Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Livrările de armament în Ucraina au creat pentru statele membre UE o vulnerabilitate care trebuie acoperită 'de urgență'

nyt.com
armament

Comisia Europeană a propus, marţi, statelor membre, un nou instrument pentru achiziţii comune de armament, în valoare de 500 de milioane de euro, în sensul reconstiturii stocurilor care s-au diminuat din cauza livrărilor în Ucraina, transmit AFP şi DPA.

Ţările membre ''au apelat la stocurile lor de muniţii, de artilerie uşoară şi grea, de sisteme de apărare antiaeriene sau antitanc ori chiar de blindate şi tancuri. Acest lucru a creat de facto o vulnerabilitate asupra căreia trebuie acţionat pentru a fi acoperită de urgenţă'', a explicat comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton în timpul unei conferinţe de presă.

Fondul în valoare de 500 de milioane de euro de la bugetul UE vizează stimularea achiziţiilor comune în rândul statelor membre în următorii doi ani, deschizându-se astfel calea către cheltuieli comune pe termen lung pentru apărare în Uniunea Europeană.

Pentru a avea acces la finanţare pentru un proiect în domeniul apărării, cel puţin trei state membre trebuie să ia parte, iar investiţia respectivă trebuie să dezvolte industria de apărare europeană. Consiliul UE şi Parlamentul European urmează să se pronunţe asupra propunerii Comisiei.

Luni, miniştrii europeni de externe au aprobat încă un pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de UE, în valoare de 500 de milioane de euro. Ajutorul constă în armament, echipamente, combustibili şi materiale sanitare şi este finanţat prin Instrumentul European pentru Pace, un mecanism separat de bugetul comunitar. În plus faţă de ajutorul militar acordat la nivelul UE, state membre ale blocului comunitar au livrat Ucrainei arme, muniţii şi alte materiale pentru armată de asemenea prin înţelegeri bilaterale cu Kievul.

Comunicatul CE

"Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere destinată reglementării de către Parlamentul European şi Consiliul UE în sensul constituirii Instrumentului de Consolidare a Industriei Apărării prin Legea de achiziţii comune în perioada 2022-2024. (...) Comisia Europeană oferă soluţii în virtutea angajamentului de a crea un Instrument UE pe termen scurt de consolidare a capacităţilor industriei europene de apărare prin achiziţii comune ale statelor membre UE", anunţă instituţia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu.

"Instrumentul, care răspunde solicitării Consiliului European, are rolul de a aborda cele mai urgente şi esenţiale necesităţi de produse în domeniul apărării, ca efect al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană propune un angajament de 500 de milioane de euro din bugetul UE, în perioada 2022-2024. Instrumentul va stimula statele membre, în spiritul solidarităţii, să achiziţioneze în comun şi să faciliteze accesul tuturor statelor membre la produse din domeniul apărării de care este nevoie în mod urgent", subliniază Comisia Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.