Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea vrea să schimbe timpul unui verb din Regulamentul Camerei Deputaţilor

zgonea-tariceanu

Adevarul:

Liviu Dragnea vrea să schimbe timpul unui verb din Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru a-l putea revoca pe Valeriu Zgonea. Liderii PSD au mai umblat la Regulament şi în urmă cu un an, însă atunci nu s-au gândit că Zgonea se va ridica împotriva partidului.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu renunţă la ideea de a-l înlocui pe Valeriu Zgonea cu Victor Ponta în fruntea Camerei Deputaţilor, deşi legea internă de organizare a deputaţilor face aproape imposibilă revocarea lui Zgonea. Planul iniţial gândit de juriştii PSD era ca ieri, în şedinţa Biroului Permanent, social-democraţii să forţeze introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre care stipula revocarea lui Valeriu Zgonea. Numai că, după ce ziarul „Adevărul“ a demonstrat că schimbarea lui Zgonea ar însemna violarea legii, liderii PSD au făcut un mic pas în spate şi caută o soluţie legală.
Asta ar însemna modificarea articolului din Regulamentul Camerei Deputaţilor care împiedică mazilirea lui Zgonea. Mai exact, articolul 26, referitor la revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor. „Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele“, spune articolul 26. În acest articol este esenţial faptul că verbul „a aparţine“ este folosit la timpul prezent. De fapt, timpul prezent al verbului a făcut imposibilă schimbarea lui Zgonea, pentru că, în momentul în care a fost exclus din PSD, Valeriu Zgonea a fost exclus automat şi din grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor. Deci, în acest moment, Zgonea este deputat neafiliat, iar PSD nu poate cere revocarea unui deputat din afara propriului grup.
Potrivit unor surse politice, PSD plănuieşte rescrierea articolului 26, în felul următor: „Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care a propus preşedintele“. Aşadar, PSD schimbă verbul „aparţine“ cu „a propune“ şi, totodată, timpul prezent cu timpul trecut. Diferenţa este esenţială, pentru că, formularea la timpul trecut ( „a propus“) le oferă social-democraţilor baza legală să-l schimbe pe Zgonea. Căci grupul PSD l-a propus pe Valeriu  Zgonea pentru funcţia de preşedinte al Camerei în decembrie 2012, după alegerile parlamentare. Modificarea Regulamentului ar fi doar o formalitate, pentru că PSD are nevoie de majoritate calificată ( 50%+1 din numărul total al deputaţilor), majoritate pe care o strânge lejer cu ajutorul UNPR şi ALDE.

Ziarul Financiar:

Companiile germane sunt recunoscute că oferă printre cele mai grase dividende, iar acesta este unul din motivele pentru care fondurile de investiţii mari, inclusiv din SUA, cumpără acţiuni nemţeşti.
Însă investitorii de pe Wall Street şi din alte părţi ale lumii au găsit o cale de a stoarce şi mai mult profit din aceste acţiuni, spre paguba contribuabililor germani. Ei au pierdut circa un miliard de euro pe an timp ce cel puţin zece ani.
Un detaliu picant, banca germană Commerzbank, deţinută parţial de stat după ce a primit un ajutor financiar din bani publici de 18,2 miliarde de euro în criza financiară, a fost foarte activă în promovarea acestor practici de evaziune fiscală, scrie Les Echos.
Scandalul de evaziune a pornit de la documente confidenţiale obţinute de organizaţia de jurnalism de investigaţie ProPublica din New York, care a colaborat în acest caz cu The Washington Post, cu grupul german de televiziune ARD şi cu ziarul Handelsblatt.
Trucul folosit pentru evaziune a permis investitorilor să-şi reducă impozitul pe câştiguri de capital şi adesea să ceară maximul de rambursări de taxe de la guvernul german combinând o tehnică de investiţii cunoscută ca „dividend stripping“ (sau tranzacţii „cum-cum“) cu ajutorul băncilor şi fondurilor de investiţii locale, printre care Commerzbank, notează Handelsblatt. Experţii spun că astfel investitorii străini au reuşit să evite plata unor taxe de cel puţin un miliard de euro pe an către statul german timp de cel puţin un deceniu.

RFI:

Raportul întocmit de Jacques Toubon se bazează pe recenzarea acţiunilor juridice lansate de Apărătorul Drepturilor. Reiese că discriminarea străinilor s-a banalizat în Franţa. « Ideile preconcepute şi miturile sunt primele care trebuie dărâmate » spune Toubon citând « repunerea în cauză a identităţii naţionale » sau « teorria marii înlocuiri ». « Nicio perioadă din istoria imigraţiei, oricât de intensă ar fi fost ea, nu a modificat soclul comun al valorilor noastre republicane » scrie Jacques Toubon.
De-a lungul paginilor el deplânge apoi « dificultăţile străinilor de a obţine vize », « tratarea excesiv de lungă a dosarelor care poate prejudicia demnitatea umană », « practici ilegale în eliberarea permiselor de şedere pe motive de boală » şi nu în ultimul rând « soarta minorilor izolaţi, neînsoţiţi ». In fine, Apărătorul drepturilor revine asupra importanţei cuvintelor utilizate pentru a-i descrie pe străini : « migranţi, refugiaţi, clandestini, fără acte în regulă, imigranţi, exilaţi » au fiecare o semnificaţie foarte precisă şi diferită.
Cum o notează pe un ton amar ziarul Le Monde, « noţiunea de preferinţă naţională, în centrul gândirii extremei drepte, s-a împământenit treptat în toată ţara. Fiecare pagină a raportului prezentat de Jacques Toubon confirmă aceast tristă realitate ».

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.