Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii din satul Berchieșu, județul Cluj i-au omagiat pe cei patruzeci de români ucişi la Revoluţia din 1848

basilica.ro
Berchieşiu

Locuitorii din zona Berchieşu – jud. Cluj i-au omagiat pe cei patruzeci de români ucişi la Revoluţia din 1848, care nu au vrut să renunţe la credinţa lor, portul şi graiul românesc. Duminică au fost sfinţite zece cruci de lemn, amplasate pe drumul care duce spre „Valea Sângelui”, locul unde au fost executaţi, informează Radio Renaşterea. Comunitatea intenţionează să ridice câte o troiţă pentru fiecare dintre cei 40 de martiri.

La sfinţirea crucilor au participat inițiatorii proiectului, Daniel Rusu – fiu al satului, credincioși ai parohiei, donatorii crucilor, preotul Marius Souca din parohia Frata și preotul Vasile-Florin Negru din Berchieșu, scrie Basilica.ro.

Pr. Vasile-Florin Negru a mulțumit tuturor pentru jertfă și bunăvoință și a precizat că până la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru şi Pavel de anul viitor vor mai fi dăruite astfel de cruci, încât fiecărui suflet de martir îi va fi ridicată o cruce.

Conform tradiţiei locale, anual, cu prilejul sărbătorii Sfințiilor Apostoli Petru și Pavel, mai mulți preoți din satele învecinate Berchieșului oficiază pe ,,Valea Sângelui” slujba Parastasului pentru cei 40 de eroi ai neamului.

Autoritățile locale au amplasat un monument pe dealul unde a avut loc martiriul. Statuia în formă de cruce este opera sculptorului clujean Liviu Mocanu.

Data execuţiei nu este cunoscută cu exactitate, însă într-o scrisoare din 5 noiembrie 1849, preotul Elisei Moga cere ajutor autorităţilor din acea vreme pentru văduvele și copiii celor 40 de români ucişi în apropiere de Berchieșu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.