Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a aflat abia acum. România ajută masiv militar Ucraina - Romtehnica, cel mai mare exportator în Ucraina, în 2022 și 2023

Romtehnica
elicopter atac

S-a aflat abia acum. România ajută masiv militar Ucraina - Romtehnica, cel mai mare exportator în Ucraina, în 2022 și 2023

Romtehnica, compania de import-export a MApN, este în topul exportatorilor români în Ucraina atât în 2022, cât și în primele cinci luni ale acestui an. În top 10, este și ROMARM, compania Ministerului Economiei, care are subordonate toate fabricile de muniție și armament de stat.

România, prin firme de stat și private, furnizează Ucrainei echipamente și/sau muniție, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).

Este o informație pe care INS a furnizat-o Europei Libere în baza Legii liberului acces la informații publice.

În același timp, toată conducerea politică a țării refuză să spună în ce constă ajutorul militar al României pentru Ucraina.

Tonul secretomaniei l-a dat chiar președintele Klaus Iohannis care, pe 12 aprilie 2022, la aproape două luni de la începerea invaziei Rusiei, declara că nu e bine ca ajutorul militar pentru țara vecină să fie explicat în detaliu.

„Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declarații publice îndelungate cu privire la ce face o țară sau alta concret în acest domeniu", a spus atunci președintele, întrebat de jurnaliști ce armament trimite România în Ucraina.

La cererea Europei Libere România, INS precizează acum că, atât anul trecut, cât și în primele cinci luni ale acestui an, prima companie în topul exportatorilor din România în Ucraina este Compania Națională Romtehnica.

Pe siteul companiei de stat scrie că unicul acționar al Romtehnica este Ministrul Apărării Naționale. Pe site nu apar date financiare despre activitatea companiei în 2022 sau în acest an.

Topul exportatorilor români în Ucraina, în primele 5 luni ale anului

1. COMPANIA NATIONALA ROMTEHNICA SA

2. OMV PETROM SA

3. OSCAR DOWNSTREAM SRL

4. AUTOMOBILE-DACIA SA

5. ENERGOCOM S.A.- CHISINAU - SUCURSALA OTOPENI

6. COMPANIA ROMARM SA-FILIALA SOCIETATEA UZINA DE PRODUSE SPECIALE DRAGOMIRESTI SA

7. LIBERTY GALATI SA

8. JETFLY HUB SRL

9. ROMPETROL RAFINARE SA

10. COMPANIA NATIONALA ROMARM SA

SURSA: Institutul Național de Statistică

În prezentare, Romtehnica se laudă însă că „se bucură de o bună recunoaștere internațională datorită competenței și implicării active, demonstrate pe deplin, prin furnizarea de echipamente în domeniul apărării”.

Europa Liberă a cerut, oficial, Ministerului Apărării date despre exporturile militare în Ucraina, însă până acum nu am primit un răspuns.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în topul exportatorilor români în Ucraina se află și ROMARM, o altă companie de stat. Ea e în subordinea Ministerului Economiei și înglobează toate cele 16 filiale care se ocupă de producția de echipamente militare și muniție atât pentru Ministerul Apărării și alte instituții militare, cât și pentru export.

În luna aprilie, ministrul Economiei de la acel moment, Florin Spătaru, a declarat la one2one de la Europa Liberă că, anul trecut, fabricile românești din industria de Apărare au primit comenzi sporite de la principalul lor client, Ministerul Apărării Naționale, dar și de la cumpărătorii străini tradiționali, așa că au produs cantități mult mai mari de muniție și armament.

În interviul one2one de la Europa Liberă, Florin Spătaru a declarat că în România există peste 100 de companii private, unele care au capital străin, care produc muniție și echipamente militare pentru state din NATO.

În 2022, ROMARM s-a aflat pe locul patru în topul exportatorilor în Ucraina. Înaintea sa au fost, în ordine, Romtehnica, OMV Petrom și Energocom – Chișinău – Sucursala Otopeni.

În primele cinci luni ale acestui an, ROMARM este pe locul 10 în topul exportatorilor români în Ucraina.

Curios este că, potrivit INS, pe locul șase în topul exportatorilor români în Ucraina, în perioada ianuarie – mai 2023 se află o filială a ROMARM, în care se fabrică, potrivit companiei, muniții pentru artilerie, bombe de aviație, încărcături explozive pentru minerit sau detonări de suprafață și explozibili pentru uz militar sau poliție.

INS nu precizează valoarea exporturilor militare pe care România le-a făcut anul trecut și în acest an în Ucraina.

Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a fost pe 18 august, din nou, în vizită la București, iar cu acea ocazie, premierul Marcel Ciolacu i-a promis omologului din țara vecină că România va ajuta în continuare Ucraina.

Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a fost pe 18 august, din nou, în vizită la București, iar cu acea ocazie, premierul Marcel Ciolacu i-a promis omologului din țara vecină că România va ajuta în continuare Ucraina.

Cert este că ele reprezintă o parte importantă atât timp cât cele două mari companii de stat care se ocupă de tranzacții cu armament și muniție sunt în topul exportatorilor.

În perioada ianuarie – mai, companii de stat și private au exportat în Ucraina mărfuri în valoare de peste 850 de milioane de euro. Cantitatea de mărfuri exportată a fost, în același interval de timp, de peste 500 de mii de tone.

România a exportat drone și alte vehicule aeriene în Ucraina

Institutul Național de Statistică a comunicat Europei Libere și care sunt majoritatea produselor exportate de companii de stat și private în Ucraina anul trecut și în primele cinci luni ale anului în curs.

În 2022, an în care Rusia a invadat Ucraina, din România a plecat în Ucraina cel puțin un vehicul aerian fără pilot.

INS precizează doar că este vorba despre un export de vehicule aeriene fără pilot în valoare de 432.450 de euro, care are o greutate de 762 de kilograme.

Tot anul trecut, din România au fost trimise în Ucraina părți de vehicule aeriene încadrate în categoriile comerciale de export „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți, și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” în valoare de 51.815.820 de euro.

O dronă militară Bayraktar dotată cu muniție costă peste 15 milioane de euro și poate cântări până la 700 de kilograme.

Potrivit surselor Europa Liberă, exportul a fost realizat, cel mai probabil, de o companie sau mai multe cu acționariat privat, întrucât companiile de stat românești nu ar produce drone militare. În plus, nu se știe dacă este vorba despre drone militare sau civile.

Europa Liberă a întrebat conducerea companiei de stat ROMARM dacă a exportat sau nu drone în Ucraina anul trecut sau în prima parte a acestui an, însă nu am primit răspuns.

În perioada ianuarie – mai 2023, din România au plecat către Ucraina, potrivit INS, drone în valoare de 4.239.810 milioane de euro, care au cântărit peste cinci tone.

Nici în acest caz, nu este clar despre ce drone este vorba.

Așadar, din ianuarie 2022 și până în mai 2023, valoarea totală a exporturilor de drone și piese de vehicule aeriene fără pilot sau din categoria „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” exportate din România în Ucraina a fost de peste 56 de milioane de euro.

Pe lista exporturilor realizate de companii care își desfășoară cel puțin o parte din activitate în România mai apar și alte obiecte care ar putea avea legătură cu ajutorul militar oferit Ucrainei.

De exemplu, INS precizează că, anul trecut, din România, s-au exportat în Ucraina și „alte vehicule aeriene (de exemplu, elicoptere, avioane)”.

Unde se află România pe harta mondială a sprijinului oferit Ucrainei invadate

Institutul Kiel pentru Economie Mondială, unul dintre cele mai vechi institute germane de cercetare, arată că România a alocat până acum Ucrainei ajutor în valoare de 1.260.000 de euro. Aproape toată suma, 1.230.000 de euro ar reprezenta ajutor umanitar. Diferența ar fi valoarea ajutorului militar.

Institutul Kiel precizează pe siteul său că aceste date se referă la promisiunile de ajutor anunțate de oficiali guvernamentali, așadar nu includ donații private.

Chiar și cu aceste sume mici, România se află în topul donatorilor pentru Ucraina. Pe locul 29, după suma totală alocată, în ierarhia în care au fost incluse 41 de țări donatoare cunoscute, și pe locul 30, după procentul din PIB alocat sprijinirii țării invadate de Rusia.

Astfel, România ar fi alocat 0,049% din produsul intern brut sprijinirii Ucrainei, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Mult mai sus în top, pe locul 16 din 41, se află România la categoria ajutor umanitar.

În topul donatorilor mondiali se află Uniunea Europeană, cu donații și alte tipuri de sprijin în valoare de peste 77 de miliarde de euro, Statele Unite ale Americii, cu ajutoare ce totalizează aproape 70 de miliarde de euro, și Germania, care a ajutat Ucraina cu peste 17 miliarde de euro.

preluare Europa Libera via Rador Radio Romania

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.