Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina: Zelenski anunță pregătiri pentru defensiva de iarnă

ft.com
razboi ucraina

După ce nu a reuşit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregăteşte de o iarnă în defensivă, în faţa unei armate ruse care desfăşoară ofensive cu forţe din ce în ce mai multe în Donbas (est), ceea ce i-a permis să preia iniţiativa pe frontul de est. În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că a ordonat o "întărire semnificativă" a fortificaţiilor defensive ale Ucrainei.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 30 noiembrie, ora 21.00: Invadează Rusia și Republica Moldova? Lavrov: 'Moldova este pregătită să devină următoarea victimă!'

Continuarea aici.

UPDATE 30 noiembrie, ora 20.30: Zelenski, anunț apocaliptic pentru ucraineni: liderul de la Kiev se îndoiește că țara sa va intra vreodată în NATO!

Continuarea aici.

UPDATE 30 noiembrie, ora 20.20: Ursula von der Leyen bate cu pumnul în masă: Strategia de apărare a UE trebuie să includă și Ucraina

Continuarea aici.

UPDATE 30 noiembrie, ora 18.00: Ucraina: Rusia blochează schimbul de prizonieri de război

Comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, Dmitro Lubinets, a acuzat Rusia că blochează schimbul de prizonieri de război.

"Schimbul nu are loc pentru că Rusia nu îl dorește", explică Lubineț pe serviciul online Telegram. "Toate inițiativele și (...) eforturile Ucrainei eșuează din cauza refuzului Rusiei de a-și aduce înapoi propriii cetățeni". Cu toate acestea, în mass-media, Moscova susține că Kievul "nu face nimic pentru a-și aduce înapoi războinicii".

Lubineț a declarat în august că Ucraina a reușit să recupereze un total de aproape 2600 de prizonieri de război în schimb de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. Potrivit presei ucrainene, ultimul schimb a avut loc în luna august.

UPDATE 30 noiembrie, ora 16.42: Statele UE au convenit asupra unui pachet de sprijin financiar pentru Ucraina

Propunerea Comisiei Europene de a sprijini Ucraina cu împrumuturi și granturi de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani nu este contestată de nimeni, a anunțat un oficial european, potrivit Sky News, inforemază Mediafax.

Comisarul european pentru buget Johannes Hahn a discutat despre planurile UE privitoare la Ucraina în timpul unei conferințe de presă de joi.

Guvernele UE au negociat revizuirea bugetului pe termen lung al blocului celor 27 de națiuni. Discuțiile au avut loc după ce Comisia a propus ca țările membre să furnizeze fonduri suplimentare la bugetul comun, majoritatea pentru Ucraina.

„Piesa centrală este sprijinul pentru Ucraina. Acest lucru nu este contestat de nimeni, nici măcar în amploare”, a precizat Johannes Hahn.

UPDATE 30 noiembrie, ora 14.46: Volodimir Zelenski vizitează trupele de pe linia frontului din nord-estul Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele de pe linia frontului din nord-estul țării, potrivit Reuters, informează Mediafax.

Președintele Ucrainei a vizitat trupele din apropierea sectorului Kupiansk al liniei de front din nord-estul țării.

Zelenski a publicat o înregistrare video în care apare el, la un post de comandă din zonă, alături de unul dintre cei mai importanți generali ucraineni. Președintele le-a mulțumit trupelor pentru sacrificiile lor.

„Știu că pierdeți camarazi și apropiați în fiecare zi. Toată lumea înțelege că acesta este cel mai mare preț", le-a spus el militarilor.

În ultimele luni, trupele ucrainene au rezistat asalturilor rusești de pe frontul din Kupiansk.

UPDATE 30 noiembrie, ora 12.00: Prețurile petrolului sunt în creștere puternică: Rusia și Arabia Saudită pregătesc o mare lovitură

Continuarea AICI

UPDATE 30 noiembrie, ora 09.40: De teama crizei demografice, Vladimir Putin le-a cerut rușilor să facă mai mulți copii: 'Hai să reînviem aceste tradiții excelente'

Continuare AICI

UPDATE 30 noiembrie, ora 09.05: Ucraina: un bloc, nouă case și o secție de Poliție, avariate în urma unui atac cu rachete

Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei. Un bloc, nouă case și o secție de Poliție au fost avariate.

Rachetele rusești au fost lansate în cursul nopții și au vizat regiunea ucraineană Donețk, a declarat, joi, ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko, potrivit Reuters.

Rusia a tras șase rachete asupra a trei așezări din regiune, a anunțat Klymenko pe Telegram.

„Pokrovsk, Novohrodivka și Myrnohrad au fost ținta unor tiruri. Bombardamentele au rănit 10 persoane, inclusiv patru copii. Alte cinci persoane sunt căutate sub dărâmături", a precizat ministrul.

Pe lista cu victime este o familie cu doi copii. Un bloc de apartamente, nouă case, o secție de poliție, mașini și garaje au fost avariate.

Rușii au ocupat o mare parte din Donețk și intenționează să preia întreaga regiune.

UPDATE 30 noiembrie, ora 03.25: Zelenski nu este prea optimist după vizitele din Odesa, Mikolaiv şi Herson / Vremea rea devine un aliat al rușilor

Volodimir Zelenski i-a informat miercuri seara pe compatrioţi că a vizitat regiuni din sudul Ucrainei, inclusiv Odesa, unde efectele vremii rele s-au simţit cel mai pregnant, şi a cerut autorităţilor locale să pună la punct „centrele de invincibilitate” - puncte unde ucrainenii se pot încălzi sau pot avea energie electrică - pentru a beneficia de ele fie în caz de intemperii, fie după atacuri ale ruşilor, scrie news.ro.

Zelenski le-a spus ucrainenilor, în adresarea pe care o face în fiecare seară, că a mers la Odesa, Mikolaiv şi Herson. „Sunt multe probleme, aproape toate se referă la securitate, la protecţia statului nostru, la protecţia poporului nostru”, a recunoscut liderul de la Kiev.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 30 noiembrie, ora 02.30: Kazahstanul se distanțează puternic de Moscova - Bărbat care a luptat pentru trupele Wagner, condamnat la ani grei de închisoare

Un tribunal din Kazahstan a condamnat un bărbat la aproape şapte ani de închisoare pentru că a luptat în Ucraina cu miliţia paramilitară rusă Wagner, un semn al determinării ţării din Asia Centrală de a-şi descuraja cetăţenii să meargă la război pentru Moscova, relatează Le Monde, potrivit news. ro.

Într-un comunicat publicat miercuri, un tribunal din oraşul Karaganda, din centrul Kazahstanului, anunţă că l-a condamnat pe acuzat la şase ani şi opt luni de închisoare pentru "mercenariat", o infracţiune care se pedepseşte cu sancţiuni grele în această ţară.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.