Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locul din Israel unde evreii și palestinienii trăiesc în armonie: 'Uităm totul aici! Putem să nu facem politică'

Al Jazeera
Ierusalim

O cafenea frecventată atât de israelieni, cât și de palestinieni, a oferit un refugiu din calea tensiunilor politice, până la evenimentele recente.

Ierusalim - Aroma Espresso Bar, o cafenea la modă, situată între campusul Universității Ebraice și un complex spitalicesc întinzându-se la 834 de metri deasupra nivelului mării, este de obicei un centru de activitate.

Personalul spitalului, profesorii, conferențiarii și studenții locali și internaționali se amestecă adesea în timp ce iau o gustare rapidă sau o cafea.

Timp de 20 de ani, acest local a oferit o atmosferă unică într-un oraș profund divizat, o oază în care personalul medical și studenții palestinieni și israelieni puteau conviețui.

Rania Abu al-Hawa, o profesoară de matematică cu o voce blândă, spune că este un loc unde toată lumea merge "pentru a se relaxa, indiferent de proveniența lor".

content-image

"Uităm totul aici; putem să nu facem politică timp de o oră, apoi ieșim și ne confruntăm cu lumea reală."

Cum s-au schimbat lucrurile de la începerea confruntărilor dintre Hamas și Israel

După ce Hamas a lansat un atac surpriză asupra sudului Israelului la 7 octombrie, omorând peste 1.400 de persoane, Israelul a răspuns cu un bombardament aerian aproape constant asupra Fâșiei Gaza, care a vizat școli, spitale și cea mai veche biserică din enclavă, unde palestinienii căutau adăpost. Peste 4.100 de palestinieni au fost uciși în bombardamente.

La ghișeul Aroma Espresso Bar, personalul palestinian pregătește cafeaua pentru clienți. Ahmad, un palestinian din zonă, ia o comandă în arabă, înainte de a ridica privirea și de a trece fără probleme la ebraică atunci când un soldat israelian impunător se apropie de tejghea.

Ahmad spune că are prieteni atât palestinieni, cât și israelieni la locul de muncă. Este normal să stea de vorbă în fiecare dimineață unii cu alții - cafeneaua a fost o bulă, explică el, unde tensiunile ar fi fost lăsate deoparte.

Acum, Ahmad spune că vorbește mai puțin cu prietenii israelieni pe care și-i făcuse la serviciu. "Este riscant", spune el, alegându-și cu grijă cuvintele.

În prezent, cafeneaua este frecventată doar de un număr redus de clienți, comparativ cu înainte. Scaunele care sunt de obicei ocupate de studenți, care fac poze cu băuturi sofisticate și le postează pe rețelele de socializare, sunt sprijinite de mese.

Cu siguranță, mulți obișnuiți ai cafenelei o văd încă ca pe un spațiu rar în care populația mixtă a Ierusalimului poate veni.

Danny, un israelian în vârstă de 44 de ani care lucrează în domeniul imobiliar, iese cu pași mari dintr-o clădire din apropiere, o pereche de ochelari de soare întunecați care îl protejează de lumina dimineții. El spune că i-a plăcut întotdeauna cafeneaua pentru că preferă "să stea departe de politică", iar acesta este un loc unde "atât arabilor, cât și evreilor le place să meargă".

El spune că oamenii din zonă sunt concentrați pe munca lor și că există întotdeauna relații bune între palestinieni și israelieni în spital și universitate.

Profitul cafenelei merge către armata israeliană

Ahmad spune că, cafeneaua nu poate să se adreseze tuturor decât datorită "dinamicii speciale" a zonei. El adaugă că meniul nu este cușer, ceea ce înseamnă că israelienii care îl vizitează sunt mai laici și prin urmare, mai "deschiși" la amestecul cu neevreii.

În ciuda faptului că majoritatea personalului este palestinian, proprietarul cafenelei, care face parte dintr-un lanț cu peste 200 de magazine, este israelian, iar o parte din profituri, spune el, este destinată armatei.

Acest lucru i-a făcut pe unii palestinieni să fie în conflict cu privire la lucrul la cafenea.

"Unii m-au întrebat de ce ajutați și dați banii la armată?". Ahmad spune: "Dar nu suntem doar noi; aproape toate companiile o fac acum, de exemplu McDonald's".

McDonald's Israel a anunțat recent pe conturile sale de socializare că a împărțit mii de mese gratuite armatei israeliene.

Aroma Espresso Bar a încercat anterior să se deschidă într-un cartier palestinian, dar Ahmad spune că a trebuit să se închidă după ce a fost atacat.

Tensiunile recente au afectat mediul de lucru; personalul este dornic să nu discute despre evenimentele recente.

Mulți palestinieni care lucrează pentru companii israeliene care au vorbit cu Al Jazeera au fost avertizați să nu exprime niciun sentiment pro-palestinian. Grupurile pentru drepturile omului și avocații au remarcat zeci de cazuri în care angajații palestinieni au fost suspendați de la locul de muncă după ce și-ar fi exprimat sprijinul pentru Hamas.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.