Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 4 iunie 2023 - Contraofensiva ucraineană e gata de lansare / Evacuări masive din Belgorod

pulaski.pl
razboi ucraina

Numărul atacurilor asupra regiunii Belgorod din Rusia înregistrează o creștere, pe fondul acuzațiilor liderului Wagner că conducerea de la Moscova încearcă să elimine mercenarii. În timp ce influența lui Prigojin, cunoscut drept „Bucătarul lui Putin”, pare să scadă, intră în scenă cu putere liderul cecen Ramzan Kadîrov, supranumit „Măcelarul din Groznîi”, alături de trupele sale speciale cecene Ahmat. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de duminică, 4 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 4 iunie, ora 21.33: Zelenski dezvăluie bilanțul groazei din război: Numărul copiilor uciși de ruși e imposibil de stabilit

Lisa, în vârstă de 2 ani, care a fost ucisă în timpul nopţii în Dnipro, este unul dintre cei cel puţin 500 de copii care au fost ucişi în timpul invaziei, potrivit lui Volodimir Zelenski.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 20.18: Iritare în Belgia: Se cer explicații Kievului după ce armele donate au ajuns în mâinile rebelilor ruși anti-Putin

Autoritățile belgiene intenționează să ceară explicații Kievului cu privire la utilizarea armelor de fabricație belgiană de către "milițiile anti-Putin" din regiunea Belgorod, relatează ziarul Le Soir.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 19.50: Moment de cumpănă în război – rușii cedează la Belgorod: guvernatorul e dispus să se întâlnească cu un grup de luptători pro-Ucraina

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat că este dispus să întâlnească un grup pro-Ucraina de luptători ruşi care ţine captivi doi soldaţi ruşi.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 18.41: Val de arestări în Rusia: forțele de ordine au intervenit în forță

Poliţia rusăarestat duminică, în centrul Moscovei, mai mulţi activişti care cereau eliberarea liderului încarcerat al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care împlineşte astăzi 47 de ani.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 17.22: A pierdut Vladimir Putin controlul în Belgorod? Partizanii anti-Rusia au început să ia prizonieri și vor să negocize cu guvernatorul din zonă

Un grup de luptători ruşi pro-Ucraina implicaţi în incursiuni recente în regiunea Belgorod de la graniţa cu Rusia afirmă că a luat prizonieri doi soldaţi ruşi şi se oferă să-i predea în schimbul unei întâlniri cu guvernatorul regional, informează duminică Reuters, relatează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 16.43: Klaus Iohannis acuză Rusia: A comis sistematic încălcări masive şi grave ale drepturilor omului şi crime de război, care trebuie să fie pedepsite

Drepturile omului şi demnitatea umană reprezintă elemente cheie pentru construcţia unor societăţi caracterizate de libertate, democraţie, solidaritate, a afirmat, duminică, preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului pentru anul 2023, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 16.31: Războiul din Ucraina ar putea degenera și mai mult: Rusia amenință cu o 'altă întorsătură în spirala aţâţării tensiunilor'

Rusia trebuie să-și cunoască politica și să o urmeze până la capăt, nu există alternativă la asta. Această poziție a fost exprimată de secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 15.55: Rusia anunță că a făcut praf arsenalul trimis de aliați în Ucraina - Raiduri nocturne la depozitele militare

Armata rusă a afirmat că ar fi efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică lovituri asupra unor aerodromuri militare ucrainene, asigurând că ar fi atins centre de comandă şi echipamente, potrivit France Presse, scrie Agerpres.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 4 iunie, ora 15.oo: Forţele ucrainene au bombardat o piaţă din oraşul Şebekino, regiunea rusă Belgorod, susţine guvernatorul regiunii

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, situată la graniţa cu Ucraina, a anunţat că forţele ucrainene au bombardat o piaţă din oraşul Şebekino, situat la doar şapte kilometri de frontiera ruso-ucraineană. Viaceslav Gladko a precizat, însă, că nicio persoană nu a fost rănită în bombardament, dar atacul a provocat incendii în apropiere de piaţă, într-o zonă privată şi la un depozit de grâne. Reuters nu a putut verifica imediat veridicitatea informaţiilor. "Echipele de urgenţă sunt la faţa locului", a scirs pe Telegram guvernatorul Viaceslav Gladko.

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 13.25: Panică la Belgorod - Legiunea Libertatea Rusiei, o nouă incursiunne pe teritoriul rus

 

Luptătorii din legiunea "Libertatea Rusiei", formată din cetăţeni ruşi pro-ucraineni, susţin că au intrat în suburbia localităţii Şebekino, din regiunea rusă Belgorod. Aceştia au postat, duminică, o serie de imagini video pe contul de Telegram al legiunii. "Grupul de asalt al legiunii și al Corpului Voluntarilor Ruşi intră în suburbia Şebekino" - se arată mesaj.

 

UPDATE 4 iunie, ora 12.18: Evacuări masive: Guvernatorul din Belgorod cere rușilor de la granița cu Ucraina să-și părăsească locuințele

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a cerut duminică tuturor locuitorilor din localităţile de la graniţa cu Ucraina care se află sub tirul artileriei (inamice) să îşi părăsească locuinţele, susţinând că bombardamentele forţelor ucrainene asupra regiunii au continuat şi noaptea trecută, după ce două persoane au fost ucise cu o noapte înainte, iar sute de copii au fost evacuaţi din zona de graniţă, notează EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

Detalii aici

 

UPDATE 4 iunie, ora 11.10: Rușii atacă în Harkov - Sunt folosite tancuri și elicoptere de luptă

Forțele ruse au atacat mai multe așezări din regiunea Harkov pe 4 iunie, a informat guvernatorul Oleh Syniehubov, potrivit The Kyiv Independent.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 4 iunie, ora 10.30: Regiunea Zaporojie - Ruşii au bombardat 22 de localităţi

 

Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporojie, Iuri Malaşko, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat 89 de atacuri asupra a 22 de localităţi şi orase. Potrivit unui comunicat remis duminică dimineaţă, ruşii au folosit de două ori de aviația și de două ori au lansat atacuri cu drone. De asemenea, au fost înregistrate opt atacuri efectuate de sistemele de rachete cu lansare multipă și 77 de obuze trase de artilerie. Printre localităţile vizate de bombardamente se numără Huliaipole, Orihiv, Poltavka, Cearivne, Temirivka, Stepove şi Kamianske, aflate în prima linie a frontului. Atacurile nu s-au soldat cu victime, însă oamenii legii au documentat 16 cazuri de distrugeri de case şi apartamente.

 

UPDATE 4 iunie, ora 9.35: Bătălia pentru Bahmut continuă: Anunțul făcut de armata ucraineană

 

În pofida unei diminuări recente a intensităţii luptelor de la Bahmut, confruntările din jurul acestui oraş aproape în întregime distrus din Donbas (estul Ucrainei) continuă, iar Moscova suferă pierderi importante, declară duminică armata ucraineană, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Înaltul comandament militar ucrainean a indicat în raportul său zilnic că, în ultimele 24 de ore, forţele ruse au desfăşurat două operaţiuni nereuşite în zona Bahmut şi au lansat o serie de lovituri aeriene şi atacuri de artilerie asupra localităţilor învecinate.

Detalii aici

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 9.18: Regiunea Dnipropetrovsk - Cadavrul unui copil de doi ani a fost scos de sub dărâmăturile unei clădiri bombardate seara trecută

 

Şeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a raportat că 22 de persoane au fost rănite într-un atac lansat de ruşi, sâmbătă seară, asupra comunităţii teritoriale Pidhorodne, de lângă oraşul Dnipro.

Oficialul a mai comunicat că, în timpul nopţii, salvatorii au scos de sub dărâmături cadavrul unei fetițe de doi ani. Lisak a precizat că două clădiri cu două etaje, între care a căzut racheta, au fost parțial distruse. De asemenea, au fost avariate 10 case particulare, mașini, magazine şi gazoducte. În seara de 3 iunie, rușii au lansat o rachetă asupra comunităţii Pidhorodne, o suburbie a oraşului Dnipro. Racheta a căzut între două clădiri rezidenţiale, astfel că salvatorii au căutat toată noaptea supravieţuitori printre dărâmăturile blocurilor afectate de atac. Iniţial autorităţile raportaseră un bilanţ de 20 de răniţi, inclusiv cinci copii.

Detalii aici

 

UPDATE 4 iunie, ora8.25: Ucraina întețește atacurile: Dronă doborâtă deasupra unui important nod feroviar și rutier din Crimeea

Se pare că o dronă a fost doborâtă peste orașul Dzhankoy din Crimeea ocupat de ruși în dimineața zilei de 4 iunie, a declarat canalul de știri afiliat la Kremlin „Shot” într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, relatează The Kyiv Independent.

Detalii aici

content-image

UPDATE 4 iunie, ora 07.50: Atac matinal asupra Kievului: Ucraina afirmă că toate rachetele şi dronele au fost doborâte

Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală, relatează Reuters, citat de news.ro.

”Potrivit informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala”, a afirmat, pe Telegram, duminică dimineaţa, Serghei Popko, şeful administraţiei militare.

”Apărarea aeriană a distrus tot ce se îndrepta spre oraş, chiar la distanţă”, a arătat el.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 iunie, ora 07.10: Zelenski subliniază importanța și meritul eroilor care luptă pentru Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că apărarea ţării, dar şi acţiunile militarilor nu reprezintă ceva abstract. ”Sunt oameni anume, acţiuni anume ale unor anumiţi eroi, graţie cărora Ucraina există şi Ucraina va exista”, a afirmat el, îndemându-i pe toţi să le mulţumească acestor oameni: ”vă rog, nu uitaţi să le mulţumiţi în persoană războinicilor”.

”Aproape în fiecare seară, în mesajul meu, le mulţumesc luptătorilor noştri – anumite unităţi, anumite brigăzi, care s-au remarcat cel mai mult pe linia frontului sau în apărarea cerului nostru într-o zi sau într-o săptămână”, a afirmat Zelenski, în mesajul de sâmbătă seară.

El a adăugat că şi de această dată are ”cuvinte personale de recunoştinţă” pentru anumiţi războinici.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 iunie, ora 04.15: Explozie puternică lângă Dnipro: mulți oameni sub dărâmăturile unei clădiri

O explozie produsă în aproprierea orașului Dnipro din centrul Ucrainei a afectat sâmbătă o clădire cu două etaje, rănind 20 de persoane, inclusiv cinci copii, iar salvatorii intervin pentru scoaterea victimelor aflate încă sub dărămături, a anunțat guvernatorul regional Serhii Lisak, informează Reuters, citat de adevarul.ro.

Conform unei postări de pe Telegram a guvernatorului, trei din copii afectați de incident sunt în stare gravă. Un total de 17 persoane primesc îngrijiri medicale.

Conform informațiilor care circulă în presă, echipele de salvatori au scos patru persoane de sub dărămăturile produse în Pidhorodnenska. Lisak a spus că un alt copil continuă să se afle sub dărâmături.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 iunie, ora 01.00: Lucrurile se complică în Belgorod: Rusia a trimis forțe speciale de elită (CRNU)

Centrul pentru Rezistenţă Naţională din Ucraina (CRNU - Sprotiv) raportează că autoritățile ruse au trimis comandouri "de elită" în regiunea Belgorod, scrie KORESPONDENT, relatează Rador.

Potrivit informaţiilor Sprotiv, un detașament al centrului 322 al forțelor de operațiuni speciale "Senej" ale Federației Ruse a sosit deja în regiune.

"Forțele speciale au primit sarcina de a lupta împotriva mișcării de partizani" - se arată în raport. Sprotiv subliniază că panica este în creștere în Federația Rusă, iar autoritățile se tem de o mișcare de partizani în această regiune aflată la graniţa cu Ucraina.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.