Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură IMENSĂ pentru o fostă judecătoare ÎCCJ: DNA cere opt ani de închisoare cu executare

Digi24.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

Procurorul DNA a cerut, luni, în fața completului de cinci judecători de la ICCJ care dezbate apelurile instituției împotriva achitărilor din acest dosar pedepse cu executare pentru Gabriela Bârsan și pentru ceilalți foști magistrați ai ai instanței supreme.

În acest dosar, Gabriela Bârsan este judecată pentru pretinse fapte de corupție comise în legătură cu presupuse intervenții făcute prin prisma funcției pe care o avea la acea vreme, respectiv de șefă a Secției de Contencios Administrativ și Fiscal.

Deși completul de trei judecători de la ÎCCJ care a dezbătut dosarul a stabilit achitarea magistraților implicați în caz, DNA a atacat cu apel decizia, anunță Libertatea.ro.

Citește și: GAFA prin care se cere URMĂRIREA PENALĂ a lui Petre Roman: A ajuns premier când se terminase Revoluția

Procurorul de ședință care a susținut apelul Direcției a reluat acuzațiile la adresa fostei șefe a Secției Civile a ICCJ, Gabriela Bârsan, și a cerut în cazul acesteia cea mai mare pedeapsă, respectiv opt ani de închisoare cu executare.

Pentru judecătoarea Iuliana Pușoiu DNA a cerut trei ani de închisoare cu executare, pentru fostul șef al Secției penale a ICCJ, Anton Pandrea, patru ani cu executare iar pentru judecătoarea Alina Corbu, tot patru ani cu executare.

În cazul avocatului Radu Silinescu Gherbovan procurorul a cerut doi ani de închisoare cu suspendare în vreme ce pentru soția acestuia, Claudia Silinescu Gherbovan a cerut cinci ani de închisoare cu executare.

În cazul omului de afaceri Gabriel Chiriac DNA a cerut luni cinci ani de închisoare cuj executare în vreme ce pentru șoferul familiei Bârsan a cerut un an de închisoare cu suspendare.

Acest caz a născut controverse încă de la demararea sa, când procurorii DNA au descins la locuința soților Bârsan, în contextul în care Corneliu Bârsan era la acea vreme judecătorul României la CEDO.

Judecătoarele Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu au fost achitate, în noiembrie 2016, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în acest dosar în care sunt acuzate de DNA de mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită.

În acelaşi dosar au fost achitaţi Anton Pandrea (fost judecător ÎCCJ şi fost membru al CSM), Corina Corbu (judecător la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a ÎCCJ), avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac şi Florian Ionescu, şoferul Gabrielei Bârsan.

Acesta din urmă a fost obligat să plătească o amendă administrativă de 500 de lei.

Instanţa supremă a mai dispus atunci ridicarea sechestrului pus pe bunurile inculpaţilor şi restituirea sumelor de 5.010 euro către Gabriela Bârsan şi 1.860 euro către Iuliana Puşoiu.

Decizia a fost în schimb atacată de DNA cu apel dar și de unii dintre cei judecați. În iulie 2014, judecătoarele Gabriela Bârsan şi Corina Corbu au fost suspendate din funcţie de CSM.

Gabriela Bârsan este soţia fostului judecător CEDO Corneliu Bârsan. Gabriela Bârsan, preşedinte al SCAF – ÎCCJ la data faptelor, a fost trimisă în judecată în iulie 2014 pentru două fapt de abuz în serviciu contra intereselor publice; luare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii şi trafic de influenţă.

Citește și: Noi acuzaţii GRAVE la adresa oamenilor Laurei Codruţa Kovesi: Cum ar fi băgat în puşcărie o avocată cu denunţuri false

Iuliana Puşoiu, judecător la aceeaşi secţie, este acuzată de două infracţiuni de luare de mită şi uz de fals.

În acelaşi dosar au fost judecați Anton Pandrea pentru favorizare a făptuitorului şi Corina Corbu, acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului.

De asemenea, au fost trimişi în judecată atunci avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac şi Florian Ionescu, şoferul Gabrielei Bârsan, angajat la acea vreme la ÎCCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.