Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 26 septembrie - Americanii ar putea abandona Ucraina în războiul cu Rusia: ce vrea Washingtonul de la Zelenski

pulaski.pl
razboi ucraina

O explozie devastatoare a avut loc luni într-o fabrică din regiunea Lugansk, situată în estul Ucrainei sub control rus. Conform informațiilor oferite de șeful administrației militare ucrainene pentru regiunea Lugansk, Artem Lisohor, explozia a avut loc într-un depozit de muniții rusesc din orașul Sorokîne, care se află într-o zonă industrială. Această localitate este situată la mai mult de 100 de kilometri în spatele liniei frontului și la aproximativ 10 kilometri de granița cu Rusia.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de marți, 26 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 26 septembrie, ora 23.37: Americanii ar putea abandona Ucraina în războiul cu Rusia: ce vrea Washingtonul de la Zelenski

Guvernul american a cerut Ucrainei realizarea unei serii de reforme urgente în agenţiile sale anticorupţie, sistemul de justiţie şi în sectorul de securitate, potrivit unei scrisori al cărei conţinut a fost publicat marţi de publicaţia Ukrainska Pravda, citată de EFE, informează Agerpres.

Detalii aici

UPDATE 26 septembrie, ora 21.28: Dmitri Medvedev a descins în Ucraina

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat marţi că a vizitat o tabără de instrucţie militară în estul Ucrainei şi a anunţat că armata rusă a recrutat circa 325.000 de soldaţi de la începutul anului, relatează France Presse, informează Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 septembrie, ora 16.55: VIDEO | Ucraina demască tacticile rusești: tancuri false gonflabile pe câmpul de luptă, filmate de dronele ucrainene

Ambele tabere au găsit numeroase modalități de a folosi momeli gonflabile, imitații din lemn și imitații înșelătoare de-a lungul războiului, adesea ca un truc viclean pentru a atrage focul inamicului, forțându-l să irosească muniția, precum și pentru a-și dezvălui potențial poziția, scrie Insider.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 septembrie, ora 14.15: "Consiliul de Miniștri" al Crimeii a intrat în telemuncă, de teama atacurilor ucrainene ("Ateş")

Aşa-numitul consiliu de miniștri al ocupanţilor ruşi din Crimeea a început să lucreze la distanță, din cauza atacurilor constante lansate de armata ucraineană asupra instalațiilor militare ale armatei ruse - potrivit mișcării partizane "Ateş".

Surse din administrația regională de ocupație din Simferopol au precizat că 95% dintre angajații așa-numitului consiliul de miniștri al Crimeii au fost trimişi să lucreze la distanță. Este vorba despre angajaţi ai mai multor instituţii ale administrației de ocupație de pe teritoriul peninsulei.

"Ateş" notează că ocupanții ruşi sunt foarte conștienți de inevitabilitatea pedepsei pentru crimele lor. Mulți dintre aceştia își duc deja familiile în afara Crimeii.

"Astfel de acțiuni arată evaluarea reală a apărării aeriene rusești și a posibilității de a păstra Crimeea. Acest lucru este radical diferit de declarațiile lor. Atacurile din Crimeea vor continua până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul ucrainean" - a adăugat "Ateş".

UPDATE 26 septembrie, ora 14.05: Experții desființează poziția Ucrainei: Racheta care a căzut, anul trecut, în Polonia a fost ucraineană - surse

Experții polonezi au confirmat că racheta care în noiembrie, anul trecut, a căzut peste o fermă din sudul Poloniei și a ucis două persoane a fost lansată din Ucraina, au anunțat surse citate de Reuters.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru ziarul Rzeczpospolita că racheta care a aterizat în satul Przewodow aparținea apărării aeriene ucrainene și a fost trasă din Ucraina.

CONTINUAREA AICI!

UPDATE 26 septembrie, ora 13.55: Regiunea Herson - Un poliţist a fost rănit într-un atac lansat de ruşi la Berisla

Armata rusă continuă să bombardeze oraşul ucrainean Berislav, situat în regiunea sudică Herson. Marți, ocupanții ruşi au atacat orașul cu o dronă, iar un polițist a fost rănit.

"Un ofițer de aplicare a legii a fost rănit ca urmare a unui atac inamic la Berislav. Armata rusă a atacat orașul cu o dronă kamikaze" - a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin. Potrivit acestuia, polițistul rănit este din regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 26 septembrie, ora 13.45: Ministerul Apărării sporește capacitatea de luptă a Forțelor Armate ale Rusiei (Șoigu)

Ministerul rus al Apărării continuă să sporească puterea de luptă a Forțelor Armate, inclusiv prin furnizarea de arme moderne și perfecționarea pregătirii, a declarat ministrul apărării al Rusiei, Serghei Șoigu.

"În aceste condiții, continuăm să sporim puterea de luptă a Forțelor Armate, inclusiv prin furnizarea de arme moderne și perfecționarea pregătirii trupelor, ținând cont de experiența operațiunii militare speciale. Realizarea consecventă a acțiunilor din planul de activitate până în 2025 va permite atingerea obiectivelor stabilite", a mai declarat Șoigu la ședința Colegiului Ministerului Apărării al Rusiei.

UPDATE 26 septembrie, ora 13.30: Acțiunile Occidentului nu fac decât să împingă Ucraina spre autodistrugere (Șoigu)

În ciuda absenței oricăror rezultate semnificative ale "contraofensivei", curatorii occidentali ai Kievului nu se abat de la principiul lor inuman: "armele ca o cale spre pace", astfel de acțiuni cinice ale Occidentului nu fac decât să împingă Ucraina spre autodistrugere, a declarat ministrul rus al apărării, generalul de armată Serghei Șoigu.

"SUA și aliații lor continuă să înarmeze forțele armate ale Ucrainei, iar regimul de la Kiev aruncă soldați neantrenați în atacuri fără sens, la sacrificare", a mai spus Șoigu astăzi, la ședința Colegiului Ministerului Apărării al Rusiei. El a menționat că "astfel de acțiuni cinice ale Occidentului și ale acoliților săi de la Kiev nu fac decât să împingă Ucraina spre autodistrugere".

UPDATE 26 septembrie, ora 13.15: Explozii în centrul Doneţkului

Mai multe explozii s-au auzit în oraşul Doneţk, marţi, în jurul orei 12:30. Potrivit unor canale locale de Telegram, exploziile s-au auzit în centrul oraşului aflat sub ocupaţie rusă. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare.

UPDATE 26 septembrie, ora 13.00: O dronă secretă ucraineană a distrus echipamente militare ruseşti de peste şapte milioane de dolari (Mihail Fedorov)

Vicepremierul ucrainean Mihail Fedorov a anunţat că, într-o singură seară, armata Ucrainei a distrus echipamente rusești în valoare de peste şapte milioane de dolari. Potrivit oficialului, echipamentele respective au fost distruse într-un atac lansat cu o dronă ucraineană secretă.

"O dronă secretă ucraineană este în acţiune - rușii pierd echipamente în valoare de peste şapte milioane de dolari pe seară. Operatorii 'Armatei de drone' au provocat un adevărat iad pentru invadatori" - a scris Fedorov pe Telegram, într-un mesaj postat marţi.

Compania de atac "Achilles", formată din drone ale Brigăzii 92, a lovit tancuri ruseşti T-80, T-72 și obuziere D-30.

"Acesta este rezultatul muncii luptătorilor pricepuți și a dronei ucrainene de care necredincioşii (ruşi, n.r.) se tem foarte mult. Vă vom spune mai multe despre drona în sine după victorie. Să rămână o surpriză 'plăcută' pentru inamici" - a adăugat ministrul, care a promis "mai multe tehnologii și surprize pentru ruși".

UPDATE 26 septembrie, ora 12.45: Regiunea Zaporojie - Rușii anunţă că intenţionează să construiască o linie de cale ferată în sudul ocupat al Ucrainei

Anumitele autorităţi din zona anexată a regiunii ucrainene Zaporojie susţin că Rusia intenționează să construiască o nouă linie de cale ferată în sudul ocupat al Ucrainei.

Potrivit rușilor, acest segment de cale ferată ar trebui să pornească din Crimeea şi să treacă prin regiunile Zaporojie și Donețk, urmând să ajungă în regiunea rusă Rostov, de-a lungul coastei Mării Azov.

UPDATE 26 septembrie, ora 12.30: Putin și Lukașenko au convenit ieri în ceea ce privește două mari proiecte de colaborare (Ria Novosti)

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a comunicat că luni a stat de vorbă cu omologul său rus, Vladimir Putin, a discutat două proiecte de colaborare - cel privind producția în comun de avioane de capacitate mică și cel privind construirea unei linii de cale ferată în direcția porturilor din regiunea Leningrad.

Liderul belarus a mai arătat că se va întâlni cu omologul său rus pe 15 octombrie, în Kîrgîzstan. Declarațiile au fost făcute la întâlnirea pe care liderul belarus a avut-o astăzi cu guvernatorul regiunii Leningrad din Federaţia Rusă, Aleksandr Drozdenko, aflat într-o vizită în Republica Belarus.

content-image

UPDATE 26 septembrie, ora 12.15: Armata Ucrainei infirmă că drone ruseşti ar fi intrat în spaţiul aerian al României, în timpul atacului de noaptea trecută

Şefa centrului de presă al trupelor din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a anunţat că, din cauza atacului lansat de ruşi asupra regiunii Odesa, în noaptea de luni spre marţi, activitatea punctului de control "Orlivka-Isaccea", de la graniţa cu ​​România, a fost suspendată.

Cu toate acestea, potrivit reprezentantei armatei ucrainene, în timpul atacului de noaptea trecută, dronele ruseşti nu au intrat în spaţiul aerian al României.

"Nu avem o declarație din partea statului vecin că au existat astfel de fapte. De asemenea, noi nu am înregistrat așa ceva" - a menționat Humeniuk.

UPDATE 26 septembrie, ora 12.00: Regiunea Herson - Atac cu rachetă HIMARS asupra unui centru de comandă al invadatorilor ruşi (presa ucraineană)

Militarii ucraineni au lovit un centru provizoriu de comandă al invadatorilor ruşi, în regiunea sudică Herson. Potrivit unor surse RBC, militarii au acţionat în urma informaţiilor primite din partea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). În atacul respectiv, opt ofițeri ruși au fost uciși, iar alți şapte au fost răniți.

Potrivit unor date transmise marţi dimineaţă, o rachetă HIMARS a lovit un grup de invadatori ruşi în timpul unei reuniuni zilnice. La întâlnirea respectivă, au fost prezenţi mai mulţi ofițeri ruși. Informaţia transmisă de SBU nu a putut fi confirmată din alte surse.

UPDATE 26 septembrie, ora 11.45: Un expert militar a explicat intensificarea zborurilor dronelor NATO deasupra Mării Negre (presa rusă)

Avioanele de recunoaștere și dronele NATO din Marea Neagră sunt folosite pentru dirijarea atacurilor ucrainene asupra Crimeei - a declarat pentru RIA Novosti expertul militar Serghei Gorbaciov, director executiv al Institutului pentru țările CSI de la Sevastopol.

De la începutul anului, avioanele de recunoaștere și dronele țărilor NATO apar de trei ori mai des în zona Crimeei - numărul de zboruri a crescut de la 7 la 21 pe săptămână, rezultă din datele portalului Flightradar24, analizate de RIA Novosti.

"Aici totul este clar. Scopul lor este recunoașterea și controlul de luptă cu utilizarea pe scară largă a forțelor și mijloacelor de atac ucrainene asupra Crimeei, mai exact în organizarea loviturilor de rachetă, atacuri cu diverse drone și acțiuni ale grupurilor de recunoaștere și diversiune" - a declarat Gorbaciov.

Potrivit afirmațiilor sale, avioanele de recunoaștere și dronele strategice ale NATO îndeplinesc funcții radiotehnice: căutare, recunoaștere, comunicații, iluminarea țintelor, țintire, controlul și evaluarea rezultatelor, posibil bruiajul - a spus Serghei Gorbaciov.

UPDATE 26 septembrie, ora 11.30: Ucraina nu va foloso rachete ATACMS pentru a ataca Rusia (Oleksi Danilov)

Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat că trupele ucrainene nu vor folosi rachete cu rază lungă ATACMS pentru a ataca teritoriul Rusiei.

"Nu le vom folosi (rachetele ATACMS - n.r.) pe teritoriul Rusiei, avem înţelegeri în acest sens cu partenerii noștri" - a asigurat Danilov, într-un interviu pentru ziarul spaniol ABC. Oficialul ucrainean a menționat că rachetele ATACMS vor fi folosite exclusiv pentru a proteja teritoriul Ucrainei.

content-image

UPDATE 26 septembrie, ora 11.15: Rusia ar putea reveni în Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, din care a fost exclusă după invadarea Ucrainei

Rusia ar putea încerca să se realăture Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în urma excluderii sale, după ce a invadat Ucraina anul trecut. Potrivit unui document consultat de BBC, Rusia promite "soluții adecvate la probleme privind drepturile omului", document care contravine altor informații de ieri care fac referire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Diplomații sunt de părere că, în pofida acestor acuzații, Rusia ar putea fi aleasă în Consiliul alcătuit din 47 de membri. Contracandidații Rusiei sunt Albania și Bulgaria pentru cele două locuri alocate pentru estul și centrul Europei. Diplomații susțin că Rusia oferă țărilor arme și cereale în schimbul voturilor.

UPDATE 26 septembrie, ora 11.00: Ucraina a anunțat sistarea activității punctului de trecere de la frontiera cu România

Funcționarea bacului la punctul de trecere Orlivka, la granița Ucrainei cu România, a fost suspendată temporar din cauza unor explozii în regiunea Odesa, a anunțat Serviciul frontierei de stat a Ucrainei.

Anterior astăzi, șeful administrației militare regionale din Odesa, Oleh Kiper, a declarat că în raionul Ismail infrastructura portuară a fost avariată ca urmare a exploziilor.

"Acum se iau măsuri pentru stabilizarea activității după atacul din timpul nopții. Vom informa despre reluarea operațiunilor de traversare, dar deocamdată vă rugăm să alegeți alte căi de a ajunge în România", se mai arată în comunicatul Serviciului de Frontieră ucrainean, postat pe canalul său de Telegram.

UDATE 26 septembrie, ora 10.45: Teroarea continuă la granița României. Rusia atacă cu drone portul Izmail

Rusia a atacat luni noaptea cu drone iraniene Shahed portul Izmail din Ucraina, informează aviaţia militară ucraineană şi guvernatorul regiunii Odessa, conform Reuters şi AFP.

Atacul, care a durat peste două ore, a avariat o clădire din port, depozite şi peste 30 de camioane şi autoturisme, a anunţat pe Telegram guvernatorul Oleh Kiper. Doi şoferi de camion au fost răniţi, unul din ei având nevoie de îngrijiri în spital.

CONTINUAREA AICI!

UPDATE 26 septembrie, ora 9.30: Regiunea Cerkasi, din centrul Ucrainei, vizată de atacuri nocturne

Şeful Administrației Militare Regionale Cerkasi, Ihor Tabureţ, a raportat că, în noaptea de 25 spre 26 septembrie, trupele ruse au atacat regiunea cu drone kamikaze de tip Shahed. O instalație de infrastructură a fost lovită în timpul bombardamentelor.

"Un început de zi alarmant în regiunea Cerkasi. În timpul nopţii, inamicul a atacat regiunea noastră cu (drone, n.r.) Shahed" - a scris oficialul pe Telegram, adăugând că forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât patru ținte inamice.

UPDATE 26 septembrie, ora 9.20: Rusia face apel la SUA să evite cuvintele periculoase, care intensifică dispozițiile antirusești din Armenia

Moscova speră ca Washingtonul să se abțină de la cuvinte și acțiuni periculoase, care duc la intensificarea predispozițiilor antirusești în Armenia, a declarat astăzi ambasadorul Federației Ruse în SUA, Anatoli Antonov, citat pe canalul Telegram al reprezentanței diplomatice a Rusiei.

"Facem apel la Washington să se abțină de la cuvintele și acțiunile extrem de periculoase care conduc la intensificarea artificială a predispozițiilor antirusești în Armenia. Acest lucru confirmă faptul că obiectivul SUA și al aliaților săi nu este normalizarea situației și dezvoltarea pașnică a Transcaucazului, ci de a provoca daune strategice Rusiei și destabilizarea deliberată a spațiul eurasiatic, în perspectiva eliminării noastre din regiune", a afirmat diplomatul rus.

El a comentat declarațiile reprezentanților Administrației SUA, potrivit cărora Federația Rusă nu ar fi un partener de încredere al Armeniei în domeniul securității.

"Astfel de insinuări din partea oficialilor locali sunt revoltătoare. Americanii, de fapt, le cântă în strună declarațiilor publice neconstructive ale politicienilor armeni, care au ca scop de a se absolvi de responsabilitatea pentru propriile greșeli în politica internă și externă", a subliniat Antonov.

"Federația Rusă a fost și rămâne un aliat credincios Armeniei. Ea s-a străduit întotdeauna să ofere acestei țări frățești ajutorul necesar, inclusiv trimiterea forțelor noastre de menținere a păcii în Nagorno-Karabah. Faptul că soldații ruși au murit la postul lor nu face decât să sublinieze disponibilitatea Rusiei de a lua decizii dificile de dragul realizării păcii între popoarele azer și armean", a subliniat ambasadorul rus.

Șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a afirmat mai devreme astăzi că Federaţia Rusă nu s-a dovedit a fi un partener de încredere în situația din Nagorno-Karabah.

content-image

UPDATE 26 septembrie, ora 9.10:  Atac aerian pe malul Dunării: două persoane au fost rănite, zeci de mașini au fost avariate

Un atac aerian al rușilor, care a avut loc în noaptea de luni spre marți, a lovit mai multe elemente de infrastructură portuară pe malul ucrainean al Dunării. Cel puțin două persoane au fost rănite și zeci de mașini au fost avariate, au anunțat ucrainenii, potrivit Reuters.

Cel puțin două persoane au fost rănite și zeci de mașini au fost avariate, au anunțat ucrainenii, potrivit Reuters.

Atacul a vizat mai multe obiective din regiunea Odesa, inclusiv portul Ismail. Oleh Kiper, guvernatorul regiunii, susține că au fost lovite o clădire, mai multe spații de depozitare și peste 30 de camioane și autoturisme

Drone au căzut și la Orlovka, localitatea ucraineană aflată la zeci de metri de orașul Isaccea. Vama românească a fost închisă, iar bacurile care leagă cele două maluri ale Dunării au fost trase la mal. Traficul rutier între România și Ucraina prin punctul Orlovka a fost deviat pe la Galați.

Armata ucraineană a anunțat că a doborât 26 din cele 38 de drone de atac lansate noaptea trecută de ruși.

Moscova și-a intensificat atacurile aeriene asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, inclusiv Ismail și Reni, după ce a renunțat la acordul privind tranzitul cerealelor prin Marea Neagră.

UPDATE 26 septembrie, ora 8.50: 400 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în ultimele 24 de ore (RBC)

Forţele ucrainene au lichidat 400 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 276.670 - potrivit unui raport publicat marţi de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 316 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.672 (+5) de tancuri ale armatei ruse, 8.946 (+19) de vehicule blindate, 6.299 (+39) de sisteme de artilerie, 533 de sisteme de apărare aeriană, 792 (+2) de lansatoare multiple de rachete, 8.763 (+17) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 20 de nave, 4.924 (+29) de drone, 1.529 (+11) de rachete de croazieră și tehnică specială (925).

UPDATE 26 septembrie, ora 08.00: Explozii în orașul natal al lui Zelenski

Mai multe explozii s-au auzit în oraşul ucrainean Krivi Rih, marţi dimineaţa devreme, în timpul unei alerte de raid aerian. Potrivit şefului administrației militare a oraşului, Oleksandr Vilkul, există riscul ca Rusia să atace cu rachete.

RBC notează că, într-o serie de regiuni ale Ucrainei, a fost declanşată alerta de raid aerian, armata ucraineană avertizând că ruşii ar putea ataca folosind rachete balistice. Regiunile vizate de alertă sunt Vinniţia, Cerkasi, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Mikolaiv, Zaporijjia, Odesa şi Herson.

UPDATE 26 septembrie, ora 07.45: S-a aflat abia acum. România ajută masiv militar Ucraina - Romtehnica, cel mai mare exportator în Ucraina, în 2022 și 2023

S-a aflat abia acum. România ajută masiv militar Ucraina - Romtehnica, cel mai mare exportator în Ucraina, în 2022 și 2023

Romtehnica, compania de import-export a MApN, este în topul exportatorilor români în Ucraina atât în 2022, cât și în primele cinci luni ale acestui an. În top 10, este și ROMARM, compania Ministerului Economiei, care are subordonate toate fabricile de muniție și armament de stat.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 26 septembrie, ora 07.30: Se trage din toate direcțiile: ucrainenii au atacat pe teritoriul Rusiei, iar rușii s-au dezlănțuit în Herson/ Video

Forţele ruse susţin că au zădărnicit luni atacurile cu rachete şi drone ucrainene asupra mai multor regiuni, potrivit unor oficiali. De asemenea, ucraienii anunță că rușii au bombardat regiunea Herson, iar în urma atacului au murit cel puțin 3 persoane, informează News.ro.

Apărarea aeriană a Moscovei a doborât patru atacuri cu drone ucrainene deasupra regiunii Kursk şi şapte atacuri cu drone deasupra regiunii Belgorod, au raportat Ministerul rus al Apărării şi oficiali regionali.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 26 septembrie, ora 07.10: Zelenski le aduce recunoştinţa soldaţilor ucraineni din Forţele Aeriene pentru curajul lor în faţa atacurilor ruseşti cu rachete şi drone

Volodimir Zelenski le-a muluimit soldaţilor ucraineni din Forţele Aeriene, care luptă împotriva rachetelor ruseşti şi a atacurilor cu drone în fiecare zi şi noapte: Este important să ne amintim că fiecare ţintă distrusă este o viaţă salvată, a spus liderul ucrainean într-un mesaj video, informează news.ro.

”Aş dori să le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri din Forţele Aeriene, soldaţilor din grupurile mobile de foc care luptă împotriva rachetelor ruseşti şi a atacurilor cu drone în fiecare zi şi noapte. Numai în timpul unui singur atac împotriva Ucrainei, noaptea trecută, inamicul a folosit 33 de instrumente de impact: "Shahedi", rachete... Cele mai multe dintre ele sunt împotriva Odesa şi a regiunii. (.) Din păcate, au fost lovituri. Dar 30 din 33 de ţinte au fost întrerupte”, a transmis Zelenski în mesajul zilnic către popor.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 26 septembrie, ora 06.45: O anchetă a ONU dezvăluie metodele de tortură ale rușilor / Au fost atât de brutale încât unele victime au murit

Rușii au torturat unele victime ucrainene până la moarte, susține un investigator ONU, potrivit Reuters.

Metodele de tortură ale rușilor în timpul ocupației din anumite părți ale Ucrainei au fost atât de brutale încât unele victime au murit, a declarat luni Erik Møse, președintele Comisiei de anchetă pentru Ucraina.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 26 septembrie, ora 06.05: Pe fondul evenimentelor din regiune, Franța și Republica Moldova pun la cale un important acord de apărare

Franţa şi Republica Moldova, o ţară mică care trăieşte şi ea în frica agresiunii ruse, au început negocierea unui acord de apărare, a aflat luni AFP de la biroul ministrului francez al apărării în vizită la Chişinău, informează Agerpres.

"Franţa va continua să stea alături de moldoveni în faţa oricărei tentative de destabilizare", a indicat biroul ministrului în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 septembrie, ora 05.25: Germania se pregătește să reia afacerile cu Rusia pentru prima dată de la începutul războiul din Ucraina

Guvernul german s-ar putea să își reitereze obiectivul de a renunța la produsele energetice rusești și de a accelera alianțele cu furnizori alternativi, dar ultimele cifre care vor vedea lumina zilei arată că drumul este probabil lung, scrie energypress.gr.

Naționalizată de guvernul german în toamna anului 2022, compania de gaze naturale SEFE (fostă Gazprom Germania) plănuiește să reia utilizarea gazului natural lichefiat (GNL) rusesc pentru prima dată de la începutul anului trecut, a dezvăluit Bloomberg.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 septembrie, ora 04.45: Apărarea aeriană rusă acționează rapid în fața unui atac cu rachetă ucraineană în Crimeea

Un atac cu rachete a vizat Crimeea şi apărarea aeriană a Rusiei a doborât o rachetă, au indicat luni seară autorităţile instalate de Moscova la conducerea acestei peninsule ucrainene anexate în 2014, notează AFP, citat de Agerpres.

"Militarii noştri noastră resping un atac asupra Crimeei. Potrivit informaţiilor preliminare, apărarea antiaeriană a doborât o rachetă în apropierea aerodromului Belbek. Eforturile sunt încă în desfăşurare", a declarat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, pe Telegram.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 septembrie, ora 02.15: Rusia nu stă cu mâinile încrucișate. Președintele CPI, polonezul Piotr Hofmanski, 'căutat în cadrul unei anchete penale'

Rusia l-a adăugat luni pe preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI), polonezul Piotr Hofmanski, pe lista sa cu persoane căutate, fără a preciza însă motivul, relatează AFP. "Căutat în cadrul unei anchete penale", a precizat Ministerul de Interne în baza sa de date cu persoane căutate, potrivit agenţiilor de presă TASS şi RIA Novosti.

În primăvara acestui an, CPI a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru rolul său în deportarea ilegală de copii ucraineni.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 septembrie, ora 01.30: Va mai candida Zelenski la alegerile prezidențiale din 2024? Mesajul transmis de Olena Zelenska

Olena Zelenska dezvăluie într-un interviu acordat postului american CBS News că ”nu a susţinut întru totul” decizia soţului său de a candida la preşedinţie în 2019 şi apreciază că vor avea ”mai multă experienţă” o a doua oară, iar această experienţă nu va fi la fel de ”îngrozitoare” ca acum patru ani, scrie news.ro.

La 31 martie 2024, la mai bine de doi de la invazia Ucrainei de către Rusia, ucrainenii ar urma să se prezinte la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.