Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură grea încasată de Renzi. Majoritatea italienilor NU vor reformă constituţională - SONDAJ

Premierul italian Matteo Renzi se îndreaptă spre o înfrângere dureroasă într-un referendum crucial privind reforma constituţională, indică vineri ultimele sondaje de opinie publicate înaintea votului din 4 decembrie, relatează vineri DPA.

Ziarele Corriere della Sera, La Repubblica şi La Stampa au publicat sondaje potrivit cărora schimbările propuse vor fi respinse în cadrul referendumului cu o marjă de eroare cuprinsă între 7 şi 10%.

Sondajele Ipsos/Corriere della Sera şi Demos/La Repubblica indică faptul că tabăra 'nu' câştigă teren, în timp ce sondajul Piepoli/La Stampa arată că italienii consideră că victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA va fi un factor important în respingerea referendumului italian.

Citeşte şi: Rusia bombardează Siria. Vizate sunt ţinte din Idleb şi Homs

După ziua de vineri nu vor mai fi publicate alte sondaje deoarece în Italia legea interzice acest lucru în ultimele două săptămâni ale campaniei electorale.

Premierul Matteo Renzi este promotorul reformelor constituţionale care ar reduce puterile de veto în camera superioară a parlamentului, în beneficiul guvernului. El a afirmat că aceasta ar face Italia mai stabilă, în timp ce criticii se tem de o slăbire a echilibrului democratic.

Citeşte şi: Capsula Shenzhou-11, cu doi astronauţi la bord, a aterizat în siguranţă

Actuala lege electorală, propusă de Renzi în 2015, introduce un sistem de vot în două tururi şi oferă câştigătorului o majoritate confortabilă în camera inferioară. Totuşi, legea nu acoperă şi situaţia din Senat şi Italia riscă o criză politică dacă vor avea loc alegeri cu sisteme diferite de votare în cele două camere legislative.

Potrivit analiştilor politici, dacă Matteo Renzi demisionează după un vot 'nu' la referendum, ar urma să fie organizate alegeri anticipate în 2017, cu un an înainte de alegerile la termen, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.