Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra BLOCHEAZĂ prin veto înfiinţarea unui Cartier militar general al UE

Boris Johnson

Uniunea Europeană, care speră să arate săptămâna aceasta că avansează în înfiinţarea unei Europe a Apărării, va trebui să aştepte pentru a pune pe picioare în mod oficial primul său Cartier general militar, din cauza opoziţiei manifestate de Marea Britanie, informează luni AFP, conform agerpres.

'Acest centru de comandament va veni, problema este când', şi-a exprimat regretul, luni dimineaţa, secretarul de stat al Germaniei pentru probleme externe, Michael Roth, la sosirea la reuniunea lunară a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE, la Bruxelles.

Un incendiu de proporţii a distrus o sinagogă istorică din Manhattan - FOTO/VIDEO

Şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, a recunoscut că 'o discuţie este în continuare în curs asupra unei părţi de limbaj'.

Potrivit mai multor diplomaţi, miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE se vor limita să constate luni că intenţionează să stabilească efectiv, în termen scurt, o capacitate militară de planificare şi de conducere în cadrul Statului Major militar al UE la Bruxelles'.

Ei intenţionau iniţial să lanseze un 'embrion' al Cartierului general militar european, limitat în acest stadiu la un comandament simultan pentru trei operaţiuni non-combatante ale UE, în Mali, în Somalia şi în Republica Centrafricană, dintr-un total de 12 misiuni. Aceste trei misiuni au drept scop de a antrena, forma şi consilia armatele acestor ţări.

Însă termenul 'Cartier General Operaţional' (CGO) folosit pentru a desemna această uniate, unde vor lucra în jur de 30 de persoane, a suscitat opoziţia britanicilor, pentru care NATO, unde SUA joacă un rol primordial, trebuie să rămână unica instanţă de apărare comună.

Un avion militar japonez s-a prăbuşit pe insula Hokkaido. 10 oameni se aflau la bord

Europenii au consimţit să abandoneze acest termen de CGO, însă blocajul persista luni dimineaţa.

Johnson a ţinut să relativizeze acest nou episod al unei dispute deja istorice, în condiţiile în care UE şi Londra se pregătesc să înceapă, după alegerile legislative din 8 iunie din Marea Britanie, negocieri dificile cu privire la Brexit.

'Înţelegem importanţa vitală pentru prietenii noştri, ţările europene, să lucrăm împreună pentru întărirea apărării noastre', a spus el.

Johnson şi-a 'încurajat' de asemenea 'prietenii şi partenerii europeni' să-şi majoreze cheltuielile în materie de apărare, estimând că acest lucru va fi 'formidabil' dacă ele vor atinge un nivel de cheltuieli în materie echivalentul a 2% din PIB, după cum cere NATO.

'Dacă ei vor să se unească (...) pentru alte proiecte, atunci noi nu vrem să-i împiedicăm, însă noi vrem doar să lucrăm asupra limbajului, pentru a fi siguri că este cel bun', a explicat şeful diplomaţiei britanice.

BARBARISM fără margini. Tânără violată şi ucisă în bătaie cu cărămizi

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, s-a declarat 'mândră' atunci când cele 28 de ţări, printre care Marea Britanie, şi-au dat acordul de principiu, la începutul lui martie, pentre crearea unui Cartier general militar european.

Ambiţia era atunci de a avansa repede, în condiţiile în care liderii europeni şi-au făcut din întărirea apărării europene o prioritate şi ei sperau să poată afişa primele rezultate chiar la următorul lor summit, în iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.