Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVETEXT+VIDEO - Dezbatere în Parlamentul European pe legile justiției din România: Tudorel Toader nu poate să vorbească

Parlamentul European organizează miercuri, 7 februarie 2018, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, dezbaterea cu tema „Amenințări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”.

La dezbatere este invitat și ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel care însă nu va avea dreptul să vorbească. Oficialii europeni au stabilit un cadru de dezbatere în care fiecare grup politic va lua cuvântul, se vor rosti discursuri, dar la final nu se va adopta nicio rezoluție a Parlamentului European.

Înainte de această dezbatere, Tudorel Toader a avut mai multe întâlniri cu oficialii europeni, inclusiv cu reprezentanții PPE, familie din care fac parte PNL și PMP, partide de opoziție în România.

LIVETEXT:

- Europarlamentarul PSD, Dan Nica, le-a cerut oficialilor europeni ca ministrul Justiției din România, Tudorel Toader, să fie lăsat să vorbească sau măcar lăsat să răspundă la întrebări. Nica a explicat că legea din România prevede că la astfel de dezbateri participă președintele, iar în absență acesta poate fi înlocuit de ministrul de resort.

- În cele din urmă oficialii europeni nu au fost de acord să-l lase pe Tudorel Toader să ia cuvântul sau să răspundă la întrebări, motivând că nu se poate modifica regula ad hoc într-o astfel de dezbatere.

- Comisarul european pe Justiție, Vera Jourova: modificările la legile justiției au produs îngrijorare în rândul organismelor europene. Românii au ieșit în stradă împotriva acestor modificări la legile justiției.

Comisia nu a ascuns faptul că este de acord cu aceste îngrijorări și dorim să spunem că aceste legi sunt în legătură directă cu evoluția MCV.

Grupul statelor care luptă împotriva corupției au pornit o anchetă în ceea ce privește modificarea legilor justiției din România, iar acest raport va fi publicat în luna martie.

- Comisarul european a arătat că în această perioadă este un moment crucial, după ce primele două legi din pachetul legilor justiției au fost întoarse în Parlamentul României de către Curtea Constituțională. Jourova a spus că încă se poate ajunge la o serie de legi ale justiției favorabile sistemului judiciare.

- Jourova: Vom analiza profund amendamentele care vor fi aduse legilor justiției și Codurilor Penale. Comisia Europeană va fi alături de România și va analiza foarte bine întregul proces.

- Reprezentantul grupului PPE a avut parte de o poziție tranșantă și a explicat că un grup politic din România dorește subjugarea justiției. PPE a salutat protestele din România, iar la final le-a adresat un mesaj direct protestatarilor: ”Suntem aici, vă auzim!”.

- Reprezentantul Social-Democraților a apărat grupul PSD din România și a spus că în toată această dezbatere se caută cele mai bune soluții. Grupul S&D și-a exprimat regretul pentru faptul că ministrul Justiției din România nu a fost lăsat să vorbească în Parlamentul European.

- Reprezentantul ALDE susține că autoritățile din România evită să sesizeze Comisia de la Veneția și arată că o delegație LIBE ar trebui să meargă în România pentru a studia la fața locului situația.

- Traian Ungureanu: PSD susține că modifică legile justiției, dar cine poate avea încredere în PSD? Poți lăsa un hoț să modifice prețurile în magazinul din care vrea să fure? PSD a schimbat 2 guverne într-un an pentru că aceștia nu au putut să-i scape pe liderii partidului de problemele penale. Parlamentul European trebuie să transmită PSD că poate, dar poate numai ce este legal, nu să subjuge justiția.

- Maria Grapini l-a întrebat pe Traian Ungureanu dacă cunoaște Constituția României și i-a explicat că legile justiției au trecut prin Parlamentul României, organul suprem în democrație.

- Traian Ungureanu: Fără îndoială că legile au trecut prin Parlament, dar toată lumea se întreabă de ce atâta grabă, de ce se caută să se rezolve problemele penale ale liderilor PSD, încă din prima zi?

- Norica Nicolai: La București avem intenția de a legifera, pentru că legile nu sunt în vigoare, cât despre Codurile Penale nici măcar nu au intrat în dezbatere. Nu vreau să cred că prin această dezbatere doriți să încălcați dreptul unui Parlament național de a legifera. Doamna comisar Jourova, dumneavoastră sunteți garantul respectării justiției în Europa, dar ce ați făcut dumneavoastră când oamenii erau arestați și apoi eliberați? Ce ați făcut când oamenii din România erau interceptați în afara legii? Nu ați făcut nimic!

- Marian Jean Marinescu: România nu este vinovată pentru această dezbatere și nici românii. Este vina unui grup parlamentar, vremelnic majoritar. Înțeleg că l-ați întâlnit pe domnul ministru al Justiției și înțeleg că nu v-a convins. Șefa lui, doamna Dăncilă a fost deputat aici și știa care sunt procedurile. Doamna Dăncilă trebuia să fie aici, nu să trimită în un purtător de cuvânt.

- Victor Boștinaru: Doamna comsar Jourova, Comisia fie nu cunoaște situația din România, fie închide ochii cu bună știință ochii la anumite lucruri. Refuz să cred că țara mea este tratată ca o țară de mâna a doua! Refuz să cred că această Comisie știa despre protocolul secret dintre DNA și SRI, protocol care a permis ca în România să se facă poliție politică.

- Monica Macovei: Românii au strigat în stradă ”Vrem justiție, nu corupție”. Asta vrem și noi, România în Europa, nu în afara Europei. Această coaliție PSD-ALDE din România dorește să subjuge justiția și dorește să scoată România în afara Europei și a legislației europene.

Directiva prezumției de nevinovăție din 2014 nu a fost transpusă în legea din România, foarte rău, dar să știți că în legea din România prezumția de nevinovăție este mai bine protejată decât în legislația europeană.

Monica Macovei a vorbit peste timpul alocat și i s-a tăiat microfonul. Macovei a continuat să vorbească și fără microfon ”Vorbesc pentru țara mea, nu pentru partid”.

- Renate Weber: Dragi colegi, am auzit la viața mea multe minciuni, dar cred că doamna Macovei a întrecut orice limită. Weber a arătat că procesul legislativ din România este unul transparent și a explicat că există mai multe filtre pentru legile justiției, nu doar o decizie a majorității PSD-ALDE.

- Mircea Diaconu: Mai întâi o observație! Ministrul Justieției din România, care este aici prezent este membru în Comisia de la Veneția. Vreau să vă spun că și eu sunt îngrijorat de situația statului de drept din România. Statul de drept din România a permis ca fix în perioada alegerilor parlamentare, peste o mie de oameni de afaceri, politicieni, unii candidați în alegeri au fost ascultați cu mandat de către Servicii. Ei au fost ascultați pentru terorism. Mai simplu, fix în perioada alegerilor în România au apărut peste 1000 de teroriști, iar după alegeri aceștia au dispărut fără urmă. Din acest punct de vedere, statul de drept din România are o problemă. Doar Parlamentul României are dreptul să rezolve această situație.

- Dan Nica: Ministrul Justiției din România nu a fost lăsat să vorbească astăzi pentru că nu adevărul e cel care contează, ci colportarea unor minciuni! Doamna comisar, dacă ați fi acceptat să vă întâlniți cu domnul Tudorel Toader, cu siguranță că v-ați fi schimbat discursul. Cum puteți să spuneți că legile justiției afectează independența justiției, în condițiile în care legile au fost declarate constituționale de către Curtea Constituțională.

- Cristian Preda: Dacă doamna Dăncilă, care a fost prezentată ca persoana cheie în relația cu instituțiile europene, acum, când are ocazia să apere Guvernul stă acasă de frică. Nu pot să cred că veniți și colportați astfel de minciuni la Bruxelles! Să vă fie rușine, PSD-iștilor!

Victor Boștinaru: Vreau totuși să-l întreb pe domnul Preda,  cu o vădită jenă, dacă a ascultat discursul omului care l-a inventat politic și care apoi l-a abandonat, domnul Traian Băsescu. Ați ascultat discursul lui Traian Băsescu?

Cristian Preda: Sunt obișnuit cu atacurile la persoană, dar nu sunt obișnuit ca PSD-iștii care au făcut din Traian Băsescu răul absolut acum să-l mobilizeze pentru a sprijini legile justiței.

- Maria Grapini i-a înmânat comisarului european pe Justiție, Vera Jourova, o broșură în care îi arată cum s-au efectuat modificările la legile justiției din România.

- În spatele microfoanelor închise s-a auzit cum Maria Grapini și Monica Macovei au avut un schimb de replici mai aprins.

- Europarlamentarul Andi Cristea le-a cerut colegilor din Parlamentul European să nu mai creioneze România în imagini apocaliptice, pentru că riscăm să decredibilizăm imaginea țării noastre în Europa.

- Vera Jourova, comisarul european pe justiție: Această dezbatere nu este despre Comisie, ci despre justiție și despre români. Unii dintre dumeavoastră v-ați referit la rolul Comisiei și ne-ați pus sub semnul întrebării. Noi trebuie să urmărim situația statului de drept în toate statele membre și să intervenim atunci când constatăm disfuncționalități.

Un sistem judiciar puternic se construiește în ani de zile și poate fi distrus peste noapte.

Independența sistemului judiciar din România este o prioritate pentru noi. După mulți ani sistemul judiciar din România a ajuns la un grad înalt de independență și cetățenii români au susținut acest lucru. Comisia Europeană își exprimă încrederea că România va aduce legile justiției în acord cu legislația europeană și în acord cu deciziile Curții Constituționale. Comisia își exprimă sprijinul total pentru acest proces.

Dezbaterea poate fi urmărită în transmisiunea video de mai jos sau accesând acest link (*în cazul în care nu vi se va seta automat limba română, în bara de jos a stream-ului aveți posibilitatea să selectați limba română și veți avea automat traducere în limba română):

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.