Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru DNA: Decizie a ÎCCJ în dosarul fostului procuror general Tiberiu Nițu

tiberiu Nitu

După doi de când a fost pus sub acuzată de DNA, fostul procuror general ar putea ajunge în instanță. Din februarie 2016, dosarul lui Nițu a fost „uitat” în sertarele DNA.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi, 1 februarie 2018, să dea un termen de trei luni procurorilor DNA să trimită în judecată dosarul în care fostul ministru Gabriel Oprea este acuzat de moartea polițistului Bogdan Gigină. La acest dosar a fost conexat și dosarul lui Tiberiu Nițu, acuzat că a beneficiat ilegal de antemergător în trafic. Prin urmare, și partea legată de fostul procurorul general trebui să fie trimisă în instanță până pe 1 mai 2018.

Vezi și: Premierul Benjamin Netanyahu: 'Apreciez prietenia președintelui Iohannis, sper că România își va muta ambasada la Ierusalim'/ INTERVIU VIDEO

MINUTA:

Admite contestaţia formulată de petenţii Gigină Carmen şi Gigină Reluca Cornel privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în care sunt cercetaţi inculpaţii Oprea Gabriel, Mazilu Petre şi S.C. General MPM Impex S.R.L., precum şi suspecţii Niţu Tiberiu-Mihail şi Corcodel Adrian. Stabileşte termen pentru data de 1 mai 2018, până la care procurorul să rezolve cauza nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei potrivit art. 327 C.pr.pen.. Stabileşte data de 30 iunie 2018 până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal ce face obiectul prezentei cauze. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi şi intimatul suspect Corcodel Adrian, în sumă de câte 40 lei, şi cel al apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul suspect Niţu Tiberiu-Mihail, în sumă de 130 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.

Vezi și: ATENȚIE! Cinci simptome comune care îți arată că ai putea avea un deficit grav de seleniu

La începutul anului 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie deschidea un dosar fără precedent chiar împotriva procurorului general al României, Tiberiu Niţu. Anunţul oficial al DNA a venit la câteva zile după ce speculaţiile pe această temă l-au determinat pe Niţu să-şi dea demisia. Acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, pentru că ar fi folosit fără drept coloana oficială. După ce i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, procurorii DNA nu l-au contactat pe Niţu şi nici nu au anunţat o trimitere în judecată sau o clasare a cauzei.

Pe 9 februarie 2016, Tiberiu Nițu s-a prezentat la DNA pentru a i se aduce la cunoștință calitatea procesuală și acuzația de complicitate la abuz în serviciu. Acesta demisionase deja de o săptămână din funcţia de procuror general, susţinând că nu este vinovat de faptele de care DNA urma să-l acuze. În locul lui, în fruntea Ministerului Public a fost numit Augustin Lazăr.

Vezi și: Pericol pentru sănătate: Specialiştii avertizează în privinţa morcovilor baby

DNA preciza că, în aprilie 2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne. PÎCCJ a fost reprezentat la încheierea protocolului de Tiberiu Nițu, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere. Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare, aprobat prin HG 1391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele care pot beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.