Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite pregătesc, în weekend, 'bomboana de pe coliva' Rusiei: gest care va declanșa iureșul la Kremlin

sua rusia

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA va supune la vot sâmbătă proiecte legislative privind alocarea de fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, a anunţat miercuri preşedintele republican al instituţiei, Mike Johnson, transmit AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

Potrivit lui Johnson, va fi supus votului şi un al patrulea text legislativ, referitor la legea REPO (vezi mai jos ce presupune mai exact legea REPO), la legea TikTok şi la sancţiuni. ''Ne aşteptăm ca votul final asupra acestor propuneri de lege să aibă loc sâmbătă seară'', a menţionat Mike Johnson într-o scrisoare adresată deputaţilor americani.

În mesajul său, Johnson susţine că legile respective vor ''finanţa interesele naţionale de securitate ale Americii şi ale aliaţilor săi din Israel, Ucraina şi regiunea indo-pacifică, printre care o structură de creditare pentru asistenţă, strategie consolidată şi responsabilitate''.

Apelul lui Biden

Preşedintele Joe Biden le-a cerut constant aleşilor americani să adopte fără întârziere un pachet de asistenţă militară şi umanitară pentru Ucraina. Miercuri dimineaţă, el şi-a reiterat apelul într-un editorial semnat în cotidianul american Wall Street Journal. Camera Reprezentanţilor ''trebuie să adopte într-o manieră urgentă'' propunerile de lege referitoare la noi ajutoare pentru Ucraina şi Israel şi la un ajutor umanitar pentru Gaza, a spus liderul de la Casa Albă. ''Dacă cele două ţări sunt perfect capabile să-şi apere propria suveranitate, pentru a face asta ele depind de ajutorul american, inclusiv armament. Şi noi suntem într-un punct de inflexiune'', a scris Biden în editorial.

Preşedintele rus Vladimir Putin ''vrea să supună poporul ucrainean şi să absoarbă naţiunea ucraineană într-un nou imperiu rus'', a accentuat liderul democrat american, care a spus, de asemenea, că ''guvernul iranian vrea să distrugă Israelul şi astfel să şteargă de pe hartă singurul stat evreu din lume''. ''America nu trebuie niciodată să accepte vreunul dintre aceste rezultate'', a insistat Joe Biden.

În februarie, Senatul american a adoptat un pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari. Însă republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat să examineze textul, unul dintre motive fiind un diferend asupra chestiunii imigraţiei.

Următorul pas

Dacă textele sunt adoptate de Camera Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, proiectele vor trebui să fie examinate din nou de Senat, cu majoritate democrată, înainte de a ajunge în final pe masa lui Joe Biden pentru promulgare.

Ce ar însemna ajutorul pentru Kiev

Republicanii din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA au prezentat miercuri un pachet de 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, relatează AFP.

Două propuneri de lege distincte prevăd, de asemenea, peste 26 de miliarde de dolari pentru a ajuta Israelul şi câteva miliarde de dolari pentru Taiwan. Aceste texte urmează să fie supuse votului sâmbătă seara.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american va supune la vot sâmbătă proiecte legislative privind alocarea de fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, a anunţat miercuri preşedintele republican al instituţiei, Mike Johnson, notează AFP şi Reuters.

În februarie, Senatul american a adoptat un pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari. Însă republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat să examineze textul, unul dintre motive fiind un diferend asupra chestiunii imigraţiei.

Legea REPO stabilește condiţiile pentru confiscarea activelor ruse ce vor fi predate Ucrainei

De precizat că Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii anului trecut şi de inconstanţa ajutorului occidental, încearcă să respingă atacurile ruse în mai multe zone ale frontului din estul şi sudul Ucrainei. În acest scop, ea are nevoie de efective şi muniţii. Recent, Kievul a decis să coboare vârsta celor eligibili pentru mobilizare militară de la 27 la 25 de ani.

Legea REPO a fost introdusă la 15 iunie 2023. Iată ce presupune:

  • „Se asigură că Putin plătește factura pentru daunele cauzate de invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia.
  • Oferă președintelui american autoritatea de a confisca activele suverane ale Rusiei, care au fost înghețate în Statele Unite și de a le transfera pentru a sprijini eforturile de reconstrucție ale Ucrainei.
  • Interzice eliberarea de fonduri către entitățile ruse sancționate până când Rusia se retrage din Ucraina și acceptă să ofere despăgubiri pentru prejudiciul cauzat de războiul său neprovocat.
  • Îi cere președintelui să lucreze cu aliații și partenerii pentru a stabili un mecanism internațional de compensare pentru a transfera activele suverane ale Rusiei confiscate sau înghețate pentru a ajuta Ucraina.
  • Oferă Departamentului de Stat resurse suplimentare pentru a lucra cu parteneri și aliați din străinătate în vederea confiscării activelor suverane rusești suplimentare în alte țări”, se arată în legea senatului american.

Rusia acuză Occidentul de „furt”

Într-un caz similar, dar despre UE, Rusia a calificat recent drept „furt şi banditis”' propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, ca 90% din veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în UE să fie folosite pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Moscova avertizează că, dacă măsura va fi implementată, va conduce la zeci de ani de procese.

În urma sancţiunilor impuse după lansarea invaziei asupra Ucrainei, statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt”.

Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 190 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active, scrie Agerpres.

Conform planului sugerat de Borrell, 90% veniturile produse de aceste active ruseşti îngheţate, cum ar fi dobânzile, ar urma să fie transferate Facilităţii Europene pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru înarmarea Ucrainei. Diferenţa de 10% ar urma să fie folosită pentru proiecte destinate industriei militare ucrainene.

Şeful diplomaţiei UE a estimat la circa 3 miliarde de euro anual veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate. „Europenii sunt deplin conştienţi de prejudiciul pe care asemenea decizii îl pot aduce economiei lor, precum şi reputaţiei lor ca, să spunem aşa, garanţi ai inviolabilităţii proprietăţii”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Prejudiciul va fi inevitabil. Persoanele care vor fi implicate în luarea unor asemenea decizii, statele care vor decide acest lucru, desigur, vor deveni obiectul proceselor pentru multe decenii”, a adăugat oficialul rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.