Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT: Război în Ucraina: Victime în urma unui atac cu drone ruseşti asupra unui depozit de petrol din Harkov, în estul Ucrainei

opinion.no
razboi ucraina

Ucraina a revendicat atacul cu drone dar a spus că au fost lovite două rafinării de petrol. ”Dronele serviciului de securitate ucrainean au lovit în acelaşi timp două rafinării din regiunea Krasnodar: nu numai rafinăria Ilski, ci şi rafinăria Afipski", a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale ucrainene.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 10 februarie, ora 18.35 Zelenski afirmă că a discutat cu Macron despre "nevoile Ucrainei" în materie de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat sâmbătă că a discutat la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron despre situaţia de pe front şi "nevoile Ucrainei" în materie de arme şi muniţii, mulţumind Franţei pentru "sprijinul său neclintit", relatează AFP, conform AGERPRES.

"Am vorbit despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre nevoile Ucrainei în materie de apărare, care includ drone, artilerie şi muniţii, război electronic şi sisteme de apărare aeriană", scris Zelenski pe platforma X.

El a descris apelul drept "foarte pozitiv şi concret", mulţumind Franţei pentru "sprijinul neclintit".

Elysée a confirmat că cei doi lideri au discutat "evoluţia situaţiei de pe teren şi nevoile Ucrainei".

"Preşedintele Republicii a reiterat hotărârea Franţei de a oferi tot sprijinul necesar, pe termen lung şi cu toţi partenerii săi, pentru a învinge războiul de agresiune al Rusiei", potrivit sursei citate.

Cei doi lideri au vorbit, de asemenea, despre acordul bilateral de securitate pe care Franţa şi Ucraina intenţionează în curând să-l încheie, precum cel recent încheiat de Kiev cu Regatul Unit.

Sprijinul Franţei pentru Ucraina a provocat în ultimele săptămâni o escaladare a tensiunilor cu Rusia, care a criticat "frenezia militaristă" franceză în faţa promisiunii de noi livrări de arme către Kiev.

Ambasadorul Rusiei în Franţa Aleksei Meşkov a fost convocat luni la Ministerul francez al Afacerilor Externe, după uciderea a doi angajaţi umanitari francezi în lovituri ruse în Ucraina, săptămâna trecută.

content-image

UPDATE 10 februarie, ora 18.25 Victime în urma unui atac cu drone ruseşti asupra unui depozit de petrol din Harkov, în estul Ucrainei

Autorităţile din Ucraina au declarat că un atac cu drone ale forţelor ruse au provocat moartea a cel puţin șapte persoane în oraşul Harkov.

Dronele au lovit un depozit de petrol, iar incendiul major declanşat a înghiţit o întreagă stradă dintr-o zonă rezidenţială. Printre victime se numără şi un bebeluş, precum şi fraţii săi de 7 şi 4 ani.

Toţi trei copiii şi-au pierdut viaţa din cauza incendiului care a cuprins casa părinţilor lor şi care s-a extins extrem de rapid, echipele de intervenţie neputând să mai facă nimic.

Doi pensionari care locuiau într-o casă vecină şi-au pierdut, de asemenea, viaţa după ce mingea uriaşă de foc produsă de explozia de la depozitul de petrol le-a cuprins casa. Combustibilul de la depozit se scurge pe străzi ca un râu de lavă în flăcări, subliniază autorităţile locale şi avertizează că incendiul s-ar putea extinde şi pe alte străzi.

UPDATE 10 februarie, ora 14:55: Rusia anunţă că a respins un atac ucrainean cu drone asupra unor 'nave de transport civile' în Marea Neagră

Rusia a anunţat sâmbătă că a respins un atac ucrainean cu drone asupra unor "nave de transport civile" ruseşti vineri seară în zona de sud-vest a Mării Negre, o arteră-cheie pentru exporturile de cereale şi petrol din ambele ţări, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Ministerul rus al Apărării a declarat că o dronă navală ucraineană implicată în atac a fost distrusă, iar restul dezactivate de focuri de artilerie sau război electronic. Nicio navă civilă sau militară rusească nu a fost avariată, se arată în comunicat.

Marea Neagră este o rută vitală pentru exporturile de cereale ruseşti şi ucrainene. În iulie anul trecut, Rusia a refuzat să reînnoiască un acord intermediat de Turcia ce prevedea exporturi sigure de cereale prin regiune.

Printre altele, forţele aeriene ruse au interceptat trei drone ucrainene deasupra regiunii Briansk din sud-vestul Rusiei şi le-au distrus în primele ore ale zilei de sâmbătă, a anunţat de asemenea Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţia de presă DPA.

Nu au fost furnizate informaţii iniţial cu privire la răniţi sau pagube materiale. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

content-image

UDATE 10 februarie, ora 11:08: Jens Stoltenberg sună adunarea pentru Ucraina! Şeful NATO îi cheamă pe europeni să mărească producţia de arme

Secretarul general al NATO i-a chemat pe europeni să-şi mărească producţia de arme pentru a creşte livrările către Ucraina şi preveni o confruntare cu Moscova "care ar putea dura zeci de ani", într-un interviu acordat sâmbătă presei germane şi citat de France Presse, scrie Agerpres.

La mai puţin de o săptămână înainte de reuniunea miniştrilor apărării din NATO la Bruxelles pe 15-16 februarie, Jens Stoltenberg a insistat că "trebuie să ne reconstruim şi să dezvoltăm mai rapid baza industrială, pentru a creşte livrările către Ucraina şi a reconstitui propriile stocuri".

Continuarea AICI:

content-image

UPDATE 10 februarie, ora 09:37: Rușii au atacat puternic, cu drone, la Harkov. Sunt mai mulți morți, printre care și trei copii

Un atac cu drone asupra orașului Harkov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a ucis șapte civili, scrie Reuters, potrivit mediafax.

Guvernatorul regional Oleh Synehubov a spus, sâmbătă, că forțele rusești au atacat orașul Harkov cu drone Shaded în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Continuarea AICI:

content-image

UPDATE 10 februarie, ora 09:28: Bombardamente la granița cu România. S-a dat mesaj Ro-Alert

Atacuri devastatoare ale rușilor cu drone și rachete la granița României. Mai multe explozii puternice au putut fi auzite din localitățile din apropiere de graniță, iar unele s-au auzit chiar și din municipiul Tulcea.

Rusia a atacat cu drone regiunile dunărene ale Ucrainei, adică cele aflate pe granița cu România. Șase ore a durat alarma de atac aerian.

Continuarea AICI:

content-image

UPDATE 10 februarie, ora 03:40: 0,25% din PIB pentru Ucraina. `Mișcarea care ar putea asigura victoria armatei ucrainene`

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, susţine că forţa militară a țărilor care fac parte din coaliția care susține Kievul este de 13 ori mai mare decât cea a Rusiei, iar dacă aceste țări alocă pentru Ucraina cel puțin 0,25% din PIB-ul naţional, acest lucru va crea un punct de cotitură în război și va asigura victoria armatei ucrainene.

Potrivit Ukrinform, Kallas a făcut o declaraţie în acest sens în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul austriac Karl Nehammer, joi, la Viena.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 10 februarie, ora 03:40: După schimbarea șefului armatei, Zelenski a numit și un nou șef al statului major

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri seara că le-a conferit titlul de Erou al Ucrainei generalilor Valeri Zalujni, proaspătul comandant demis al armatei ucrainene, şi Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean şi a făcut noi numiri la conducerea armatei, înlocuindu-l pe generalul locotenent Serhii Şaptala de la conducerea Statului Major General.

„Astăzi, am acordat distincţii de stat, inclusiv Crucile pentru Meritul Militar şi Ordinul Steaua de Aur, soldaţilor noştri, sergenţilor, ofiţerilor şi generalilor. Eroi ai acestui război. Cei care sunt deja în istoria ţării noastre. Iar printre ei se numără locotenent-colonelul Forţelor Armate ale Ucrainei Viaceslav Agheev. Unitatea sa a fost cea care a distrus pentru prima dată o ţintă balistică rusă în 23 mai, o rachetă pe care Moscova s-a lăudat mereu că nimeni nu o poate doborî. Ucrainenii au reuşit”, a anunţat Volodimir Zelenski la începutul alocuţiunii sale video.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.