Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locomotiva Iohannis s-a decuplat de vagoanele PNL

revista presei

Evenimentul Zilei:

PNL n-ar trebui să se bazeze pe sprijinul președintelui Klaus Iohannis în alegerile de anul viitor. Nu le va fi remorcă electorală. Mă refer la alegerile parlamentare, pentru că cele locale au fost aranjate deja de fostele membre ale Uniunii Social-Liberale, PSD și PNL, în momentul în care au decis că primarii vor fi aleși din primul tur, iar președinții de Consilii județene, pe liste. La locale, primarii în funcție vor fi locomotivele partidelor lor și, prin ricoșeu, vor stabili și șefii CJ. Iar primarii în funcție sunt cei aleși de românii care, în 2012, au votat Uniunea Social- Liberală. Case closed! La parlamentare însă, capitalul de încredere de care încă se bucură, încă, șeful statului le-ar fi de mare ajutor liberalilor. Cu condiția ca Iohannis să fie de acord să li-l transfere. Problema este că, după alegerea sa în funcția de președinte, a ieșit din logica de campanie. Nu mai este un politician preocupat să își conserve capitalul electoral, să facă gesturi politice de imagine... Nu numai că Iohannis nu-i ajută pe liberali, dar îi pune și în situații incomode, ca să nu spun imposibile din punct de vedere politic. Așa s-a întâmplat cu Codul Fiscal. După ce PNL a votat reducerea fiscalității, Klaus Iohannis a întors actul normativ în Parlament, în văzul tuturor, lăsându-i pe liberali într-un ofsaid mare cât Palatul Parlamentului. Nu cred că a fost vorba de o strategie de tipul ”Good cop/Bad cop” (Polițistul bun/ Polițistul rău). Nu cred într-o ruptură de fațadă între președinte și partidul său. Dovadă stă dezorientarea liderilor PNL, imediat după ce Klaus Iohannis le-a plasat această castană fierbinte. Majoritatea liberalilor nu au știut cum să dreagă busuiocul, ce să spună public. Cei mai puțin experimentați politic au anunțat că nu mai susțin noul Cod Fiscal, după ce-l votaseră în Parlament. Alții, precum Ludovic Orban, s-au repliat rapid anunțând că înțelege rațiunile pentru care președintele a trimis Codul Fiscal la reexaminare, dar șeful statului n-ar trebui să pedepsească poporul român doar pentru că Guvernul nu este bun. Adică, n-ar trebui să refuze economiei românești o bine-meritată gură de oxigen, doar pentru că există riscul ca Guvernul PSD să strice echilibrele macro-economice... Toți speră că Victor Ponta își va da demisia de la Palatul Victoria, iar PNL va ajunge la guvernare. Nu sunt foarte sigur că e cea mai bună soluție pentru liberali. Într-un an se pot întâmpla multe. Pot scădea drastic în sondaje. Mai ales că sunt pe cont propriu. Klaus Iohannis nu e dispus să tragă pentru ei. Sau nu poate.

Digi24:

Peste 60% dintre români cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită în ţară, în timp ce 27% spun că direcţia este bună. Sunt datele relevate de un sondaj realizat de IRES, în care se mai arată că 8% dintre respondenţi nu ştiu în ce direcţie merg lucrurile în România.Dacă facem o comparaţie cu numărul românilor care s-au declarat optimişti imediat după alegerile din noiembrie 2014, de exemplu, se observă o scădere. Imediat după al doilea tur al scrutinului prezidenţial, studiile arătau că 55% dintre români considerau că direcţia este bună, iar în martie 2015, 47% susţineau acest lucru.

Ziarul Financiar:

Din cea mai mare economie a lumii vin veşti de natură să neliniştească cea mai puternică bancă centrală a lumii: costul cu forţa de muncă creşte cu cea mai slabă viteză din ultimele trei decenii, inevitabil cheltuielile populaţiei încetinesc, iar activitatea industrială frânează. Colac peste pupăză, Puerto Rico, teritoriu aparţinând SUA, a intrat în default. Între timp, prezidenţiabilii a­me­ricani, preocupaţi cu retorica de campanie, ies în faţă mai degrabă cu planuri economice fanteziste care ignoră realitatea. Veştile vin când Rezerva Federală americană (Fed), banca centrală a SUA, încearcă să găsească momentul potrivit pentru a începe normalizarea politicii monetare prin prima creştere a dobânzii de referinţă după aproape un deceniu de pauză. Dobânzile mici au făcut creditul ieftin în perioada de criză sprijinind astfel economia, dar favori­zează acumularea de datorii şi reduc profitabilitatea investiţiilor, cu impact direct asupra fondurilor de pensii. Stagnare economică în Statele Unite sau orice turbulenţe prin care ar trece economia americană înseamnă probleme pentru Uniunea Europeană, pentru care SUA reprezintă de departe principala piaţă de export.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.