Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru Băsescu: Curtea de Apel Chişinău i-a respins contestaţia la decizia lui Dodon

unimedia
Basescu Moldova

Curtea de Apel Chişinău a respins contestaţia lui Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu, cu privire la cetăţenia moldovenească a fostului preşedinte al României, ca "fiind neîntemeiată". Decizia mai poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie.

"Colegiul civil al Curţii de Apel Chişinău decide: respinge ca neîntemeiat cererea de apel a lui Andrei Bivol, în interesele lui Traian Băsescu, şi menţine hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul central, din 22 ianuarie, anul curent, la cererea de a chema în judecată înaintată de Traian Băsescu împotriva preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind anularea decretului din 3 ianuarie 2017. Decizia este definitivă şi executorie în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiţie", a declarat judecătorul Anatolie Pahopol, potrivit deschide.md.

Vezi și: Secretul asiaticilor: De ce nu aruncă NICIODATĂ cojile de banane

Avocatul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, susţine că decizia Curţii este una firească. În schimb, avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, susţine că decizia de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu este totuşi una politică.

"În termen de o lună o să primim decizia motivată, după care vom avea două luni la dispoziţie să o contestăm la Curtea Supremă de Justiţie. Rata de anulări a deciziilor de instanţă este detul de mare în Republica Moldova. Pentru noi nu reprezintă niciun fel de îngrijorare faptul că prima şi a doua instanţă a considerat altfel, pentru că mai este Curtea Supremă de Justiţie şi în ultima instanţă mai este şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că în situaţia dată sunt încălcări grave ale dreptului de a alege şi a fi ales, dar, considerăm noi, şi dreptul la un proces echitabil şi procedura prevăzută de lege este una foarte clară şi ea, în mod evident, a fost încălcată de preşedintele Igor Dodon la retragerea cetăţeniei. Acum, că instanţele nu văd sau nu vor să vadă nişte lucruri evidente, este deja o altă realitate şi o altă problemă", a declarat avocatul, potrivit sursei citate.

Pe 22 ianuarie 2018, Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetățeniei. În aceeaşi zi, avocatul lui Traian Băsescu a contestat decizia instanţei la Curtea de Apel.

Fostul preşedinte al României a devenit cetăţean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Traian Băsescu a primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016. Ulterior, după ce Igor Dodon a ajuns președintele Republicii Moldova, acesta a semnat decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu.

Vezi și: Minunea coacăzelor negre: Te ajută să slăbeşti, să ai un ten frumos şi previn îmbătrânirea .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.