Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la sfârşitul anului: Avertismentul lansat de șeful CIA

istockphoto.com
razboi ucraina

Rușii atacă pe tot frontul - În ultimele 24 de ore, artileria rusă a lovit peste 110 localități din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev, scrie news.ro.

Pierderile Rusiei - Peste 50.000 de militari ruşi au murit în Ucraina de la începutul războiului, fără a lua în calcul decesele din Doneţk şi Lugansk, arată datele analizate de BBC-Rusia, grupul media independent Mediazona şi de voluntari.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

 

UPDATE 18 aprilie, ora 23.35: Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la sfârşitul anului: Avertismentul lansat de șeful CIA

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN, potrivit news.ro.

content-image

UPDATE 18 aprile, ora 17.54: G7 discută despre folosirea activelor rusești înghețate ca garanție pentru împrumuturi acordate Ucrainei

Reprezentanţii statelor membre ale G7 discută despre utilizarea a aproape 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate ca garanție pentru a acorda împrumuturi Ucrainei, a declarat joi vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Dl Dombrovskis a spus că sunt analizate diferite opțiuni, iar discuțiile sunt în desfășurare. El a spus, de asemenea, că speră ca Uniunea Europeană - unde există cea mai mare parte a activelor înghețate - să aprobe în următoarele luni o măsură europeană separată pentru a folosi profiturile sau dobânda câștigată de pe urma activelor pentru a ajuta Ucraina.

content-image

UPDATE 18 aprilie, ora 13.40 - Rusia a acuzat joi forţele ucrainene că bombardează în mod repetat cu arme occidentale unităţi medicale din zonele Ucrainei controlate de ruşi şi a declarat că Occidentul şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au închis ochii la atacuri, informează agenţia Reuters.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de crime de război. Amândouă neagă acuzaţiile. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea OMS.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, care a declarat reporterilor că forţele ucrainene au vizat în mod repetat instituţii medicale şi medici în patru regiuni ucrainene pe care Moscova declară că le-a anexat, potrivit Reuters. Zaharova a enumerat datele şi locurile atacurilor din ultimele luni şi a adăugat că aceleaşi informaţii au fost furnizate OMS, despre care a spus că nu a făcut nimic cu aceste date. Ea a susţinut că Occidentul - şi presa occidentală - au ignorat orice crime comise de Ucraina şi au vrut să critice doar Rusia.

UPDATE 18 aprilie, ora 13.10 - Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor de externe din G7 în insula Capri (Italia), relatează EFE.

"A ajuta Ucraina înseamnă a lucra pentru pace, pentru că, dacă Kievul pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace", a spus Tajani, precizând că la reuniunea miniştrilor celor mai bogate şapte democraţii din lume participă şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba.

content-image

UPDATE 18 aprilie, ora 12.48 - Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev a raportat primele detalii ale consecințelor atacului ucrainean de miercuri asupra aerodromului din Djankoi, oraş din peninsula ocupată Crimeea. „Da, există acolo și lansatoare ale sistemelor de apărare antirachetă și antiaeriană, sunt sisteme radar distruse, există informații despre deteriorarea aeronavelor și cu privire la personal" - a declarat Andri Iusov, reprezentant al GUR. "Aceasta este cu adevărat o importantă operaţiune de amploare de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei" - a subliniat purtătorul de cuvânt al GUR.

UPDATE 18 aprilie, ora 12.00 - Biroul Procurorului General al Ucrainei raportează că 543 de copii ucraineni au murit și alţi 1.296 au fost răniți ca urmare a agresiunii ruse. În realitate, însă, numărul victimelor este mult mai mare, în condiţiile în care partea ucraineană nu deţine date din teritoriile aflate încă sub ocupaţie. Cel mai mare număr de copii morți și răniți a fost raportat în regiunile Donețk, Harkiv, Herson, Dnipropetrovsk, Kiev, Zaporijjia și Mikolaiv.

content-image

UPDATE 18 aprilie, ora 11.02 - Donald Trump şi preşedintele polonez Andrzej Duda au discutat despre situaţia din Ucraina, NATO şi Orientul Mijlociu, la un dineu găzduit miercuri la New York de fostul preşedinte american, care candidează din nou la Casa Albă, a anunţat echipa sa de campanie, potrivit AFP şi Reuters.

UPDATE 18 aprilie, ora 10.56 - Numărul oamenilor care şi-au pierdut viaţa în urma unui atac rusesc asupra oraşului Cernigău, în nordul Ucrainei, a crescut la 18, iar alte 78 de persoane au fost rănite după ce trei rachete au lovit miercuri centrul oraşului, au anunţat joi oficiali ucraineni, relatează Reuters. Atacul de la Cernigău, care a provocat daune infrastructurii civile a oraşului ucrainean, a fost cel mai sângeros atac aerian lansat de Rusia în ultimele săptămâni. Potrivit autorităţilor ucrainene, o instituţie de învăţământ, un spital şi 20 de locuinţe au fost avariate.

content-image

UPDATE 18 aprilie, ora 10.27 - Vicecancelarul federal german Robert Habeck a sosit joi la Kiev pentru o vizită axată pe atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, ajutorul de urgenţă şi consolidarea economiei ţării aflate în război, relatează Reuters. Robert Habeck, care deţine şi funcţia de ministru al economiei, este însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri.

UPDATE 18 aprilie, ora 10.14 - Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, a declarat că, de la începutul anului, trupele ruse au bombardat regiunea Sumi de peste 4.000 de ori, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut numărul atacurilor a fost de 6.000.

UPDATE 18 aprilie, ora 09.45 - Comandamentul Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a raportat că, în noaptea de miercuri spre joi, armata Rusiei a lansat mai multe drone pentru a ataca teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, a subliniat comandantul, apărarea antiaeriană a Ucrainei a reuşit să distrugă toate dronele lansate de invadatorii ruşi. Potrivit lui Oleşciuk, ruşii au atacat cu 13 drone de tip Shahed-131/136, care au fost lansate din Primorsko-Ahtarsk (Rusia) și din Crimeea.  Dronele inamice au fost doborâte în regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Vinniţia, Poltava, Hmelnițki, Ternopil și Ivano-Frankivsk.

content-image

UPDATE 18 aprilie, ora 09.30 - Directorul serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu în The Washington Post că a fost elaborat la Kiev, în conducerea militară a statului, un plan pentru a desfășura atacuri pe teritoriul Federației Ruse.

Continuarea aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 08.28 - Forțele ruse de apărare antiaeriană au doborât 21 de ținte aeriene în apropiere de oraşul Belgorod, a declarat joi guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, pe canalul său de Telegram.

content-image

UPDATE 18 aprilie, ora 08.00 - Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a avut, miercuri, o convorbire cu Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa. Sîrskîi l-a informat pe Cavoli despre evoluția evenimentelor de pe front și despre nevoile urgente ale Ucrainei, în special obţinerea de echipamente moderne de apărare aeriană, artilerie și muniție, precum și vehicule blindate grele.

UPDATE 18 aprilie, ora 07.30 - Mai multe explozii s-au auzit în oraşul ucrainean Ivano-Frankivsk, joi dimineaţă, în timpul unui atac rusesc cu drone.

UPDATE 18 aprilie, ora 03.00: Statele Unite pregătesc, în weekend, 'bomboana de pe coliva' Rusiei: gest care va declanșa iureșul la Kremlin

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA va supune la vot sâmbătă proiecte legislative privind alocarea de fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, a anunţat miercuri preşedintele republican al instituţiei, Mike Johnson, transmit AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

Potrivit lui Johnson, va fi supus votului şi un al patrulea text legislativ, referitor la legea REPO (vezi mai jos ce presupune mai exact legea REPO), la legea TikTok şi la sancţiuni. ''Ne aşteptăm ca votul final asupra acestor propuneri de lege să aibă loc sâmbătă seară'', a menţionat Mike Johnson într-o scrisoare adresată deputaţilor americani.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.