Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVETEXT - Dacian Cioloș prezintă starea națiunii în Parlament. Dragnea, replici INCENDIARE/VIDEO

Ciolos parlament

Premierul Dacian Cioloș a fost chemat în fața Parlamentului, pentru a prezenta ”situația reală a economiei românești”. Premierul a acceptat invitația și va susține un discurs în cadrul unei ședințe desfășurată în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, care începe la ora 14.30.

STIRIPESURSE.RO vă ține la curent cu cele mai importante declarații ale lui Dacian Cioloș, dar și ale altor lideri politici.

- În noiembrie anul trecut ne-ați oferit un mandat în care trebuia să asigurăm echilibrul statului. Am preluat acest mandat într-un moment critic, după proteste de stradă și într-un moment în care încrederea în politic era la un nivel foarte scăzut.

- Ne-am concentrat pe câteva elemente: recâștigarea încrederii cetățenilor în stat, creșterea locurilor de muncă. Ne-am asumat o gestionare mai bună, transparentă a banului pulic, o canalizare a banilor către indrastructură. Ne-am dat ca obiectiv să direcționăm fondurile și spre Dobrogrea, Oltenia etc.

- În primul rând, legat de creșterea economică: avem o creștere economică bună, dar nu cred că trebuie să prezentăm asta trimfalist. În semestrul I al anului 2016 a fost de 5,2%, iar pentru întreg acest an, luând în considerare toți factorii de risc externi va fi de 4,8%. Această creștere economică este mai mare cu 4,2% față de prognoza inițială.

- În ciuda faptului că a scăzut rata șomajului, totuși este foarte mare în rândul tinerilor, a celor care își caută primul loc de muncă și aici trebuie să ne concentrăm.

- Insist asupra creării locurilor de muncă pentru că doar așa putem crește încasările și să beneficiem sănătos de această creștere economică și să susținem sistemul de pensii. În caz contrar, vom pune în pericol sistemul de pensii.

- Creșterea economică de care vorbeam este sustenabilă pentru că este bazată pe investiții, dar și pe consum. Față de anii trecuți, acum toate sectoarele economiei contribuie la creșterea economică. Creșterea puterii de cumpărare nu se repercutează doar în consum, ci și în piața imobiliară, pentru că în acest an avem o creștere cu 21%.

- Au crescut investițiile străine directe, care sunt mai mari cu 25-30% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

- Creșterea importurilor este una reală, dar nu se concentrează pe consum. Peste 70% dintre importuri sunt bunuri intermediare.

- În primele opt luni, încasările ANAF au crescut cu 1,7 miliarde lei, adică cu 1,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

- Deficitul bugetar pentru primele șapte luni ale acestui an este de 1,2 miliarde și până la finalul anului ne așteptăm să fim sub 3% din PIB, așa cum ne-am propus.

- Aceasta este situația economică reală a țării, cu un buget care se menține în parametrii fixați la începutul acestui an.

- Din punctul nostru de vedere nu este suficient să spunem doar că vom crește investițiile ci este necesar să direcționăm sectorial aceste investiții. Trebuie să ne gândim la zone mai puțin dezvoltate cum ar fi Valea Jiului sau nordul Moldovei. În aceste zone trebuie finalizate atât proiectele majore inițiate, cât și proiectele europene.

- Trebuie să punem accentul pe dezvoltatarea în cercetare și în mediul academic. De asemenea, în partea de infrastuctură medicală pregătim cele trei spitale regionale, de aceea am disponibilizat un milion de euro în proiectele din sănătate.

- În cel mult o lună cetățenii vor putea plăti taxele direct din fața calcultatorului, prin intermediul Ghiseul.ro.

- Vreau să spun foarte clar: până la finalul acestui mandat nu intenționăm să creștem nicio taxă, niciun impozit și nu vom crește nicio indemnizație.

- Ne-am focalizat atenția asupra capitatului autohton, care este foarte important. Am venit cu o schemă de ajutor de stat care vine în ajutorul IMM-urilor și care va fi gata până la finalul anului. Aceasta va oferi 900 de milioane de lei, bani care sperăm să ajute firmele mici, cu capital românesc.

- Referitor la fonduri europene, rata de absorbție a crescut de la 58% cât era la finalul anului trecut la 78%, anul acesta. Asta înseamnă că peste trei miliarde de euro au venit în România.

- În ceea ce privește exercițiul 2014-2020 se fac acum pregătiri, la fel cum fac toate statele europene. Din păcate acest subiect a fost speculat electoral în acest an fără să se explice ceea ce știau liderii politici din anul trecut și anume că anul acesta a fost prima oară când s-a aplicat noua politică agricolă europeană.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, este cel care îi dă replica lui Dacian Cioloș:

- Constat că ceea ce a prezentat premierul astăzi nu este situația reală a economiei românești. Din ce a spus domnul prim-ministru, ar însemna că acest Guvern a continuat guvernarea bună, făcută pe PSD.

- Noi nu înțelegem asta, pentru că domnul Cioloș nu a vorbit limba română, a vorbit în limba tehnocraților, pe care nu o înțelege nimeni.

- România, tot în acest mandat, importă uraniu din Canada. Bineînțeles că mina care trebuia închisă s-a închis și s-a deschis cea care trebuia.

- Deficitul de cont curent a crescut de 7 ori față de Guvernul Ponta. Eu aș fi sperat ca astăzi să aud o caligrafie, o analiză chirurgicală a realității. Practic, am aflat și eu astăzi ca și dumneavoastră că nu au făcut nimic, că nu au făcut nimic bun în ultimul an.

- În limba română, domnule Cioloș, când vorbiți despre creștere economică românii înțeleg mai mulți bani în buzunar. Întrebați orice profesor, medic sau alți cetățeni dacă resimt vreo creștere în buzunar.

- PSD a lăsat țara cu zero datorii la FMI, un buget predictibil. Am lăsat, de asemenea, o țară care a adus 16 miliarde de

- Știți bine că am plecat de la guvernare forțat, printr-o manieră nedemocratică. Președintele Iohannis, protectorul dumneavoastră politic, a numit un Guvern al poporului, ”Guvernul meu”. S-a văzut ce a ieșit.

- V-am votat anul trecut pentru că am crezut că în calitate de fost comisar european veți deschide mai ușor ușilor Comisiei Europene și mi-aș fi dorit să văd, fiind fost comisar european pe agricultură, că veți face ceva pentru agricultură. Nu ați făcut nimic. Este un eșec total.

- Vedem de asemenea eșecul dumneavoastră într-un domeniu foarte greu. Românii plătesc mai mulți bani la medicamente pentru că ministrul Sănătății amână promulgarea ordinului prin care românii vor plăti mai mult la medicamente. Știm cu toții că această măsură nu este pe placul marilor companii și ministrul dumneavoastră apără interesele marilor companii, nu interesul românilor.

- Vreau să vă prezint adevăratele cifre ale dumneavoastră: zero! Zero de două ori! Zero fonduri europene și zero companii românești care au primit fonduri europene, în schimb au primit 6 companii străine. Cu banii aceștia puteați deschide 25 de fabrici în județele România, dar probabil considerați că avem prea multe fabrici în România.

- Domnule prim-ministru, orice scuze ați inventa, acest Guvern a eșuat, este un eșec total și insist asupra acestui lucru pentru că oricine și-a dorit un astfel de experiment trebuie să înțeleagă că viața românilor este astăzi, aici.

- Domnule prim-ministru, știu că nu știți ce înseamnă seriozitatea. Ați știut foarte bine de proiectul domnului Biriș de la Finanțe. Ați mințit și v-ați spălat pe mâini atât dumneavoastră cât și ministrul Muncii.

- Sincer, mă așteptam să aveți curajul să prezentați românilor sitauția reală a economiei românești, dar nu ați avut curaj. M-ați dezamăgit foarte mult.

- Cred că putem să îi asigurăm pe români că orice măsură anti-națională, orice tăiere de venituri, orice creștere de taxe va fi reparată de noi, când vom veni la guvernare. Din păcate, în ziua de astăzi cuvântul tehnocrat a devenit sinonim cu incompetența. Parafrazându-l pe președintele Iohannis: ”și incompetența ucide”.

Din partea PNL, Alina Gorghiu exprimă punctul de vedere.

- Ar trebui să le recomandăm celor care nu au înțeles discursul dumneavoastră să mai facă puțină școală. Nu ar fi un lucru rău, absolut deloc.

- Celor de la PSD: ați fost la guvernare timp de doi ani de zile, perioadă în care ați ținut la secret adevăratele date ale guvernării. Le-ați ținut la secret, pentru că

- Nu am auzit altceva de la liderul PSD, Liviu Dragnea decât faptul că Guvernul PSD a fost unul foarte bun și performant, iar Guvernul Cioloș a fost foarte, foarte prost. PSD trebuia să se uite în oglindă și să spună: ”Oglindă, oglinjoară cine este cel mai mitoman din țară?”.

- Am văzut că PSD a folosit acest prilej pentru a da startul unei campanii electorale jenante. Nu, PSD nu vrea să afle starea reală a acestei țări.

- Că tot vorbim de susținere pentru acest Guvern. Nu PNL a dat cele mai multe voturi în Parlament pentru acest Guvern, PSD a dat. PNL nu-l are pe domnul Dâncu în Guvern.

- PSD-ului, dacă tot îi păsa atât de mult despre autostrăzi, lăsa țărișoarei ăsteia măcar un amărât de kilometru de autostradă, nu 22 în minus!

- Știți de ce nu înțelege PSD creșterea economică? Pentru că nu o mai simt în buzunarele liderilor PSD!

- N-aș vrea să vă deranjeze discuția noastră de astăzi. Atunci când PSD urlă la cineva asta înseamnă că acel cineva își face treaba.

- Domnule prim-ministru, profit de prezența dumneavoastră în Parlament pentru a vă spune și câteva motive de îngrijorare ale PNL. Cunoaștem handicapul lăsat de PSD în ceea ce privește fondurile europene și sperăm să vedem progrese. Insist să le spun românilor că noi cei din PNL, de la 1 ianuarie 2017, vom respecta Codul Fiscal și vom aplica restul măsurilor de relaxare fiscală.

- PNL va continua măsurile bune luate de acest Guvern, din iarnă, cu sau fără domnul Cioloș prim-ministru.

În continuare, Călin Popescu Tăriceanu a luat cuvântul:

- În urmă cu câteva minute am crezut că am greșit sala, pentru că doamna Alina Gorghiu s-a arătat tare supărată de domnul Liviu Dragnea, uitând de ce ne-am adunat aici.

- Acest Guvern tehnocrat este un eșec total, un eșec care face parte din proiectul ”Guvernul meu” și din România lucrului bine făcut, slogan cu care românii au fost păcăliți în 2014.

- Așa cum se prezintă astăzi în fața Parlamentului, tehnocrația ucide democrația.Un guvern prezidențial exclude rolul Parlamentului și face ca acest ”Guvernul meu” să ne aducă într-o situația inacceptabilă din punct de vedere democratic.

- Domnule Cioloș, fiecare dintre lucrurile pe care le-ați făcut sunt motive de demisie în orice stat democratic. Problema este că dumneavoastră nu răspundeți nici în fața cetățenilor, nici în fața Parlamentului. Nu răspundeți în fața medicilor, profesorilor, agricultorilor, nu răspundeți în fața nimănui.

- Sunteți un guvern nedemocratic, care timp de un an de zile ați luat decizii care au întors lucrurile pe dos în România. Domnule Cioloș, guvernul dumneavoastră a eșuat în plan economic, în plan social, a eșuat total. Îmi pare rău, dar discursul dumneavoastră este o perdea de fum învăluită în cifre.

- V-am apreciat ca ministru în guvernul pe care l-am condus, v-am apreciat ca și comisar european, dar vreau să vă spun că nu sunteți pregătit pentru funcția de prim-ministru. Sunteți pe cale să intrați într-un joc ale cărui reguli și mize nu le înțelegeți.

- Acest Guvern a fost o mare greșeală a președintelui Iohannis și a instituțiilor care l-au sprijinit. Este un Guvern nedemocratic, iar din 11 decembrie este nevoie de o nouă majoritate parlamentară.

- Sper că președintele Iohannis să nu creadă că poate să facă în decembrie 2016 ceea ce a făcut în noiembrie 2015. Astfel de înțelegeri în afara jocului democratic nu valorează nici măcar cât hârtia pe care sunt scrise.

- Nu cumva PNL să-și imagineze că poate numi premierul, dacă pierde alegerile, iar domnul Dacian Cioloș trebuie să candideze, dacă vrea să mai fie premier. Solicit de la această tribună respectarea votului popular la viitoarele alegeri parlamentare.

Premierul Dacian Cioloș i-a dat replica lui Liviu Dragnea:

- Domnul Liviu Dragnea susține că nu înțelege limba pe care eu am vorbit-o. Eu nu vreau să învăț limba demagociei. Mi-ați cerut cifre și am venit cu cifre.

- Poate că problema este faptul că anul acesta banii nu s-au văzut în buzunarele clientelei politice și probabil că asta a deranjat foarte mult. Mi-ați spus că acest Guvern nu a vorbit suficient. Probabil că nu, dar eu am preferat să facem, mai mult decât să vorbim.

- Mi-ați reproșat că importăm uraniu și că nu deschidem Moldomin, dar dacă această mină era pregătită de acum 2-3 ani de zile, o deschideam. În acești 2-3 ani de zile nu avem de ales decât să importăm, până se va deschide această mină.

- Atunci când acest Guvern este acuzat că nu face destul și că nu vorbește suficient, ar trebui să ne uităm dacă nu cumva în trecut s-a vorbit prea mult și s-a făcut prea puțin.

- Îmi spuneați de 17 miliarde absorbite în 2015. Din cifrele pe care le-am văzut au fost doar 3-4 miliarde de euro, iar acum avem peste 3 miliarde.

- Guvernul Ponta a trimis peste 200 de proiecte la Bruxelles pentru fondul Junker, dar nici unul nu a fost aprobat pentru că nici unul nu a fost făcut bine. Noi am trimis câteva zeci de proiecte și pentru majoritatea avem semnale bune că vor fi aprobate.

- M-ați acuzat de lipsă de patriotism. Pentru mine patriotismul nu înseamnă declarații sforăitoare, declarații în piața publică. Pentru mine, ca om crescut la țară, patriotismul înseamnă bun simț, simțul datoriei și nu mă duc să prezint asta în piața publică. Pentru mine patriorismul înseamnă să mă pot uita în ochii fiecărui român atunci când mi se va cere socoteală pentru ceea ce am făcut acest ultim an.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.