Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO A început procesul lui Donald Trump

Agerpres - Reuters
Donald Trump

 

UPDATE

Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, relatează Reuters şi AFP.

Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început într-o ambianţă solemnă, aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea traversând în tăcere până la Senat culoarele Capitoliului, sediul Congresului luat cu asalt de susţinătorii lui Trump pe 6 ianuarie, provocând haos şi evacuarea congresmenilor, scrie agerpres.ro.

Citește și: Florin Cîțu, prins cu minciuna! ‘Face economii pe seama salariaților aflați în linia întâi în lupta cu epidemia Covid-19’

Situaţie inedită, cei 100 de senatori care fac oficiul de juraţi au fost de asemenea martori şi victime ale atacului. După o rugăciune, senatorii au luat loc pe scaune pentru acest proces istoric.

Este pentru prima dată când un fost preşedinte american este vizat de o procedură de destituire după ce a părăsit Casa Albă. Pe 13 ianuarie, magnatul imobiliarelor a devenit primul preşedinte vizat de două ori de o pune sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, de această dată pentru "incitare la insurecţie".

Citește și: Florin Cîțu, prins cu minciuna! ‘Face economii pe seama salariaților aflați în linia întâi în lupta cu epidemia Covid-19’

"Senatul se întruneşte ca tribunal de impeachment", a spus senatorul democrat Patrick Leahy, care prezidează asupra procedurii.

Procesul se desfăşoară în condiţii extraordinare de securitate în jurul Capitoliului, inclusiv forţe de securitate înarmate şi un perimetru de garduri şi sârmă ghimpată.

Citește și: Avertisment de ultimă oră! ‘Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație! Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ?’

Știrea inițială

Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru "instigare la insurecţie", a început marţi în Senatul SUA.

În prima etapă, Senatul va stabili dacă procedura care îl vizează pe Donald Trump este sau nu constituţională, în contextul încheierii mandatului prezidenţial.

Citește și: Florin Cîțu, prins cu minciuna! ‘Face economii pe seama salariaților aflați în linia întâi în lupta cu epidemia Covid-19’

Cel mai probabil, Donald Trump va fi achitat, dacă nu vor apărea noi dovezi semnificative împotriva sa, notează site-ul de ştiri Axios.com. Atât liderii democraţi, cât şi cei republicani vor să încheie rapid procedura.

Noul preşedinte al SUA, Joseph Biden, s-a distanţat de procesul împotriva lui Donald Trump. Biden se va întâlni marţi seară că lideri ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, pentru a discuta despre detaliile planului de asistenţă financiară în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, scrie mediafax.ro.

Citește și: Avertisment de ultimă oră! ‘Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație! Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ?’

Miercuri, reprezentanţii Camerei Reprezentanţilor vor prezenta probele împotriva lui Donald Trump.

Avocaţii fostului preşedinte, David Schoen, Bruce Castor, Michael van der Veen şi Julieanne Bateman, au respins argumentele "absurde" ale liderilor democraţi, denunţând ceea ce consideră a fi o tentativă de "reducere la tăcere a unui adversar politic". "Conducerea Partidului Democrat nu vrea să permită niciodată ca o «criză bună» să fie irosită, dar este incapabilă să înţeleagă că nu orice lucru poate fi atribuit de fiecare dată adversarilor politici, indiferent cât de mult vor să exploateze orice moment de incertitudine al poporului american. Este vorba de o încercare egoistă a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor de a profita de pe urma sentimentelor de groază şi confuzie ale americanilor din întreg spectrul politic care au asistat la distrugerile provocate pe 6 ianuarie la Capitoliu de câteva sute de oameni", afirmă avocaţii lui Donald Trump.

Citește și: Nicolae Robu iese la rampă: ‘Am fost mereu alături de studenți în lupta lor pentru gratuitate pe mijloacele de transport public’

Avocaţii argumentează că Donald Trump a vorbit "în sens figurat" când le-a cerut simpatizanţilor să "lupte" împotriva Congresului. "Din discurs lipsesc referiri ori încurajări în sensul insurecţiei, violenţelor, acţiunilor infracţionale sau violenţei fizice", susţin avocaţii. Echipa apărării contestă constituţionalitatea procedurii inculpării în vederea demiterii, argumentând că în Constituţia SUA nu există prevederi privind "inculparea în vederea demiterii a unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale". Mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat pe 20 ianuarie.

Mulţi experţi în drept constituţional cred că poate fi organizat un proces judiciar în Senat, în cadrul procedurii inculpării în vederea demiterii lansată de Camera Reprezentanţilor, chiar dacă un preşedinte şi-a încheiat mandatul, însă Constituţia SUA nu menţionează în mod specific acest lucru şi nicio instanţă judiciară nu a fost solicitată să se pronunţe asupra unui astfel de caz. Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte judecat în Senat după expirarea mandatului.

Citește și: Numirile pe filieră PNL continuă! O fostă miss ajunge la conducerea unui spital din România

Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump.

Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Donald Trump pentru "instigare la insurecţie". Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. "Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept", arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Citește și: Șerban Bubenek atrage atenția: ‘Se administrează oxigen în exces pacienților COVID din spitale. E un non-sens ca pe mască să pui mai mult de 12, 13 litri’

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. "Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat", a declarat Donald Trump.

Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului. "Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal", a afirmat Donald Trump în discursul din 6 ianuarie. Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Citește și: Un lider PNL recunoaște! Pensiile speciale aflate în plată nu pot fi eliminate! ‘Se va merge pe impozitarea lor’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.