Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Pleșoianu, scrisoare deschisă către directorii SRI și SIE: Vă solicit o informare publică

Inquam Photos / Octav Ganea
plesoianu

Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, le transmite o scrisoare deschisă directorului SRI, Eduard Hellvig și directorului SIE, Gabriel Vlase prin care să prezinte ce acțiuni au întreprins ofițerii celor două servicii pentru a contracara intenția protestatarilor de a ocupa Guvernul și Parlamentul.

”Scrisoare deschisă către Directorul SRI și Directorul SIE

Domnule Hellvig, domnule Vlase,

Având în vedere numeroasele instigări publice la violențe și la ocuparea (cum altfel decât prin prin violență?) a sediilor Guvernului sau Parlamentului, vă solicit o informare publică referitor la acțiunile întreprinse de Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe pentru contracararea acestui fenomen absolut evident.

În anul 2013, până și Directorul SRI de la acea vreme, domnul George Maior (în legătură cu care nu mă poate bănui nimeni de vreo amiciție, ci din contră), declara la finalul audierii în Comisia pentru controlul SRI, din Parlament, că Serviciul a trimis peste 500 de informări (în perioada ianuarie 1999-septembrie 2013) privind proiectul minier de la Roşia Montană. Acesta preciza că informările au cuprins şi "încercări ale structurilor extremiste şi eco-anarhiste de a exploata sau influenţa mişcările de protest" pe acest subiect.

Directorul SRI George Maior preciza la acel moment că informările au vizat și "acţiunile interesate menite să influenţeze actul decizional şi încercări ale structurilor extremiste şi eco-anarhiste de a exploata sau influenţa mişcările de protest".

De asemenea, încă din anul 2002, SRI comunica public faptul că monitorizează persoanele care fac propagandă "anarhistă", „precum și formațiile străine de muzică cu concepții asemănătoare”, aflate "sporadic" în România. Conform SRI, metodele cele mai cunoscute de "propagandă" ale grupărilor anarhiste erau la acea vreme piesele muzicale și INTERNETUL.

Tot în 2013, într-un răspuns la o interpelare a organizației Active Watch, SRI comunica următoarele:

„Interesul instituției noastre față de astfel de structuri nu este legat de obiectul revendicărilor, fie acestea referitoare la protecția mediului sau de altă natură, ci de modalitățile violente de acțiune avute în vedere.

Intră astfel în responsabilitatea SRI prevenirea materializării unor acte violente care pot rezulta în urma “contaminării” unor manifestări pașnice cu elemente de natura extremistă sau anarhistă. Din această perspectivă, în conformitate cu misiunile ce i-au fost încredințate, pentru SRI constituie o prioritate cunoașterea preventivă a situațiilor cu poțential de degenerare în acte violente (ce pot aduce atingere siguranței cetățeanului și securității naționale).

Eventuale astfel de date obtinuțe de SRI sunt puse cu celeritate la dispoziția instituțiilor statului abilitate să adopte măsuri în consecință.”

În mod evident, lucru reliefat atât prin materiale video difuzate de către posturile TV, cât mai ales prin miile de texte, imagini și filmări publicate pe Facebook și pe alte platforme digitale, protestele desfășurate recent au fost infiltrate, manipulate și exploatate de persoane, instituții media și organizații cu un mesaj profund anarhist și extremist.

Menționez că mesajele care îndeamnă la incendierea/distrugerea unor instituții precum Parlamentul sau Guvernul României, precum și mesajele care îndeamnă la agresarea fizică sau chiar lichidarea unor demnitari și chiar simpli cetățeni cu o anumită orientare politică s-au înmulțit în ritm accelerat imediat după ce toate organizațiile sau persoanele care îndeamnă la proteste și-au comunicat noul slogan: „Next Level”. În mod evident, „nivelul următor” este cel al acțiunii violente, în forță, împotriva tuturor celor care se opun convingerilor membrilor acestor grupări. Este suficient în acest sens să urmărim comunicările publice din ultimele luni ale principalilor vectori de imagine ai protestelor. Vom constata fără mare dificultate faptul că s-a trecut, într-adevăr, la următorul nivel – se comunică violent incitându-se la violență.

În acest context, solicit Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe prezentarea cu celeritate a unui raport cu privire la organizarea, finanțarea, acțiunile și planurile pentru perioada următoare ale organizațiilor și persoanelor care deturnează protestele dându-le o direcție anarhică, extremistă și violentă. Consider că SRI și SIE au față de poporul român (indiferent de coloratura politică) datoria de a contribui eficient și profesionist, atât la nivel informativ, cât și operativ, astfel încât grupările, persoanele și acțiunile extremiste, violente și anarhiste să fie oprite la timp.

Liviu Pleșoianu,
Deputat”, arată Liviu Pleșoianu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.