Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea rupe PSD-ul de era Iliescu

Ca parte a congresului PSD de astăzi, Liviu Dragnea a făcut mai multe declaraţii de importanţă istorică pentru PSD. Liderul ales, cu peste 400.000 de voturi, în fruntea partidului a anunţat o serie de proiecte importante pentru partid, precum adoptarea unor criterii de integritate pentru membrii PSD, democratizarea structurilor interne ale partidului şi adoptarea unor mecanisme transparente de promovare a cadrelor de partid, pe baze meritocratice. Însă, pe lângă debaronizare, profesionalizarea structurilor de partid şi eliminarea corupţiei de la vârful PSD, Dragnea a făcut un gest cu adevărat şocant. A condamnat comunismul şi a anunţat ruperea PSD de Ion Iliescu, criticând felul în care alţi ilideri ai partidului au gestionat situaţia protestatarilor de la Universitate după 1989 şi din tipul mineriadelor. Practic, Dragnea a anunţat că partidul îşi asumă istoria prin criticarea unor măsuri politice cu mare impact istoric, precum mineriadele.

Noul lider social democrat pare să ia în serios reformarea partidului. Acesta a declarat că „împăcarea naţională este un motiv pentru care trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă noi, cei prezenţi astăzi aici, nu suntem vinovaţi.” Practic liderul PSD şi-a asumat rolul istoric de a rupe PSD de Ion Iliescu, de comunism, de mineriade. Declaraţia pleacă de la recunoaşterea faptului că Ion Iliescu, prin modul în care a gestionat fenomenul Piaţa Universităţii, a creat un clivaj politic distructiv în România, care a separat societatea într-o manieră radicală. Prin declaraţiile sale, Dragnea caută să semnaleze faptul că PSD-ul pe care el îl conduce astăzi se rupe de gesturile iraţionale făcute de Iliescu şi îmbrăţişază o politică a reconcilierii naţionale şi a dialogului.

Într-o atmosferă solemnă, Liviu Dragnea a solicitat tuturor membrilor de partid să păstreze un moment de reculegere pentru victimele comunismului. Este un gest pe care România îl aştepta de mult din partea PSD şi care nu a putut fi făcut de niciun alt lider. Iliescu reprezenta, practic comunismul, Năstase era doar un subordonat al lui Iliescu, având legături de familie cu înalţi reprezentanţi ai nomenclaturii comuniste iar Geoană şi Ponta au fost lideri conjuncturali, cu o legitimitate politică slabă, care nu au putut asuma o asemenea sarcină istorică.

Prin discursul de astăzi, Liviu Dragnea anunţă o nouă eră în PSD, una care asumă erorile trecutului şi priveşte înainte spre un alt fel de a face politică şi de a se raporta la electorat. După aceste declaraţii, PSD nu mai poatre fi atacat de „partidele de dreapta” privind mineriada şi tema comunismului. Partidul, prin vocea lui Dragnea, a închis astăzi acest capitol şi a arătat că reforma se poate realiza în orice partid, indiferent de dimensiuni, dacă acel partid îşi acceptă şi recunoaşte trecutul. Este un gest de curaj pentru un lider PSD de la care, să pare că avem ce aştepta.

Vezi și: Dragnea a condamnat dictatura comunistă de față cu Ion Iliescu. Gest istoric la Congresul PSD

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.