Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT: Război în Ucraina: Kremlinul i-a avertizat pe locuitorii Moscovei împotriva oricăror demonstraţii „neautorizate” după anunțul morţii lui Navalnîi

newnationalism.com
razboi ucraina

Organizarea sau desfăşurarea de adunări neautorizate, apelurile şi participarea la astfel de evenimente constitutie o infracţiune administrativă", a avertizat Procuratura Generală din Moscova, spunând că "avertizează împotriva oricărei încălcări a legii", informează AFP. În Rusia, orice critică publică a puterii este pasibilă de închisoare.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 17 februarie, ora 22:15: Volodimir Zelenski anunță că a discutat telefonic cu președintele american Joe Biden

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, sâmbătă, că a discutat telefonic cu președintele american, Joe Biden, și și-a exprimat speranța că Congresul SUA va lua o „decizie înțeleaptă” privind aprobarea pentru Kiev a unui pachet semnificativ de ajutor, amânat, potrivit Rador.

„Am discutat despre actuala situație din prima linie. Sunt recunoscător că am sprijinul deplin al președintelui Biden”, a scris Zelenski pe platforma X, fostul Twitter. „De asemenea, cred că Congresul SUA va lua o decizie înțeleaptă”

UPDATE 17 februarie, ora 22:00: Retragerea trupelor ucrainene din Avdiivka, dovadă a ''costului inacţiunii'' Congresului (Casa Albă)

Retragerea armatei ucrainene din oraşul Avdiivka, estul ţării, este dovada "costului inacţiunii" Congresului american, care blochează un ajutor militar suplimentar de 60 miliarde de dolari Kievului, a denunţat sâmbătă Casa Albă, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale, Adrienne Watson, i-a somat pe parlamentarii americani "fără întârziere" această asistenţă după ce armata ucraineană s-a retras în faţa Rusiei, prilejuindu-i cea mai mare victorie simbolică după eşecul contraofensivei Kievului lansată în vară.

Ucraina aşteaptă de luni de zile votul asupra unui ajutor crucial de 60 miliarde de dolari decis de guvernul preşedintelui democrat Joe Biden, aflat în campanie electorală pentru un al doilea mandat, dar obstrucţionat de opoziţia republicană în Congres, sub influenţa lui Donald Trump.

"Acesta este costul inacţiunii Congresului. Ucrainenii continuă să se bată cu curaj, dar le lipsesc muniţiile", a afirmat Watson.

Un eşec în deblocarea acestui ajutor în Congres ar însemna "a face un cadou lui Putin", avertizase vineri la Munchen vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, într-un discurs la conferinţa anuală internaţională pentru securitate.

Decizia de a se retrage din Avdiivka a fost luată de Kiev după luni de lupte intense şi intensificarea atacurilor forţelor ruse pentru a cuceri acest oraş încă din octombrie, provocând numeroase pierderi şi distrugeri.

În faţa unei penurii de muniţii şi în inferioritate numerică pe câmpul de luptă, forţele ucrainene şi-au anunţat retragerea în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Este o "decizie corectă" pentru a "salva cât mai multe vieţi posibil", a justificat sâmbătă la Munchen preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a lansat un apel aliaţilor săi occidental pentru a livra mai multe echipamente ţării sale, insistând asupra armelor cu rază lungă de acţiune.

"Acţiunile noastre nu sunt limitate decât de cantitatea şi raza de acţiune a echipamentelor forţelor noastre, ceea ce nu depinde de noi", a lansat el responsabililor reuniţi la Conferinţa de la Munchen, în timp ce Ucraina va intra în curând în cel de-al treilea an de război.

"Ne putem recupera pământurile.Şi Putin poate pierde. Aceasta s-a produs deja nu numai o dată pe câmpul de luptă", a spus el, exprimându-şi regretul că Ucraina este "menţinută într-un deficit artificial de arme, în special artilerie şi capacităţi cu rază lungă de acţiune". Această lipsă "îi permite lui Putin să se adapteze intensităţii actuale a războiului", a adăugat el.

Kievul cere de mai multe luni aliaţilor săi arme cu rază lungă de acţiune capabile să lovească mai în adâncime trupele ruse.

Cancelarul german Olaf Scholz a eludat cu grijă sâmbătă această problemă, notează AFP. "Pas cu pas, noi decidem întotdeauna cel mai bun lucru de făcut la momentul potrivit", a răspuns el, subliniind că livrarea acestor arme nu figura pe ordinea de zi.

Kievul doreşte ca Berlinul să-i livreze rachete Taurus, unele dintre cele mai moderne şi mai eficiente ale aviaţiei germane

UPDATE 17 februarie, ora 21:15: Ministrul de externe al Italiei vede Ucraina membră a UE și a NATO după încheierea războiului

Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene și, de asemenea, a NATO, dar nu poate adera la alianța militară cât timp este încă în război cu Rusia, a declarat sâmbătă ministrul italian de externe, Antonio Tajani.

"Mesajul către Rusia este foarte clar: Ucraina va fi membră a Uniunii Europene, iar apoi vom lucra pentru ca Ucraina să devină membră a NATO", a spus dl Tajani la Conferința de Securitate de la München.

Cu toate acestea, aderarea la NATO este imposibilă cât timp Ucraina va rămâne blocată într-un conflict militar cu Rusia, a adăugat el.

"Trebuie să fim foarte prudenți, pentru că a avea un stat membru NATO cu drepturi depline în război cu Rusia înseamnă al treilea război mondial", a adăugat ministrul italian.

UPDATE 17 februarie, ora 16:23: Rusia a pierdut zeci de mii de soldaţi la Avdiivka (Volodimir Zelenski)

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la München, că decizia de retragere a trupelor ucrainene din Avdiivka a fost una corectă, potrivit Rador.

Potrivit acestuia, începând cu octombrie 2023, Forțele de Apărare ale Ucrainei au epuizat resursele rușilor din acel sector al frontului și și-au îndeplinit misiunea:

Federația Rusă a pierdut acolo zeci de mii de militari. Zelenski a mai afirmat că Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune pentru a putea rezista în continuare în războiul declanşat de ruşi

UPDATE 17 februarie, ora 15:15: Forţele ucrainene susţin că au doborât trei avioane de război rusești

Forțele ucrainene au doborât sâmbătă două avioane ruseşti de vânătoare-bombardament Su-34 și un avion de vânătoare Su-35 deasupra estului Ucrainei, a declarat comandantul forțelor aeriene ale țării, potrivit Rador.

"În dimineața zilei de 17 februarie 2024, în sectorul de est, unitățile Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus trei avioane inamice deodată - două aparate de vânătoare-bombardament Su-34 și un avion de luptă Su-35", a scris Mikola Oleşciuk pe aplicaţia Telegram.

Reuters nu a putut verifica afirmația, care, dacă este adevărată, ar reprezenta o pierdere considerabilă pentru forţele ruseşti, avioane avansate de luptă în cauză având o valoare totală de peste 100 de milioane de dolari.

UPDATE 17 februarie, ora 14.15: Zelenski despre retragerea din Avdiivka: O decizie logică pentru a salva vieţi ucrainene

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris sâmbătă retragerea trupelor ucrainene din oraşul Avdiivka ca fiind "foarte logică şi profesionistă" şi a explicat că obiectivul acesteia este de a salva vieţile soldaţilor ucraineni care apărau acest oraş din estul ţării în faţa asaltului rus, informează AFP şi EFE.

"Este o decizie foarte logică şi profesionistă de a salva cât mai multe vieţi ucrainene", a spus şeful statului în timpul discursului său la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Zelenski a subliniat importanţa pentru Ucraina de a proteja vieţile soldaţilor săi, care sunt, alături de armament, elementul cheie al apărării ucrainene.

"Este o decizie corectă pentru a nu fi înconjuraţi", a adăugat preşedintele ucrainean, referindu-se la retragerea anunţată vineri seară de şeful Forţelor Armate ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Zelenski a insistat pe numărul mare de victime suferite de Rusia în ofensiva de preluare a controlului Avdiivka, oraş situat în apropierea oraşului ocupat Doneţk.

Pentru fiecare soldat ucrainean care a murit în luptă în această zonă a frontului, şapte soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa, potrivit lui Zelenski.

"Din octombrie au atacat bietul Avdiivka cu toate armele şi cu toată puterea pe care o au, cu mii de soldaţi care au murit. Cu zeci de mii de morţi. Ce a obţinut Rusia? Epuizarea armatei sale", a remarcat el.

Zelenski a recunoscut că Ucrainei îi lipsesc armele de care are nevoie. "Nu avem arme cu rază lungă de acţiune şi Rusia le are", a spus el, menţionând inferioritatea ucraineană în domeniul artileriei drept o altă problemă pe care armata sa o are în acest război.

Ucraina, a spus Zelenski, "are artilerie cu o rază de acţiune mai mică de 20 de kilometri, iar artileria rusă are o rază de acţiune de aproximativ 40 de kilometri".

Şeful statului ucrainean a mai subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a pune capăt dominaţiei aeriene ruse şi astfel să poată garanta securitatea mai multor zone ale ţării şi să facă posibilă avansarea din nou a soldaţilor săi.

Zelenski şi-a încheiat analiza cu o predicţie. "Vom putea să-i surprindem anul acesta cu sistemele noastre de drone, cu sistemele noastre de război radio-electronic", a spus el despre materialul de producţie proprie pe care îl dezvoltă Ucraina.

Separat, generalul de brigadă ucrainean Oleksandr Tarnavskîi a declarat sâmbătă că militari ucraineni au fost capturaţi de Rusia în timpul retragerii lor din oraşul Avdiivka, informează Reuters.

"În etapa finală a operaţiunii (de retragere), sub presiunea forţelor inamice covârşitoare, un anumit număr de militari ucraineni au fost capturaţi", a scris Tarnavskîi pe Telegram. El a adăugat că trupele ucrainene s-au deplasat acum către a doua linie de apărare, în apropiere de Avdiivka.

În fine, Ministerul Apărării rus a anunţat sâmbătă că forţele ruse şi-au consolidat poziţiile pe liniile frontului în patru zone diferite, inclusiv în regiunea Doneţk din Ucraina, potrivit agenţiilor ruse de ştiri, citate de Reuters.

UPDATE 17 februarie, ora 11.25: Penuria ''artificială'' de armament a Ucrainei îl întăreşte pe Putin

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că lipsa accesului ţării sale la arme îl întăreşte pe preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

"Din păcate, menţinerea Ucrainei într-un deficit artificial de arme, în special cu un deficit de artilerie şi capacităţi cu rază lungă, îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului", a spus el într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

El a făcut referire la oraşul devastat Avdiivka (est), de unde trupele ucrainene s-au retras în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de muniţie, nu în ultimul rând din cauza faptului că ajutorului militar al SUA este amânat de luni de zile în Congres.

"Nu întrebaţi Ucraina când se va termina războiul. Întrebaţi-vă de ce Putin îl mai poate continua", a declarat Zelenski, care a apreciat totodată că retragerea din Avdiivka a fost o decizie "justă" pentru "a salva vieţile" soldaţilor.

UPDATE 17 februarie, ora 10.00: Rusia, cetatea asediată, în viziunea lui Serghei Lavrov: Nu există nicio îndoială că Occidentul ne-a declarat război

Continuarea AICI

UPDATE 17 februarie, ora 04.20: Avdiivka e în mâna rușilor: armata ucraineană anunță retragerea trupelor din regiune

Armata ucraineană afirmă că își retrage trupele din Avdiivka - orașul cheie din estul țării asediat de forțele rusești. Comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat că a acționat "pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viețile și sănătatea personalului de serviciu", informează BBC.

Oleksandr Syrskyi a adăugat că trupele au fost mutate pe "linii mai favorabile".

Avdiivka - o poartă de intrare în orașul Donețk, aflat sub control rusesc, a fost cuprinsă de lupte violente timp de luni de zile. Orașul, care a fost distrus aproape în totalitate - se află pe linia frontului din 2014, când luptătorii susținuți de Rusia au cucerit mari porțiuni din estul regiunilor Donețk și Luhansk.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 17 februarie, ora 03.30: Moment istoric în Europa: Franța și Ucraina au semnat un document care va pune 'pe jar' Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri seara, la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia, relatează AFP.

Potrivit acordului, Franţa se angajează să acorde în 2024 "până la trei miliarde de euro" ajutor militar "suplimentar" Kievului, după un sprijin pe care îl estimează la 1,7 miliarde în 2022 şi la 2,1 miliarde în 2023, conform Agerpres.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.