Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitura lui Dăncilă pentru PNL: Protestele politice spontane pot degenera în violențe grave / MOTIVARE

protest

Guvernul consideră că organizarea de proteste politice fără declararea lor prealabilă, așa cum a propus PNL în Parlament, poate da naștere la conflicte stradale spontane între partizanii diferitelor ideologii, ciocniri care pot degenera în violențe grave.

Liberalii au depus în Parlament, anul trecut, un proiect de lege care propune ca „protestele politice” să poată să fie organizate „în piețe, în alte locuri în aer liber, trotuare” fără declararea lor prealabilă. Demersul PNL a venit după mitingul violent care a avut loc în fața Guvernului pe 10 august 2018.

Sub semnătura premierului Viorica Dăncilă, Guvernul afirmă că nu susține propunerea PNL pentru că ideea liberalilor ar putea să provoace conflicte stradale grave.

Punctul de vedere al Executivului, consultat de ȘTIRIPESURSE.RO, urmează să fie aprobat în ședința de Guvern de vineri.

„Consecințele unei astfel de inițiative legislative sunt de natură să afecteze drepturile și libertățile celorlalți participanți la viața socială a comunității, limitează gestionarea corespunzătoare de către autoritățile publice a situațiilor care prezintă un risc, din perspectiva măsurilor pe care acestea sunt responsabile să le adopte pentru asigurarea protecției participanților și duce, în lipsa unui partener de dialog/organizator, la imposibilitatea stabilirii elementelor de detaliu ale misiunilor specifice”, se arată în documentul guvernamental.

„În acest context, precizăm că potențialul de a tulbura ordinea publică este mai mare în cazul unor evenimente unde există un aflux mare de persoane, risc la care se adaugă și posibilitatea apariției unor contra-manifestații. Exceptarea de la declarare ar presupune că interacțiunea dintre cele două mase de cetățeni partizani ai unor ideologii cu viziuni opuse ori interese contrare poate da naștere unor conflicte spontane care pot degenera în violențe grave și generalizate”, se mai arată în opinia Executivului.

În punctul de vedere al Guvernului sunt enumerate și avantajele declarării prealabile a protestelor politice.

„Mai mult decât atât, o adunare publică declarată, chiar având caracter politic, beneficiază de serviciile autorităților care contribuie la buna derulare a acesteia, servicii ce nu sunt doar cele de asigurare a ordinii publice. Astfel, în cazul unor adunări ce implică deplasarea unor mase mari de persoane, pot fi instituite restricții de circulație, care să permită desfășurarea în bune condiții a adunării. Nu în ultimul rând, pot fi puse la dispoziție echipaje medicale, servicii sociale, echipaje ale structurilor pentru situații de urgență, pot fi create linii speciale de transport pentru participanți ori se poate prelungi programul mijloacelor de transport în comun”, mai scrie în documentul guvernamental.

Citește și: Viorica Dăncilă răspunde atacurilor la Bruxelles: 'În România statul de drept este respectat. Sunt mâhnită să constat că încă este dezinformare'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.