Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra vrea un guvern până la 29 iunie în Irlanda de Nord

irlanda

Responsabilii Sinn Fein şi Partidului Democratic Unionist (DUP) au termen până la 29 iunie pentru a forma o nouă coaliţie guvernamentală în Irlanda de Nord, a anunţat vineri guvernul britanic care ar putea, în cazul în care discuţiile eşuează, să preia controlul provinciei, relatează AFP.

Irlanda de Nord a fost aruncată într-o criză politică după demisia viceprim-ministrului Sinn Fein, Martin McGuinness, în ianuarie, în urma unui dezacord privind gestionarea de către prim-ministrul DUP, Arlene Foster, a unui program de subvenţii privind energiile regenerabile, scrie agerpres.ro.

Plecarea lui McGuinness, decedat la sfârşitul lunii martie din cauza unei boli cardiace, a condus la noi alegeri la 2 martie. Cu 28 din cele 90 de locuri în adunarea regională, unioniştii DUP s-au plasat pe primul loc, pierzând totuşi teren în faţa Sinn Fein (republicani, 27 de locuri).

Dar negocierile între cele două partide nu au reuşit să ducă la formarea unui nou guvern.

Vineri, secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, a prezentat un proiect de lege stabilind pentru 29 iunie data limită pentru "convocarea adunării" nord-irlandeze, desemnarea miniştrilor şi a noului guvern local.

"Acesta este motivul pentru care nord-irlandezii au votat la 2 martie şi trebuie să rămână prioritatea pentru următoarele săptămâni", a declarat el într-un comunicat.

Este a patra oară când termenul limită este prelungit. Cel precedent, stabilit pentru începutul lunii mai, a fost abandonat din cauza apelului premierului britanic Theresa May de a organiza alegeri parlamentare anticipate la 8 iunie în toată ţara.

Divergenţele între naţionalişti şi unionişti rămân semnificative, inclusiv asupra Brexit. Favorabil ieşirii din Uniunea Europeană, DUP este un aliat al premierului Theresa May în parlamentul britanic, în timp ce Sinn Fein se teme de întoarcerea la frontiera cu Republica Irlanda după Brexit.

Acordul de pace din 1998 a stabilit înfiinţarea unei coaliţii obligatorii între unionişti şi naţionalişti, un mod de guvernare ce a trebuit să fie suspendat de mai multe ori de Londra, ultima dată în 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.