Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Pop îi răspunde lui Klaus Iohannis, după ce președintele a refuzat să promulge Legea Educației: 'Vrea să încurce'

Inquam Photos / Octav Ganea
lansare compendiu manual LIVIU POP

Retrimiterea în Parlament a modificărilor aduse Legii Educației este o decizie bună, spun reprezentanţii părinţilor, precizând că îşi doresc reducerea planului cadru. De cealaltă parte, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, crede că Klaus Iohannis va ataca decizia Parlamentului la Curtea Constituţională.

Fostul ministru al Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, spune că decizia președintelui Klaus Iohannis de a retrimite în Parlament modificările aduse Legii Educației va aduce schimbări negative în sistemul de învăţământ.

Citește și: Andreea Esca , anunț de ultimă oră. Ce i s-a reproșat

“Dânsul (n.r. - Klaus Iohannis) e obişnuit cu situaţii de genul acesta, de a încurca. Din punctul meu de vedere, cu cât se amână mai mult unele modificări ale legii, cu atât are de suferit sistemul de învăţământ din România”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Educaţiei Naţionale, Liviu Pop.

De asemenea, Liviu Pop mai spune că în 2016, pe când era la conducerea portofoliului de învăţământ, s-a stabilit ca elevii din clasa a VIII-a să petreacă, săptămânal, 30 de ore la şcoală. Fostul ministru mai spune că decizia a fost luată după ce s-a analizat programul din alte ţări.

Citește și: Gigi Becali, alianță cu Traian Băsescu:’Vreau să mă întâlnesc cu Traian Băsescu, să unim toate forțele astea de opoziție’

“Noi am pus în lege o medie pe care o fixează experţii din sistemul de învăţământ, nu politicul, nu preşedintele României şi nici parlamentarii. Am dat o medie pe care am luat-o din tot ce a însemnat învăţământul din altă lume, plecând de la exemplul Japoniei, Finlandei. (...) Dacă domnul preşedinte consideră că un copil la 14 ani trebuie să facă în fiecare zi câte şase sau şapte ore e decizia domniei sale”, a mai adăugat Liviu Pop.

Totodată, fostul ministru susţine că se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să atace decizia Parlamentului la Curtea Constituţională.

Citește și: Mega-surpriză! Ce funcție pregătește colosul Facebook

“Personal mă aştept ca după ce facem această reexaminare, preşedintele statului să o atace şi la Curtea Constituţională. Ca un om de învăţământ, ca un om care a predat cum câţiva ani în sistemul de învăţământ cred că va face orice se poate ca lucrurile în România să nu meargă bine”, a spus Liviu Pop.

De cealaltă parte, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, susţine că decizia lui Iohannis este una bună.

Citește și: S-a aflat! Cât câștigă un impresar celebru de pe urma artiștilor de top-Nimeni nu s-ar fi așteptat

“Noi părinţii ne dorim reducerea acestor planuri cadru, dar trebuie să fie făcute în baza unei analize. (...) Avem reglementat numărul de ore pe care trebuie să-l parcurgă un elev în funcţie de nivelul de educaţie. (...) Am tras un semnal de alarmă că la nivelul clasei a VIII-a se ajunge la un număr foarte mare de ore, la 34 cu opţionale, număr de ore care duce aproape la un contract individual de muncă de 40 de ore”, a spus, pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache.

De asemenea, Cristache a subliniat că este important ca să fie discuţii şi dezbateri pe marginea acestui proiect.

Citește și: Curs BNR, 3 ianuarie 2019! Ce se întâmplă cu euro

“Nu ne mai putem juca cu sistemul educaţional, nu mai putem face schimbări de pe o zi pe alta fără să convenim cu toţii astfel încât, indiferent cine vine la guvernare să ia în calcul modificările făcute în ultimul timp şi să nu vină fiecare cu câte o modificare proprie”, a adăugat Iulian Cristache.

De asemenea, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţin că aceste modificări trebuie făcute printr-o lege care trebuie supusă dezbaterii publice, nu trecută prin Parlament “la repezeală”.

Citește și: Andreea Esca , anunț de ultimă oră. Ce i s-a reproșat

“Din punctul meu de vedere, e făcut foarte prost acest proiect de lege. Eu mă bucur că preşedintele l-a trimis înapoi la Parlament ca să-l mai analizeze şi să-l studieze. Dacă acele două programe, “Masa Caldă” şi “Şcoală după Şcoală” nu sunt implementate înainte şi se vine cu reducerea numărului de ore pe cicluri, e clar că se ajunge la disponibilizare. Ei au pornit cu susul în jos, trebuia invers, să implementeze anul ăsta aceste două programe şi după aceea să vină cu modificarea numărului de ore”, a spus, pentru MEDIAFAX, Ion Zoican sindicalist.

Klaus Iohannis a trimis, joi, în Parlament modificările aduse Legii Educației, Administrația Prezidențială considerând că schimbările privind reducerea numărului de ore din învățământul primar, gimnazial și liceal sunt făcute "din pix", a anunțat consilierul Președinției, Ligia Deca.

Citește și: Gigi Becali, alianță cu Traian Băsescu:’Vreau să mă întâlnesc cu Traian Băsescu, să unim toate forțele astea de opoziție’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.