Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de stat în Sudan: Consiliul ONU pentru drepturile omului solicită revenirea imediată a guvernului civil

AFP
sudan

Consiliul ONU pentru drepturile omului a cerut vineri ''revenirea imediată'' a guvernului civil la putere în Sudan, după lovitura de stat din 25 octombrie prin care conducerea a ajuns în mâinile armatei şi drepturile omului au fost limitate, transmit AFP şi Reuters.

Rezoluţia, adoptată prin consens, condamnă de asemenea ''detenţia injustă'' a premierului Abdallah Hamdok, ca şi a celorlalţi demnitari şi cere ca militarii să ''repună imediat în libertate toţi indivizii deţinuţi ilegal şi arbitrar''.

Citește și: Şeful armatei din Sudan a ordonat eliberarea a patru miniştri civili

Un număr mare de ţări l-au susţinut pe ambasadorul britanic la Geneva, Simon Manley, care a denunţat ''deteriorarea dramatică a situaţiei drepturilor omului'' după puciul din 25 octombrie.

''În contextul în care poporul sudanez se ridică paşnic împotriva loviturii de stat care încearcă să spargă tranziţia democratică, comunitatea internaţională îi adresează un mesaj ferm de sprijin şi se angajează prin adoptarea prin consens a acestei rezoluţii să vegheze la revenirea statului de drept cu reinstaurarea guvernului de tranziţie şi la respectarea statului de drept'', a subliniat ambasadorul Franţei la Geneva, Jerome Bonnafont.

Citește și: Armata din Sudan anunţă formarea 'iminentă' a unui guvern

Cea mai înaltă instanţă a ONU în materie de drepturi ale omului, convocată de urgenţă la cererea Regatului Unit, Germaniei, SUA şi Norvegiei, solicită de asemenea desemnarea unui expert la nivel înalt de către Înaltul comisar pentru drepturile omului Michelle Bachelet, cu mandatul de a supraveghea respectarea drepturilor omului în Sudan, potrivit Agerpres.ro.

Proiectul de rezoluţie prevedea iniţial desemnarea unui nou raportor special, întrucât mandatul celui precedent nu a fost reînnoit de Consiliul ONU pentru drepturile omului în octombrie 2020.

Situaţia din Sudan rămâne deocamdată incertă. Şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a ordonat joi eliberarea a patru miniştri arestaţi în ziua loviturii de stat. Comunitatea internaţională face presiuni pentru reluarea tranziţiei democratice în ţara africană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.