Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina - Atac al Rusiei cu un număr record de drone în ajunul Anului Nou

newnationalism.com
razboi ucraina

Timp de 11 ore, rușii au atacat inclusiv în Odesa (sud) şi Liov (vest). În total, Rusia a lansat 90 de drone şi patru rachete ghidate antiaeriene S-300 asupra Ucrainei, precum şi trei rachete antiradar Kh-31P şi un Kh-59. Armata ucraineană a reușit să doboare 87 din cele 90 de drone lansate.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina:

UPDATE 2 ianuarie, ora 15.48: Cinci persoane au fost ucise în atacurile rusești din Ucraina

Cel puțin cinci persoane au murit și alte zeci au fost rănite în atacurile rusești cu rachete și drone asupra Kievului și a orașului Harkov, au anunțat oficiali ucraineni, citați de The Guardian, relatează Mediafax.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a scris pe Telegram că două persoane au murit după ce o clădire a luat foc în urma unui atac cu rachete rusești într-un cartier din capitala ucraineană.

În Harkov, o femeie în vârstă de 91 de ani a fost ucisă într-un atac cu rachete care a lăsat un crater adânc de câțiva metri în apropierea unor clădiri rezidențiale, a declarat Oleh Synehubov, guvernatorul regional.

De asemenea, un cuplu a fost ucis și 11 persoane au fost rănite în apropierea Kievului, a transmis administrația regională.

Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a spus că cel puțin 115 persoane au fost rănite în urma atacurilor de marți. „Copii și familii întregi” se numără printre răniți, a scris acesta pe X. Kostin a calificat atacurile drept „un act flagrant de terorism”.

UPDATE 2 ianuarie, ora 14.40: Ambasadoarea UE la Kiev, după noile atacuri ruseşti: "Rusia va fi trasă la răspundere"

Ambasadoarea Uniunii Europene la Kiev, Katarina Mathernova, a comentat cel mai recent atac masiv cu rachete rusești asupra orașelor ucrainene, afirmând că Ucraina are nevoie de sprijin suplimentar, iar Rusia va fi trasă la răspundere, relatează Rador Radio România.

Într-un mesaj postat pe reţeaua X, diplomata a menționat că, marți dimineaţă, Ucraina a fost victima unui nou atac brutal rusesc. "Capitala Kiev și oraşul Harkiv au fost lovite de rachete și drone rusești, civili au fost răniți și uciși, infrastructura a fost distrusă. Ucraina are acum nevoie de mai mult sprijin, pentru a salva vieți. Rusia va fi trasă la răspundere" - a scris Mathernova

UPDATE 2 ianuarie, ora 14.30: ONU condamnă atacurile lansate de ruşi asupra orașelor ucrainene

Denise Brown, coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina, a condamnat cel mai recent val de atacuri ruseşti asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, relatează Rador Radio România.

"Pentru poporul Ucrainei, noul an a început cu pierderi, durere și disperare. Pentru a treia zi consecutiv, atacurile aeriene la scară largă ale Federației Ruse au ucis oameni, inclusiv copii, și au distrus case și alte infrastructuri civile" - se arată în declaraţie reprezentantului ONU. După cum a remarcat Brown, este alarmant faptul că multe zone din capitala Ucrainei au rămas fără energie electrică și apă în contextul în care se preconizează că temperaturile vor scădea la aproape -20 de grade Celsius în cursul acestei săptămâni. În plus, a subliniat Brown, ca urmare a ostilităților, sute de mii de oameni din regiunea Donețk, de asemenea, rămân fără electricitate. "În numele comunității umanitare, reafirm angajamentul nostru de a continua să sprijinim poporul Ucrainei, care suferă ca urmare a devastărilor cauzate de invazia Federației Ruse. Iar astăzi, gândurile mele se îndreaptă către familiile și apropiaţii celor morți și răniți, precum și către cei care își fac griji pentru cei a căror soartă este încă necunoscută" - a subliniat Denise Brown.

Organizația Națiunilor Unite amintește încă o dată Federației Ruse că loviturile nediscriminatorii și bombardarea civililor și a infrastructurii civile sunt strict interzise de dreptul internațional umanitar. Amintim că, 29 decembrie, Rusia a lansat cel mai mare atac asupra Ucrainei de la începutul invaziei. În câteva ore, au fost lansate 158 de rachete de diferite tipuri, precum și drone de atac kamikaze. Peste 30 de ținte inamice au fost doborâte deasupra Kievului. Atacurile respective s-au soldat cu 29 de morți - potrivit datelor publicate pe 1 ianuarie. Pe 2 ianuarie, de asemenea, armata rusă a lansat asupra Ucrainei peste 99 de rachete de diferite tipuri și 35 de drone kamikaze Shahed. Forțele de apărare aeriană ucrainene au reușit să distrugă 72 de rachete și toate cele 35 de drone lansate de ruşi. Cele mai multe distrugeri au fost raportate în Kiev şi în Harkiv, unde, potrivit autorităţilor, au fost înregistrate câteva decese și zeci de persoane rănite.

UPDATE 2 ianuarie, ora 14.00: Resturi de rachetă au căzut în apropiere de Ambasada SUA

Fragmente de rachetă provenite din atacurile aeriene ale Rusiei au căzut în apropiere de Ambasada SUA la Kiev, în timpul bombardamentelor de marți dimineaţă - potrivit șefului interimar al administrației raionului Şevcenko din capitala ucraineană, Oleksandr Popovţev, relatează Rador Radio România.

"Resturi dintr-o rachetă doborâtă au căzut în zona unui parc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Avem geamuri sparte în aproximativ 10 locuinţe. Serviciile comunale lucrează deja acolo. Și mai avem fragmente nesemnificative de rachetă căzute în zona Ambasadei SUA" - a notat Popovţev

UPDATE 2 ianuarie, ora 13.30: După loviturile năpraznice din Kiev, Rusia e atacată masiv într-o regiune strategică: cel puțin 20 de explozii auzite de localnici

Continuarea aici.

UPDATE 2 ianuarie, ora 13.15: Atacurile ruseşti de marţi, soldate cu patru morţi şi 92 de răniţi

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, în urma atacului masiv de marţi dimineață, patru persoane au fost ucise și alte 92 au fost rănite, relatează Rador Radio România.

"Peste 500 de salvatori ai Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgență al Ucrainei, servicii comunale, lucrători din energie, polițiști (implicaţi în operaţiunile de lichidare a consecinţelor atacurilor, n.r.). Capitala și regiunea Kiev, oraşul Harkiv. În acest moment, avem date despre 92 de persoane rănite. Din păcate, patru persoane au murit. Condoleanțe familiilor şi apropiaţilor" - a transmis Zelenski.

Preşedintele a notat că, din 31 decembrie, "ruşii inumani au folosit împotriva Ucrainei aproximativ 170 de drone Shahed și zeci de rachete de diferite tipuri". "De trei zile, luptătorii noștri din apărarea aeriană fac o treabă incredibilă. Mulțumesc tuturor partenerilor care ne ajută la întărirea scutului nostru aerian. Și este clar că acest lucru ajută la salvarea a sute de vieți, în fiecare zi și în fiecare noapte, vieţi care ar fi fost luate de teroarea rusă, dacă nu ar fi fost Patriot și alte sisteme de apărare" - a adăugat președintele ucrainean. Volodimir Zelenski a declarat că, anul acesta, Ucraina va continua să lucreze cu toți cei din comunitatea internaţională care prețuiesc viața, pentru a consolida și mai mult scutul aerian ucrainean și pentru a trage Rusia la răspundere pentru ceea ce a făcut. "Statul terorist trebuie să simtă consecințele a ceea ce face" - a adăugat Volodimir Zelenski.

El a maki promis marţi că va riposta după cel mai recent atac aerian al Rusiei asupra teritoriului ucrainean, afirmând că "Rusia va răspunde pentru fiecare viaţă pierdută". Într-un mesaj video publicat pe reţeaua de mesagerie Telegram, Zelenski a afirmat că Rusia a lansat aproape o sută de rachete de diferite tipuri, în cel mai recent atac. "Cel puţin 70 de rachete au fost doborâte. Aproape 60 dintre acestea sunt în regiunea Kiev. Şi Harkiv a fost lovit intens.

UPDATE 2 ianuarie, ora 13.10: Bombardamente ruseşti la Kiev - Aproape 260.000 de oameni au rămas fără curent electric

Ministerul ucrainean al Energiei raportează că, din cauza atacului masiv cu rachete de marţi dimineaţă, aproape 260.000 de locuitori ai Kievului au rămas fără curent electric, după ce au fost oprite echipamentele de la staţiile electrice din regiune, relatează Rador Radio România.

În plus, au fost semnalate întreruperi temporare în funcționarea unei hidrocentrale. Amintim că trei persoane au fost ucise în regiunea Kiev, marţi dimineaţă, într-un nou atac masiv cu rachete lansat de armata Rusiei. Patru morţi şi aproape 100 de răniţi au fost raportaţi în urma atacurilor de marţi din regiunea Kiev şi din oraşul Harkiv. La Kiev, armata a doborât peste 70 de rachete trase de ruşi.

UPDATE 2 ianuarie, ora 13.00: Gafă comisă de Rusia: Moscova a recunoscut bombardarea accidentală a unui sat din vestul Rusiei

Continuarea aici.

UPDATE 2 ianuarie, ora 11.00: Mai multe orașe din Ucraina au fost lovite de rachete și drone

Mai multe orașe din Ucraina au fost lovite de rachetele și dronele lansate de ruși. Cel puțin o persoană a murit, alte zeci sunt rănite, relatează Mediafax.

Atacurile au început în noaptea de luni spre marți, potrivit Sky News. Sirenele de raid aerian au pornit în mai multe regiuni ale Ucrainei.

În Harkov au fost lovite mai multe clădiri, a transmis un oficial local. Potrivit acestuia, un om a murit și alți 41 sunt răniți.

În Zaporojia se înregistrează pagube la numeroase clădiri civile. De asemenea, la Kiev, cel puțin 16 persoane au fost rănite și mai multe incendii au izbucnit în oraș.

UPDATE 2 ianuarie, ora 10.30: Zelenski se teme că pierde războiul: 'Contraofensiva nu va duce la rezultate, dacă autoritățile își vor îndrepta principala atenție asupra problemelor interne'

Continuarea aici.

UPDATE 2 ianuarie, ora 09.1o: Fenomene naturale neobișnuite după actul terorist de la centrala hidroelectrică Kahovka (guvernatorul regiunii Herson)

Autoritățile din regiunea Herson remarcă fenomene naturale neobișnuite în regiunea Mării Azov după distrugerea produsă de trupele ucrainene a centralei hidroelectrice Kahovka, a declarat pentru TASS guvernatorul regiunii Herson, Vladimir Saldo, relatează Rador Radio România.

„Din câte știu, nu a fost publicată încă nicio confirmare la nivel de experți privind schimbările microclimatului de pe țărmul Mării Azov după dispariția rezervorului Kahovka. Cu toate acestea anul acesta au fost observate niște fenomene naturale neobișnuite în zona Hersonului: fluctuații ale nivelului Mării Azov și modificări ale salinității, frecvente vânturi deosebit de puternice, o creștere a populației de meduze și altele", a afirmat Saldo. El a arătat că "după un studiu aprofundat al experienței empirice acumulate, oamenii de știință vor trebui să stabilească dacă aceste fenomene au legătură cu dezastrul de la centrala hidroelectrică Kahovka".

În noaptea de 5 spre 6 iunie 2023 trupele ucrainene au efectuat o serie de lovituri asupra centralei hidroelectrice Kahovka. Președintele rus Vladimir Putin a spus despre distrugerea hidrocentralei că este o acțiune barbară a regimului de la Kiev și a menționat că aceasta a condus la o catastrofă ecologică și umanitară de proporții.

UPDATE 2 ianuarie, ora 08,50: Ruşii atacă intens oraşul Harkiv

Oraşul Harkiv a fost vizat de un atac masiv cu rachete, marţi dimineaţă, autorităţile raportând mai multe bombardamente şi incendii, relatează Rador Radio România.

De asemenea, cel puţin șase persoane au fost rănite. Ocupanții ruşi au lansat cel puţin patru lovituri asupra Harkivului, inclusiv în zona centrală a orașului, lovind clădiri de apartamente.

UPDATE 2 ianuarie, ora 08.40: Forţele aeriene ucrainene au comunicat că sistemele lor de apărare au doborât 35 de drone ruseşti

Forţele aeriene ucrainene au comunicat că sistemele lor de apărare aeriană au doborât 35 de drone lansate în cele mai recente atacuri din partea Rusiei, relatează Rador Radio România.

Armata a ridicat nivelul de alertă aeriană în întreaga ţară, avertizând că ar putea avea loc atacuri cu rachete din partea Rusiei.(

UPDATE 2 ianuarie, ora 08.30:  Vladimir Putin se ține de promisiune: Rusia a lansat marele atac în Kiev

Continiarea aici.

UPDATE 2 ianuarie, ora 07.10: Vladimir Putin s-a angajat să intensifice atacurile împotriva Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a angajat să "intensifice" atacurile împotriva Ucrainei, după zile de bombardamente aeriene efectuate de ambele părți, informează Rador Radio România.

În timpul unei vizite la un spital militar din Moscova, Putin a spus că armata sa va continua să vizeze "obiective militare" ucrainene.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 2 ianuarie, ora 05.35: Zelenski vorbește despre pierderile armatei lui Putin: 'Mii, mii de soldaţi ruşi ucişi, pe care nici măcar nu i-a luat cineva'

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat luni că ideea conform căreia Rusia câştigă războiul este doar un "sentiment" şi că Moscova suferă în continuare pierderi grele pe câmpul de luptă, informează Reuters, citat de Agerpres.

Intervievat de The Economist, preşedintele ucrainean nu a furnizat nicio fundamentare a afirmaţiei sale cu privire la pierderile părţii ruse. El a spus că priorităţile Ucrainei în 2024 includ lovirea punctelor forte ale Rusiei în Crimeea pentru a reduce numărul de atacuri asupra ţării sale, precum şi protejarea oraşelor cheie de pe frontul de est.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 2 ianuarie, ora 02.00: 2024 debutează sângeros. Vladimir Putin anunță intensificarea atacurilor împotriva Ucrainei

Vladimir Putin s-a angajat să "intensifice" atacurile împotriva Ucrainei, după zile de bombardamente aeriene ale ambelor părți. În timpul unei vizite la un spital militar din Moscova, Putin a spus că armata va continua să vizeze "instalațiile militare" ucrainene. El a numit un raid aerian asupra orașului rus Belgorod drept "o lovitură deliberată împotriva civililor", scrie BBC.

Douăzeci și cinci de persoane au fost ucise în atacul de sâmbătă, spun oficialii locali.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.