Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii din statul american Virginia îşi aleg guvernatorul: Un test pentru preşedintele Biden

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Locuitorii din statul american Virginia votează marţi pentru a-şi alege noul guvernator, un scrutin cu valoare de test pentru Joe Biden, fragilizat de sondajele în care sprijinul său este în scădere şi care speră într-o victorie pentru relansarea taberei democrate, cu un an înainte de alegerile parlamentare, relatează AFP.

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 06:00 (10:00 GMT) în acest stat de pe coasta de est a SUA şi cei doi candidaţi, democratul Terry McAuliffe şi republicanul Glenn Youngkin, precum şi preşedintele Biden, au postat mesaje pe Twitter pentru a-i încuraja pe votanţi să se mobilizeze.

Dacă Virginia s-a pronunţat detaşat în favoarea preşedintelui democrat cu prilejul alegerilor prezidenţiale din urmă cu un an, popularitatea acestuia a fost erodată de retragerea americană haotică din Afganistan.

La nivel local, avansul detaşat al lui Terry McAuliffe, 64 de ani şi fost guvernator (2014-2018), s-a redus de asemenea în cursa cu Glenn Youngkin, om de afaceri de 54 de ani, iar sondajele îi dau acum cot la cot.

"De acum încolo, rezultatul scrutinului depinde în întregime de participare", a dat asigurări McAuliffe luni într-un mesaj către alegătorii democraţi, în mod tradiţional urbani.

"Republicanii fac tot posibilul pentru alegerea candidatului lor şi cu Donald Trump care face campanie pentru baza sa extremistă de dreapta în ajunul alegerilor, Glenn Youngkin este sigur că va avea o participare puternică mâine", a avertizat el.

Birourile de vot se vor închide la ora 19:00, numeroşi alegători votând deja anticipat.

Glenn Youngkin vrea să capitalizeze popularitatea miliardarului republican pe lângă electoratul rural din acest stat. El este împotriva purtării obligatorii a măştii, obligaţiei vaccinării pentru copii şi pentru anumite profesiuni şi a acordat multă atenţie unor programe şcolare.

Youngkin nu a sprijinit luările de poziţie cele mai controversate ale lui Donald Trump pentru a nu-i speria pe conservatorii moderaţi şi indecişi.

O victorie a lui Youngkin le-ar oferi republicanilor o platformă conservatoare pentru alegerile de la jumătatea mandatului, cu obiectivul de a recăpăta controlul asupra Congresului.

Semn al importanţei scrutinului, numele grele ale Partidului Democrat - Joe Biden, vicepreşedinta sa Kamala Harris, fostul preşedinte Barack Obama între alţii - au venit în Virginia pentru a face campanie pentru McAuliffe.

Scrutinul este de asemenea un test privind capacitatea lui Biden de a seduce clasa de mijloc, menită să fie principala beneficiară a marilor sale planuri de investiţii - unul în infrastructură, celălalt pe plan social şi climatic - care au ambiţia de a transforma America.

Dar aceste planuri sunt blocate în Congres, care ar putea să le voteze cel mai devreme marţi.

Preşedintele trebuie, de asemenea, să-i mobilizeze pe alegătorii afro-americani în acest stat sudic în care trecutul sclavagist face obiectul unor dezbateri acerbe, potrivit Agerpres.ro.

El s-a putut baza pe aceşti cetăţeni de culoare pentru a ajunge la Casa Albă, dar unii îi reproşează că a pierdut din vedere marile sale promisiuni privind accesul minorităţilor la vot sau privind reforma poliţiei.

Un alt scrutin în acest stat, cel pentru guvernator adjunct, va fi istoric, pentru că o femeie de culoare va accede pentru prima dată la această funcţie: democrata Hala Ayala, cu origini libaneză, afro-latină şi irlandeză, sau republicana Winsome Sears, o afro-americană.

Postul de guvernator este de asemenea în joc marţi în statul New Jersey. Democratul Murphy, la final de mandat, îl devansează în sondaje pe candidatul republican moderat Jack Ciattarelli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.