Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT: Război în Ucraina: Apărarea aeriană rusă ar putea să nu fie pregătită pentru atacurile ucrainene (ISW)

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images
razboi ucraina

Atac al rușilor în Zaporojie - Trupele ruse au atacat cu 95 de lovituri de artilerie mai multe localități din regiunea Zaporojie, un civil în vârstă de 71 de ani fiind rănit. 16 localități au fost vizate de tirurile inamicului, a anunțat guvernatorul Iuriî Malașko.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 22 ianuarie, ora 23.40: Josep Borrell ironizează 'minunile' lui Trump în privinţa Ucrainei: Să ne dea 'formula sa magică'

Continuarea AICI

UPDATE 22 ianuarie, ora 23.20: Zelenski propune o lege care va permite ucrainenilor să aibă dublă cetățenie

Președintele Volodimir Zelenski le-a mulțumit luni ucrainenilor din străinătate pentru sprijinul acordat în timpul invaziei Rusiei și a anunțat că va propune o lege privind dubla cetățenie, scrie Reuters.

Zelenski a declarat că va înainta parlamentului o lege privind dubla cetățenie, în ceea ce pare a fi un gest simbolic de Ziua Unității.

Constituția Ucrainei nu le oferă cetățenilor ucraineni dreptul la dublă cetățenie. Zelenski a spus că va prezenta „un proiect de lege cheie care va permite adoptarea unor modificări legislative cuprinzătoare și introducerea cetățeniei multiple”.

„Și va permite tuturor etnicilor ucraineni și descendenților lor din întreaga lume să aibă cetățenia noastră. Bineînțeles, cu excepția cetățenilor țării agresoare”, a mai spus el.

De asemenea, Zelenski a marcat Ziua Unității prin emiterea unui decret care protejează drepturile și identitatea a aproximativ 4 milioane de etnici ucraineni din Rusia - de departe cel mai mare grup din diaspora.

UPDATE 22 ianuarie, ora 20.30: Apărarea aeriană rusă ar putea să nu fie pregătită pentru atacurile ucrainene (ISW)

Continuarea AICI

UPDATE 22 ianuarie, ora 20.05: Zelenski cere Rusiei să respecte ceea ce Ucraina nu respectă pentru etnicii români

Continuarea AICI

UPDATE 22 ianuarie, ora 19.00: Rusia ia toate "măsurile necesare" pentru a-şi apăra cetăţenii şi infrastructura de atacurile ucrainene

Rusia ia toate "măsurile necesare" pentru a-şi apăra cetăţenii şi infrastructura cheie de atacurile ucrainene, a declarat luni Kremlinul, la o zi după ce Moscova a acuzat forţele Kievului de uciderea a 27 de persoane în bombardamentele asupra unui oraş controlat de Rusia în estul Ucrainei şi după ce un terminal al companiei ruse Novatek de la Marea Baltică a fost scos temporar din uz în urma unui presupus atac ucrainean cu dronă, relatează Reuters.

Compania rusă Novatek a fost nevoită să-şi suspende, duminică, unele operaţiuni la imensul terminal de export de combustibil din Marea Baltică după ceea ce presa ucraineană a scris că a fost ultimul dintr-o serie de atacuri cu drone ucrainene asupra instalaţiilor energetice ruseşti.

Tot duminică, 27 de persoane au fost ucise şi 25 rănite după ce forţele ucrainene ar fi bombardat oraşul Doneţk din estul Ucrainei, controlat de Rusia. Oficialii instalaţi de Rusia în Doneţk au declarat că atacul din Doneţk a lovit o zonă aglomerată în care se aflau magazine şi o piaţă.

"Ministerul (rus) al Apărării, mijloacele noastre de apărare aeriană, alte agenţii relevante iau măsurile necesare pentru a se proteja împotriva acestui tip de atac terorist", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului de presă obişnuit. "Regimul de la Kiev continuă să îşi arate latura sa animalică prin faptul că loveşte infrastructura civilă. Ei lovesc oameni, civili", a spus el, catalogând atacul de duminică asupra oraşului Doneţk drept un "act atroce de terorism".

Preşedintele Vladimir Putin a primit rapoartele referitoare la incident şi a dat, de asemenea, instrucţiunile necesare, a spus Peskov, citat de TASS. El a subliniat că autorităţile locale iau măsurile necesare, astfel că nu consideră necesară o declaraţie specială din partea Kremlinului pe această temă. "Bineînţeles, au existat rapoartele relevante, preşedintele a dat instrucţiunile necesare", a subliniat Peskov.

"Condamnăm cu fermitate (atacul - n.r.). Desigur, operaţiunea militară specială va continua pentru a ne proteja poporul de acest pericol", a asigurat Peskov referindu-se la războiul Rusiei din Ucraina.

Forţele ucrainene au declarat că nu poartă responsabilitatea pentru moartea oamenilor din teritoriul ocupat şi au dat vina pe Rusia pentru pierderile grele de vieţi omeneşti.

Mii de civili ucraineni au fost ucişi sau răniţi de atacurile aeriene şi bombardamentele ruseşti de când Vladimir Putin a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.

Moscova a subliniat că incidentul de duminică a fost al doilea atac grav ucrainean asupra civililor în mai puţin de o lună. În decembrie, Rusia a declarat că 25 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise în timpul unui atac ucrainean cu rachete şi drone asupra oraşului Belgorod din vestul Rusiei.

Luni a fost zi oficială de doliu în regiunea Doneţk - una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia susţine că le-a anexat din februarie 2022, o mişcare ilegală condamnată de Kiev şi de aliaţii săi occidentali.

Kievul a acordat prioritate producţiei interne de drone cu rază lungă de acţiune, ceea ce îi permite să lovească ţinte în adâncimea teritoriului Rusiei, indiferent de reticenţele Occidentului cu privire la astfel de atacuri.

Şeful principalului producător din industria militară ucraineană a declarat în noiembrie că Ucraina a stabilit producţia în serie a dronelor "kamikaze" cu o rază de acţiune în luptă de 1.000 de kilometri.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că duce un război de agresiune neprovocat, care vizează acapararea de teritorii. Moscova afirmă că ceea ce ea numeşte "operaţiunea militară specială" este pur defensivă şi are ca scop consolidarea securităţii ruseşti împotriva unui Occident ostil.

UPDATE 22 ianuarie, ora 18.00: Document bombă semnat de Vladimir Putin: coliziune directă între Rusia și SUA/ FOTO

Continuarea AICI

UPDATE 22 ianuarie, ora 16.15: Kremlinul acuză Ucraina că a atacat un terminal de gaz în apropiere de Sankt Petersburg

Continuarea AICI

UPDATE 22 ianuarie, ora 12.15: Zelenski vrea să le ofere luptătorilor străini posibilitatea de a obţine cetăţenia ucraineană

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus luni ca cetăţenia ucraineană să poată fi obţinută de luptătorii străini şi de persoanele de origine ucraineană fără ca aceştia să fie nevoiţi să renunţe la cealaltă cetăţenie a lor, o schimbare radicală, deoarece legea interzice naţionalitatea multiplă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Zelenski a transmis pe reţelele de socializare că reforma ar trebui să fie în beneficiul "luptătorilor străini care au venit să apere Ucraina, a celor care luptă pentru libertatea Ucrainei ca şi cum ar fi patria lor".

Textul le va permite, de asemenea, "tuturor etnicilor ucraineni şi urmaşilor lor din întreaga lume să aibă cetăţenia noastră, cu excepţia, desigur, a cetăţenilor statului agresor", a spus el.

Ucraina nu permite în prezent dubla cetăţenie. Oricine solicită naturalizarea trebuie, prin urmare, să renunţe la cetăţenia originală pentru a obţine naţionalitatea ucraineană.

Mii de străini au ajuns în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022, pentru a lupta împotriva forţelor ruse.

Moscova îi numeşte mercenari şi, în cazul occidentalilor, vede acest lucru ca pe o dovadă a unui război proxy purtat de NATO.

Mai multe unităţi formate din ruşi luptă, de asemenea, de partea ucraineană, denunţând regimul lui Vladimir Putin.

content-image

UPDATE 22 ianuarie, ora 10.53: Apărarea aeriană rusă ar putea să nu fie pregătită pentru atacurile ucrainene (ISW)

Sistemele rusești de apărare aeriană din regiunea Leningrad nu sunt proiectate probabil pentru a proteja regiunea împotriva atacurilor din sud, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 21 ianuarie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 22 ianuarie, ora 9.58: Pușcașii marini și parașutiștii ruși refuză ordinele superiorilor de a lansa 'atacuri cu valuri umane'

Pușcașii marini și parașutiștii ruși refuză să lanseze anumite tipuri de asalturi din cauza îngrijorărilor legate de pierderile uriașe pe care le suferă alte trupe, a declarat un oficial ucrainean, potrivit Kyiv Post.

Detalii aici

content-image

UPDATE 22 ianuarie, ora 8.40: Evgheni Prigojin ar putea fi în viață: Nu există dovezi că ar fi mort

Informaţiile despre dizolvarea Grupului Wagner nu sunt adevărate, iar declaraţia despre moartea liderului grupului, Evgheni Prigojin, nu poate fi verificată, spune şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov.

Detalii aici

content-image

UPDATE 22 ianuarie, ora 06:46: Zeci de morți și răniţi în urma unui bombardament al forţelor ucrainene asupra oraşului Doneţk

27 de persoane au fost ucise și 25 au fost rănite după ce forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk, controlat de ruși, din estul Ucrainei, a declarat duminică Denis Pușilin, șeful regiunii Donețk instalat de Moscova, scrie Rador Radio România.

Potrivit lui Alexei Kulemzin, primarul orașului instalat de Rusia, forțele ucrainene au bombardat o zonă aglomerată în care se aflau mai multe magazine și o piață.

content-image

UPDATE 22 ianuarie, ora 01:30: Rușii susțin că o aeronavă americană plecată din România a supervizat puternicul atac aerian ucrainean asupra pozițiilor ruse

O aeronavă necunoscută aparținând Marinei SUA zbura în apropierea coastei de vest a Crimeii în timpul atacului aerian al Ucrainei, rezultă din datelor portalului Flightradar24, relatează TASS citat de Rador Radio România.

Astfel, potrivit informaţiilor portalului, o aeronavă necunoscută aparținând Marinei SUA survola la aproximativ 250 km de coasta de vest a Crimeii, în spațiul aerian deasupra coastei Mării Negre a României în apropierea graniței cu Ucraina, când Ministerul rus al Apărării a anunţat interceptarea a două rachete ucrainene peste Marea Neagră, în largul coastei de vest a peninsulei.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.