Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea a schimbat polii de PUTERE în PSD: noua hartă a influenței în Guvern

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea parlament

Jocurile din interiorul PSD sunt extrem de interesante pentru că polii de putere încep să se modifice, iar asta datorită faptului că Liviu Dragnea a pierdut sprijinul grupării ”baronilor din Sud”. Liderii județelor din Sudul țării au luat cele mai mari scoruri la alegerile din 2016 și au avut prioritate la impunerea miniștrilor în Guvernele conduse de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.

Citește și: Eugen Tedorovici nu renunță și îl avertizează pe Patriarh: 'Eu îi spun ce știu și aplic ce trebuie'

În războiul dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose, ”baronii din Sud” au schimbat tabăra. Adrian Țuțuianu (Dâmbovița) și Niculae Bădălău (Giurgiu) au jucat de partea lui Tudose, Olguța Vasilescu (Dolj) și Gabriela Firea împreună cu primarii din Capitală nu s-au implicat deloc. Alături de Liviu Dragnea mai rămăsese doar Paul Stănescu (Olt).

În această situație, înainte de a-l executa pe Mihai Tudose, Liviu Dragnea a început un turneu prin Moldova și a obținut sprijinul liderilor de filială din această zonă a țării. La formarea Guvernului Dăncilă acest lucru s-a văzut, pentru că Moldova conduce la numărul de portofolii în Guvern.

Iată lista miniștrilor impuși cu sprijinul organizațiilor PSD din Moldova:

Viorel Ștefan, vicepremier fără portofoliu - este deputat de Galați, acolo unde președinte al organizației județene este Florin Popa.

Ana Birchall, vicepremier pentru implementarea parteneriatelor internaţionale - este susținută de organizația PSD Vaslui, acolo unde președinte este Dumitru Buzatu.

Valentin Popa, ministru al Educației - a fost susținut de organizația PSD Suceava, acolo unde președinte al organizației este Ioan Stan.

Dănuț Andrușcă, ministru al Economiei - este susținut de organizația PSD Neamț, acolo unde președinte al organizației județene este Ionel Arsene.

Lucian Șova, ministrul Transporturilor - este susținut de organizația PSD Bacău, acolo unde președinte al organizației este Dragoș Benea.

Tudorel Toader, ministrul Justiției - este asumat politic de ALDE și susținut de organizația PSD Iași.

Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor - este președinte de tineret al organizației PSD Iași. La Iași situația este mai complicată, dar marile decizii le ia Maricel Popa.

În schimb, ”baronii din Sud” îi mai au în Guvern pe Paul Stănescu (Olt), cel care joacă de partea lui Liviu Dragnea, Olguța Vasilescu (Dolj), care între timp a ales tabăra Dragnea, Petre Daea (Mehedinți), unul dintre oamenii apropiați de Liviu Dragnea și Rovana Plumb (Dâmbovița), care face parte din tabăra lui Liviu Dragnea.

De asemenea, Liviu Dragnea are înțelegeri și cu liderii PSD din Ardeal, ca drept dovadă că în acest Guvern regăsim oameni importanți cu sprijinul organizațiilor din această zonă a țării: Natalia Intotero (Hunedoara), ministerul Românilor de Pretutindeni, Nicolae Burnete (Cluj), Ministerul Cercetării sau Bogdan Trif (Sibiu), Ministerul Turismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.