspuns: "Instruirea piloţilor şi furnizarea de avioane Ucrainei sunt angajamente pe termen lung, nu au nicio legătură cu aşteptata contraofensivă."

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 21.20: BBC: Ucraina neagă că oraşul Bahmut ar fi fost cucerit de Rusia

Ucraina a respins afirmaţiile potrivit cărora Bahmut a fost cucerit de Rusia, după ce mercenarii Wagner au declarat că au început să predea controlul oraşului Armatei Moscovei, relatează Rador. Ministrul ucrainean adjuct al Apărării, Hanna Maliar, a insistat că trupele ucrainene se află încă în suburbiile sud-vestice. Ea a afirmat că acestea încearcă să încercuiască Bahmut. Anterior, liderul grupului Wagner a declarat că poziţiile soldaţilor săi sunt transferate Armatei ruse.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 21.10: Ucraina e acuzată că plănuia atacuri la mai multe centrale nucleare rusești: Rusia a săltat mai mulți sabotori

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat joi că a arestat "sabotori" cu legături cu serviciile secrete ucrainene care plănuiau să perturbe funcţionarea unor centrale nucleare ruse.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 21.05: SUA îngroapă Ucraina: NY Times acuză că ucrainenii au fost în spatele atacului cu drone de la Kremlin

Atacul cu drone asupra Kremlinului din această lună a fost probabil orchestrat de una dintre unităţile speciale de informaţii militare ale Ucrainei, informează New York Times, citând evaluări ale agenţiilor de spionaj americane, potrivit Reuters.

Continuarea aici.

UPDATE 25 mai, ora 21.00: NATO şi Ucraina au discutat joi despre nevoile şi planurile de reconstrucţie ale fostei republici sovietice

NATO şi Ucraina au discutat joi despre nevoile şi planurile de reconstrucţie ale fostei republici sovietice, în timp ce Kievul continuă să se apere împotriva invaziei ruseşti, transmite agenţia EFE, informează Agerpres.

Discuţia s-a desfăşurat în cadrul unei reuniuni virtuale a Comisiei NATO-Ucraina, la care au luat cuvântul prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Sviridenko, şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Alianţa a precizat într-un comunicat că participanţii la reuniune au discutat despre "necesităţile şi planurile de reconstrucţie ale Ucrainei într-o etapă critică a luptei" ţării împotriva "invaziei în toată regula a Rusiei" şi în perspectiva summitului liderilor NATO de la Vilnius din 11-12 iulie.

Potrivit comunicatului de presă, Geoană a reamintit în cadrul reuniunii virtuale "sprijinul semnificativ acordat de aliaţii NATO Ucrainei, atât la nivel bilateral, cât şi multilateral", şi a subliniat angajamentul organizaţiei transatlantice de a sprijini Kievul "atât timp cât va fi necesar".

Alianţa a adăugat că Geoană "a subliniat rolul activ al NATO în sprijinirea Ucrainei în tranziţia de la echipamentele şi doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO şi în creşterea interoperabilităţii cu NATO, precum şi în susţinerea Ucrainei pentru a face faţă consecinţelor fizice şi sociale ale războiului".

"În cadrul Pachetului cuprinzător de asistenţă convenit la summitul de la Madrid de anul trecut, NATO este deja activă în domenii precum reabilitarea psihologică şi reforma sistemului de achiziţii în domeniul apărării, precum şi în proiecte de deminare umanitară", a precizat organizaţia transatlantică.

Aceasta a adăugat că secretarul general adjunct a afirmat că reuniunea de joi "va ajuta NATO să alinieze şi mai mult sprijinul practic la necesităţile Ucrainei".

content-image

UPDATE 25 mai, ora 19.55: Nikolai Patruşev a declarat că la conferința privind securitatea din Rusia a fost discutată şi situația din Ucraina

Situația din Ucraina a fost discutată atât în timpul ​​convorbirilor bilaterale, cât și a celor multilaterale, desfăşurate în cadrul celei de-a XI-a Reuniuni Internaționale a înalților reprezentanți responsabili cu problemele de securitate, a declarat, joi, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patruşev, la o conferință de presă susţinută după încheierea evenimentului.

"Întrebarea referitoare la modul în care evoluează situația din Ucraina preocupă aproape toată lumea. În timpul reuniunilor multilaterale și bilaterale, această problemă a fost abordată" - a spus Patruşev. "Mi-am prezentat opinia inedită, care a fost exprimată de mulți. Au început să vorbească despre multipolaritate, spun că s-a înființat deja o lume multipolară, că Statele Unite caută să domine lumea și nu sunt mulțumite cu faptul că lumea multipolară s-a ridicat în picioare" - a spus Patruşev, transmiţând evaluarea situației de către participanții la conferință. Șeful Consiliului de Securitate a subliniat că multe țări numesc Rusia și China ca fiind noile centre ale lumii multipolare, dar Occidentul nu este mulțumit cu această stare a lucrurilor.

"Nu doar Rusia este unul dintre centrele lumii multipolare. China, de asemenea. Prin urmare, dacă ele (țările occidentale - aprox. TASS) cred că pot face față Rusiei, următoarea lor sarcină, care va fi dificil de rezolvat în paralel, este China. Ştim despre ceea ce fac ele acum la granița Chinei, cu Taiwan. În general, este dificil să nu fii de acord cu poziția lor (a părţii chineze - nota TASS)"

content-image

 

UPDATE 25 mai, ora 18.24: Kremlinul reacționează după ce ucrainenii l-au pus pe Putin în capul listei: Operațiunea militară specială este mai mult decât justificată

Declarațiile Kievului conform cărora "Putin este ținta numărul unu" sunt teroriste, așa că operațiunea militară specială este mai mult decât justificată, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru emisiunea "Moscova. Kremlin. Putin", relatează TASS, potrivit Rador.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 25 mai, ora 17.45: Kremlinul acuză Ucraina că vrea să atace centrale nucleare pe teritoriul Rusiei

Kremlinul a acuzat Ucraina că complotează să atace linii electrice de înaltă tensiune la două centrale nucleare din nordul Rusiei, informează joi DPA, potrivit Agerpres.

"De fapt, acţiunile ostile ale regimului de la Kiev împotriva ţării noastre continuă", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.

Detalii aici

 

UPDATE 25 mai, ora 16.15: Serghei Șoigu: Occidentul poartă un război nedeclarat împotriva Rusiei

Un război nedeclarat condus de Occident este purtat împotriva Moscovei și Minskului, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Viktor Khrenin, joi, realatează TASS.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 mai, ora 16.10: Dezvăluiri care încing frontul: Coreea de Sud alimentează Ucraina cu arme, cu ajutorul SUA

Sute de mii de proiectile de artilerie din Coreea de Sud au fost deja expediate către Ucraina, prin Statele Unite, scrie miercuri cotidianul Wall Street Journal, citat de Reuters.

Detalii aici

 

UPDATE 25 mai, ora 16.00 - Schimb de prozonieri: 106 apărători din Bakhmut se întorc acasă

Şeful Biroului Prezidenţial, Andrii Yermak, a raportat pe 25 mai că 106 prizonieri de război ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Toți prizonierii de război eliberați au apărat orașul Bakhmut din regiunea Donețk, a spus Yermak. Printre aceștia se numărau 98 de soldați și sergenți, precum și opt ofițeri.

„Au luptat pentru Bakhmut și au făcut o ispravă care a împiedicat inamicul să avanseze mai departe în estul nostru. Fiecare dintre ei este un erou al statului nostru”, a adăugat Yermak.

Potrivit Cartierului General Coordonator pentru Tratarea Prizonierilor de Război, 68 de soldați eliberați au fost considerați dispăruți.

Printre prizonierii eliberați se numără personal din Forțele Armate ale Ucrainei, polițiști de frontieră și un angajat al Serviciului Special de Transport de Stat, a scris sediul.

În timpul schimbului de prizonieri, au fost repatriate și cadavrele a doi străini și a unei femei ucrainene, se arată în raport.

Potrivit sediului, 2340 de persoane au fost returnate din captivitatea Rusiei, inclusiv 139 de civili, la 25 mai 2023.

 

UPDATE 25 mai, ora 13.40 - Reprezentantul militarilor ucraineni din estul ţării nu a putut confirma retragerea Wagner

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe "Est" din armata Ucrainei, Serhi Cerevati, nu a putut confirma retragerea grupării de mercenari ruşi Wagner de la Bahmut - scrie, joi, ziarul Korespondent.

Publicaţia notează că retragerea Wagner din Bahmut a fost anunţată, miercuri, de liderul grupării, Evgheni Prigojin. Serhi Cerevati a constatat, totuşi, că este a treia zi în care ruşii reduc intensitatea atacurilor, deşi bombardamentele nu încetează. În plus, ruşii au lansat atacuri aeriene asupra pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei.

"Remarcăm o scădere a intensităţii atacurilor. Poate că acest lucru se datorează regrupării lor" - a adăugat Cerevati. Amintim că Evgheni Prigojin a anunțat, miercuri, că a început retragerea unităților sale din Bahmut.

"Până la 1 iunie, partea principală va fi mutată în taberele din spate. Transferăm pozițiile către militari" - a explicat liderul mercenarilor Wagner.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 13.20 - Un mort şi 10 răniţi în atacuri lansate de ruşi în regiunile Doneţk şi Herson

Atacurile lansate de ruşi în ultimele 24 de ore în regiunea est-ucraineană Doneţk s-au soldat cu un mort şi şase răniţi - potrivit unui comunicat remis joi, transmite Korespondent. Guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, a precizat că un deces a fost raportat la Ceasiv Iar. Autorităţile din regiunea Herson, de asemenea, au raportat că patru persoane au fost rănite în bombardamentele ruseşti din ultimele 24 de ore.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 13.05 - Explozii în Melitopol

Mai multe explozii au fost raportate, joi, în Melitopol (regiunea Zaporojie), oraş ucrainean aflat sub ocupaţia trupelor ruse, scrie RBC. Potrivit primarului legitim al Melitopolului, Ivan Fedorov, un nor de fum negru pluteşte deasupra oraşului.

"Ocupanţii Melitopolului fumează intens în zona aerodromului capturat" - a scris acesta pe Telegram, sugerând că ar fi avut loc bombardamente asupra trupelor ruse. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 12.50 - Fragmente dintr-o dronă rusească au avariat imobile din Regiunea Cernăuţi

Şeful Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi, Ruslan Zaparaniuk, a raportat că fragmente dintr-o dronă rusească doborâtă de apărarea antiaeriană au căzut în raionul Nistru, provocând un incendiu într-un garaj şi avariind trei imobile, în timpul atacului lansat de invadatori în noaptea de miercuri spre joi.

Oficialul a mai comunicat că au fost deteriorate două linii de înaltă tensiune, astfel că 140 de clienţi au rămas fără curent electric. Incidentul nu s-a soldat cu victime. Compania de gaz din Cernăuţi, de asemenea, a transmis că o dronă Shahed-136 a fost doborâtă în regiune şi că fragmente din aceasta au deteriorat segmente din reţeaua de distribuţie a gazelor, conform KORESPONDENT.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 12.35 - Regiunea Lugansk: Doi morţi în urma unui atac al ruşilor

Şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Artem Lisohor, a raportat că rușii au tras asupra localităţii Raihorodka, din raionul Svatove.

Potrivit unui comunicat remis joi dimineaţă, două persoane au fost ucise, inclusiv un adolescent de 16 ani. Lisohor a precizat că Raihorodka se află într-o zonă cu ostilități active, iar rușii nu le permit localnicilor să plece. Oficialul acuză că, astfel, invadatorii îşi formează o linie de apărare sub forma unui scut uman şi abia în spatele acestei linii sunt montaţi aşa-numiţi dinți de dragon - fortificații menite să împiedice mișcarea tancurilor și a infanteriei mecanizate, scrie KORESPONDENT.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 12.15 - TASS: Rusia expulzează cinci diplomați suedezi

Rusia expulzează cinci diplomați suedezi, în replică la măsurile întreprinse de această ţară la adresa Moscovei, anunţă Ministerul rus al Afacerilor Externe. Ambasadorul Suediei în Rusia a fost convocat la sediul Ministerului rus al Afacerilor Externe, din cauza cursului confruntaţional dus de Suedia împotriva Rusiei - anunţă Ambasada Suediei din Rusia.

De la 1 septembrie 2023, Federația Rusă își retrage acreditarea cu privire la activitatea Consulatului General al Suediei de la Sankt Petersburg, reprezentând o contramăsură luată în replică la acţiunile Suediei duse împotriva Rusiei, a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

De la 1 septembrie 2023, Federația Rusă îşi încetează activitățile sale de la Consulatul General din Göteborg, din Suedia - a preciza MAE al Rusiei.

content-image

UPDATE 25 mai,ora 11.45 - Japonia a trimis vehicule armatei ucrainene (Serhi Korsunski)

Ambasadorul ucrainean la Tokyo, Serhi Korsunski, a anunţat că Japonia a trimis în Ucraina primele două vehicule dintr-un lot de 100 destinat armatei ucrainene, urmând ca altele să fie furnizate după desfăşurarea inspecției tehnice, conform Radro.

"Astăzi, Ministerul Apărării al Japoniei a organizat o ceremonie de predare către Ucraina a 100 de vehicule și 30.000 de rații alimentare pentru Forțele Armate" - a scris ambasadorul pe Facebook. Diplomatul a menționat că primele două mașini sunt deja în drum spre Ucraina şi că celelalte urmează să fie trimise după ce vor fi inspectate din punct de vedere tehnic.

"Pentru prima dată în istoria postbelică a Japoniei, forțele de autoapărare oferă echipament militar unei țări beligerante. Și vor fi mai multe" - a adăugat Korsunski.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 11.35 - Ucraina face tot posibilul să primească avioane F-16 cât mai curând (Andri Ermak)

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andri Ermak, a declarat, miercuri, că partea ucraineană face tot posibilul pentru a accelera livrarea primelor avioane de luptă F-16, conform RBC. "În ceea ce privește termenele, sunt sigur că vom face rapid tot ceea ce ține de partea ucraineană. Sper cu adevărat că nu este vorba de un termen foarte lung, ci de luni de zile. Vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil" - a afirmat Ermak. Totodată, potrivit șefului Biroului Președintelui Ucrainei, instruirea piloților ucraineni pe avioane F-16 poate începe foarte curând. În acest caz este vorba de zile sau cel mult de săptămâni.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 11.25 - RBC: Rușii au început să evacueze documente secrete din Crimeea

Centrul de rezistență națională din Ucraina "SPROTIV" semnalează că ocupanții ruși din Crimeea au început să scoată documente militare secrete de pe teritoriul peninsulei şi să le transfere în Federația Rusă. "Rușii evacuează documente secrete din peninsulă. La începutul lunii mai, rușii au dus pe teritoriul Rusiei documente militare din Crimeea temporar ocupată" - notează SPROTIV. Potrivit sursei, au fost evacuate și echipamente de criptare din administrația militară a forțelor inamice.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 11.10 - MEDUZA: Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei a început deja

Consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a anunţat că a început deja contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei.

Forţele ucrainene au început deja contraofensiva, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al șefului Cancelariei Președintelui Ucrainei, într-un interviu acordat programului Tg1 al postului de televiziune italian RAI. ”Contraofensiva se desfășoară deja de câteva zile”, citează postul de televiziune declarația lui Podoliak.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 10.27 - REUTERS: Grupul Wagner a anunţat că se retrage din Bahmut, în estul Ucrainei şi va fi înlocuit cu trupe regulate ruse

Grupul de mercenari Wagner din Rusia a început să-și retragă forțele din orașul ucrainean Bahmut, a declarat fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, într-o înregistrare video publicată joi.

Evgheni Prigojin a anunțat sâmbătă că a capturat Bahmut, după cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război.

El a spus că luptătorii săi se vor retrage acum și că trupele regulate rusești îi vor înlocui.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 10.05 - Autoritățile din Crimeea anexată au anunțat că au naționalizat apartamentul lui Volodimir Zelenski din Ialta

Consiliul de Stat al Crimeii anexate (de Rusia, n.r.) a decis naționalizarea a 58 de proprietăți deținute de politicieni și antreprenori ucraineni, inclusiv apartamentul din Ialta al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat președintele parlamentului regional Volodimir Konstantinov pentru postul rus de televiziune Rossia-24, scrie Meduza.

„Astăzi, potrivit unei decizii a deputaților consiliului de stat al Crimeii, mai multe proprietăţi importante ale oligarhilor și antreprenorilor ucraineni implicați în sprijinirea regimului nazist de la Kiev au fost naționalizate. Cireaşa de pe tort este apartamentul lui Zelenski, înregistrat pe numele soției sale”, a scris Konstantinov, pe canalul său de Telegram.

Potrivit președintelui parlamentului, proprietăţile naționalizate vor fi scoase la licitație. În ceea ce privește apartamentele politicienilor și antreprenorilor ucraineni, Konstantinov a precizat că încasările din vânzarea acestora vor fi folosite ”pentru necesităţile aşa-zisei operaţiuni militare speciale ruse din Ucraina, pentru familiile celor decedaţi și ale celor mobilizați”.

Potrivit TASS, crama Alef-Vinal-Krîm a omului de afaceri ucrainean Vadim Ermolaev a fost și ea naționalizată; Centrul comercial Sky Plaza din Ialta, al cărui beneficiar este fostul prim-ministru al Ucrainei Arseni Iaţeniuk; o întreprindere agricolă din districtul Leninsk Semisotka&Company, asociată cu anturajul politicianului ucrainean Arsen Avakov, precum și sediul Majilisul poporului tătarilor din Crimeea de la Simferopol.

În luna februarie 2023, preşedintele consiliului de stat al Crimeii, Vladimir Konstantinov, a anunţat naționalizarea a aproximativ 700 de bunuri mobile și imobile ale oamenilor de afaceri și politicienilor ucraineni ”care au legătură cu autoritățile de la Kiev” și care au comis ”acțiuni neprietenoase” împotriva Rusiei.

Președintele parlamentului regional a declarat că autoritățile ruse au estimat valoarea proprietăţilor naționalizate la zeci de miliarde de ruble.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 09.45 - Zelenski s-a adresat poporului iranian din cauza dronelor furnizate Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la poporul iranian să nu devină complice la războiul sângeros al Rusiei, care folosește drone kamikaze fabricate de Iran pentru a ucide civili ucraineni, conform Ukrainskaia Pravda.

"Astăzi (miercuri, n.r.), în pofida faptului că astfel de lovituri au loc tot timpul, aș dori să mă adresez direct poporului iranian, întregii societăţi, tuturor familiilor iraniene, acelor oameni care sunt capabili să influențeze deciziile statului în Iran. Întrebarea este simplă: de ce trebuie să fiți complici ai terorii ruse? De ce sunteți de partea răului? Lumea vede ce se întâmplă și voi toți vedeți asta în Iran. Sprijinul acordat răului nu poate fi negat" - a declarat Zelenski, într-un mesaj video transmis miercuri seară.

Liderul de la Kiev a remarcat că, deși ucrainenii au învățat să doboare majoritatea dronelor kamikaze pe care Iranul le furnizează Rusiei, există încă lovituri și victime în rândul populaţiei Ucrainei. "Când o dronă iraniană ucide o tânără ucraineancă însărcinată şi pe soţul acesteia, în propria casă, de ce aţi avea nevoie de aşa ceva, mamelor și taților din Iran? Dronele voastre Shahed lovesc un cămin de studenți şi mor oameni, izbucnește un incendiu, la faţa locului vin salvatorii, iar câteva minute mai târziu, o altă dronă Shahed loveşte luând viețile celor care au salvat viețile altora... De ce ar avea nevoie Iranul de astfel de crime cinice? Totul se desfăşoară cu mâinile Rusiei, dar armele sunt ale voastre... Ce obțineți din asta, oameni ai Teheranului sau din Shiraz, din Saqqez sau din orice alt oraș din țara voastră?" - se mai arată în apelul lui Volodimir Zelenski.

"Acesta este un război al unui colonialist împotriva unei națiuni vecine... Poporul Iranului ar putea trăi cu totul altfel, dacă nu ar fi aşezat de partea unui asemenea rău precum agresiunea rusă. Dronele voastre Shahed, care în fiecare noapte terorizează Ucraina, înseamnă doar că poporul Iranului este împins din ce în ce mai adânc spre partea întunecată a istoriei" - a concluzionat Volodimir Zelenski.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 09.35 - Bărbații care au plecat ilegal din Ucraina în timpul războiului vor fi pedepsiți

Ministrul de interne de la Kiev, Ihor Klimenko, a declarat că Ucraina pregătește un proiect de lege pentru pedepsirea bărbaților care au părăsit ilegal ţara în timpul războiului, potrivit agenției RBC.

Klimenko a remarcat că acum nu există sancțiuni pentru cei care au trecut ilegal granița și apoi s-au întors în Ucraina. "În momentul de faţă, nu există astfel de reguli și restricții, dar cred că, după încheierea războiului, statul va face totul pentru a reaminti fiecărui cetățean ce a făcut în timpul războiului. Mă refer la cei care au trecut ilegal granița" - a subliniat oficialul. Ministrul consideră că va fi o inițiativă comună a Cabinetului de Miniștri și a deputaților Radei Supreme. "Cred că va fi o lege" - a afirmat Ihor Klimenko.

Potrivit acestuia, autorităţile studiază acum experiența internațională. "Cum să tratăm cu cetățenii noștri care au încălcat deja legea o dată... Aceştia trebuie să răspundă pentru încălcarea legii. Cred că fiecare cetățean își dorește acest lucru și va înţelege statul, dacă vor exista restricții în ceea ce priveşte deplasarea acestor cetățeni, cel puţin în străinătate" - a adăugat ministrul.

Pe durata legii marțiale, Ucraina interzice bărbaților ucraineni care au între 18 şi 60 de ani să plece în afara ţării. Cu toate acestea, autorităţile ucrainene au stabilit o serie de excepții, astfel ca anumite categorii de cetățeni să poată părăsi Ucraina. Lista celor care au voie să plece în străinătate este destul de lungă, printre aceștia numărându-se bărbații cu dizabilități, taţii care au mulți copii, șoferii, voluntarii, marinarii, sportivii, personalitățile din domeniul culturii, parlamentarii şi miniștrii.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 09.10 - RBC: Armata Ucrainei a doborât 36 de drone lansate de ruşi în atacul de noaptea trecută

Forțele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 24 spre 25 mai, Rusia a lansat asupra teritoriului ucrainean 36 de drone kamikaze de fabricaţie iraniană. Armata ucraineană, însă a reuşit să doboare toate dronele inamice.

Invadatorii au lansat dronele Shahed-136/131 dinspre nord și din sud, armata ucraineană sugerând că rușii au vrut să atace infrastructura critică și instalațiile militare din regiunile vestice ale Ucrainei. Atacul cu drone al ocupanţilor a fost respins de unități ale forțelor de rachete antiaeriene, avioane de luptă şi grupuri mobile de foc din cadrul comendamentelor aeriene "Sud", "Centru" și "Vest".

RBC notează că, în luna mai, Rusia a atacat deja Ucraina de peste 10 ori cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană. Noaptea trecută, sirenele de raid aerian au sunat mai bine de trei ore, explozii fiind raportate de locuitori din Kiev şi din regiuni precum Vinniţia, Dnipropetrovsk, Mikolaiv şi Odesa. Autoritățile de la Kiev au raportat că invadatorii au încercat să bombardeze capitala, lansând atacuri cu drone în valuri. Cu toate acestea, forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au doborât toate dronele inamice.

În regiunea Dnipropetrovsk, armata rusă a lovit cu o dronă kamikaze o clădire rezidențială din comunitatea Marhaneţ. Clădirea a fost avariată, dar nu au fost înregistrate victime.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 08.20 - RBC: Regiunea Dnipropetrovsk - Comunitatea Marhaneţ, vizată de bombardamente ruseşti

Şeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a raportat că, în cursul serii de miercuri, armata invadatoare rusă a bombardat comunitatea teritorială unită Marhaneţ, lovind o clădire rezidenţială într-un atac cu dronă kamikaze.

"Inamicul a atacat raionul Nikopol utilizând ​​o dronă kamikaze. A lovit comunitatea Marhaneţ, avariind o casă particulară. Nu există victime. Spre dimineața, agresorul a lovit, din nou, Nikopolul. Informațiile despre consecințele bombardamentelor sunt în curs de actualizare" - a declarat Lisak. RBC aminteşte că, miercuri seară, sirenele de raid aerian au sunat la Kiev și în regiune, precum și într-o serie de alte zone ale Ucrainei.

Ulterior, forțele ucrainene au raportat că distrus toate țintele aeriene trimise de ruşi să bombardeze capitala.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 7.37 - RBC: Armata ucraineană a doborât patru drone Shahed în sudul ţării

Armata ucraineană a distrus patru drone Shahed-131/136 trimise de ruşi să bombardeze Ucraina, în noaptea de miercuri spre joi.

"În timpul atacului aerian de noaptea trecută, forțele de apărare antiaeriană au doborât trei drone kamikaze de tip Shahed-131/136 deasupra regiunii Mikolaiv și încă una deasupra regiunii Odesa. Astfel, nu au fost permise lovituri în zona de responsabilitate a Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei" - a declarat Vladislav Nazarov, purtător de cuvânt al Comandamentului Operaţional "Sud" din Ucraina.

Potrivit acestuia, de la începutul utilizării dronelor iraniene de către trupele ruse, Forțele de Apărare din sudul Ucrainei au distrus 357 de vehicule aeriene fără pilot de tip Shahed-131/136.

content-image

UPDATE 25 mai, 0ra 7.29 - INTERFAX: Preşedintele rus, Vladimir Putin, va prezida reuniunea Consiliului Economic Suprem Eurasiatic

Președintele rus, Vladimir Putin, va prezida, joi, reuniunea Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, care va avea loc la Kremlin. Liderii din Belarus, Kazahstan și Kîrgîzstan, care au sosit miercuri la Moscova, au participat, împreună cu președintele Federației Ruse, la cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Eurasiatic, intitulată ”Integrarea eurasiatică într-o lume multipolară”. După forumul de miercuri de la Kremlin, președinții au avut programate convorbiri informale. Informaţia a fost făcută publică de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Totodată, reprezentantul Kremlinului a atras atenția asupra faptului că Armenia a fost reprezentată la aceste evenimente de miercuri de către viceprim-ministrul acestei țări, Mgher Grigorian, iar șeful guvernului armean, Nikol Paşinian, va participa la summit-ul de joi. Vorbind la forum, Putin s-a referit la subiectele reuniunii de joi a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. ”Mâine, împreună cu liderii celor cinci state, care sunt prezenţi aici, vom organiza o reuniune a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, vom lua decizii privind aprofundarea în continuare a integrării, ne vom axa pe asigurarea securității energetice și alimentare, a independenței tehnologice și financiare, a accelerarii transformării digitale, eliminând barierele de reglementare și comerciale din calea dezvoltării infrastructurii de transport”, a susţinut președintele. Rusia, a menționat el, apreciază extrem de mult interesul tuturor partenerilor din cadrul acestei asociații de a dezvolta cooperarea. Kremlinul a notat anterior că la reuniunea de joi se preconizează să se ia în calcul implementarea priorităților președinției ruse a Uniunii Economice Eurasiatice din 2023. În plus, vor fi examinate o serie de aspecte legate de activitățile pe plan internațional ale Uniunii și de extinderea relaţiilor comerciale și economice cu țări terțe și asociații regionale.

În marja summitului, a anunţat Kremlinul, Putin va avea o serie de întâlniri separate cu liderii țărilor membre, invitați la Moscova.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 6.40 - Război în Ucraina - Armata anunţă că a respins un nou atac cu drone ruse asupra Kievului

Administraţia militară de la Kiev a asigurat joi că apărarea antiaeriană a capitalei a respins pe deplin un nou atac „masiv” al dronelor ruseşti asupra oraşului, „al doisprezecelea” în mai, potrivit AFP.

Rusia „a atacat din nou Kievul din aer”, a scris pe Telegram şeful administraţiei civile şi militare a Kievului, Serhii Popko, adăugând că alerta aeriană asupra oraşului a durat mai bine de trei ore.

Detalii AICI

content-image

UPDATE 25 mai, ora 6.30 - Statele Unite au anunţat miercuri vânzarea unor sisteme avansate de rachete sol-aer NASAMS Ucrainei pentru aproximativ 285 de milioane de dolari cu scopul de a consolida apărarea aeriană a ţării în faţa Rusiei, notează AFP.

"Ucraina are nevoie să-şi consolideze urgent capacităţile de apărare împotriva loviturilor cu rachete şi aviaţiei ruse", a indicat Agenţia americană de cooperare în domeniul apărării (DSCA) într-un comunicat.

Detalii AICI

content-image

UPDATE 25 mai, ora 6.02 - BBC: Liderul unui grup paramilitar rus revendică recentele incursiuni în Rusia dinspre Ucraina

Liderul unui grup paramilitar rus, care se opune preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că gruparea sa este responsabilă pentru un recent atac transfrontalier dinspre Ucraina, în coordonare cu armata ucraineană.

Denis Kapustin susţine că este membru al Corpului Voluntarilor Ruşi, ce îşi propune să înlăture de la putere regimul lui Vladimir Putin. El a adăugat că gruparea sa s-a consultat întotdeauna cu forţele armate ucrainene în legătură cu operaţiunile sale. Afirmaţiile lui Kapustin contrazic poziţia Kievului. Guvernul ucrainean insistă că nu are nicio legătură cu incursiunea paramilitarilor în Rusia.

Între timp, Casa Albă a anunţat că analizează informaţiile conform cărora au fost folosite vehicule ale armatei americane - vehicule care ar fi fost oferite de SUA Ucrainei şi pe care Kievul a promis că nu le va folosi pentru a ataca teritoriul rus.

content-image

UPDATE 25 mai, ora 05.00: Zelenski depune eforturi maxime pentru a înzestra piloții ucraineni cu avioane de luptă noi și performante

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că face totul pentru ca piloţii ucraineni să aibă cât mai repede aeronave noi şi puternice. ”Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni, devenind mai slăbită şi mai izolată”, arată el, potrivit news.ro.

Liderul de la Kiev transmite un mesaj oamenilor din Iran, despre care afirmă că ”sunt împinşi tot mai adânc de partea întunecată a istoriei”, în timp ce dronele iraniene Shahed furnizate Rusiei terorizează Ucraina în fiecare noapte.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că a avut loc o şedinţă a Statului Major, prima după vizite şi decizii importante legate de apărarea ţării.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 25 mai, ora 04.05: Zelenski cere Iranului să evite alunecarea către 'partea întunecată a istoriei'

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut, miercuri, iranienilor să reanalizeze furnizarea de drone letale către Rusia, pentru a-şi opri alunecarea către "partea întunecată a istoriei", scrie Rador.

Dronele Shahed, de fabricație iraniană, furnizate Moscovei au avut un rol major în atacurile Rusiei asupra orașelor și infrastructurii, deși Zelenski a declarat că apărarea antiaeriană a Kievului are acum experienţă în doborârea acestora - aproximativ 900 din 1.160 ce au vizat ținte ucrainene au fost doborâte.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 25 mai, ora 01.30: Fost comandant polonez avertizează: 'Posibilă revoltă în Belarus, condusă de partizani care luptă pentru Ucraina!'

Fostul comandant al Forțelor Terestre Poloneze, generalul Waldemar Skrzypczak, speră că succesul contraofensivei ucrainene împotriva Rusiei va duce la o revoltă în Belarus. Aceste declarații au fost comentate inclusiv de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Dacă contraofensiva ucraineană va avea succes, belarușii înarmați, care fac parte din potențialul militar al armatei ucrainene, vor merge în Belarus. Sper că acest lucru va declanșa o revoltă acolo", a declarat generalul Waldemar Skrzypczak la Polsat News.

Fostul comandant al Forțelor Terestre Poloneze a comentat asaltul efectuat în această săptămână asupra clădirilor de servicii din regiunea Belgorod.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.