Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Erdogan din Parlamentul European: Liderul PPE cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE

Inquam Photos/ Octav Ganea
Manfred Weber

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) - cel mai mare din Parlamentul European - consideră că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează luni DPA.

"Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană", a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicaţii aparţinând Funke Media Group.

"Trebuie să renunţăm la acest proces pentru că mai mult blochează relaţii mai bune decât le sprijină", a apreciat liderul PPE în acest interviu, consultat în avans de DPA.

Aşteptările după victoria electorală a lui Erdogan sunt clare, a afirmat Weber. "În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO", a adăugat el.

Ciprul este divizat din 1974 ca urmare a unei lovituri de stat în Grecia şi unei intervenţii militare a Turciei. Numeroasele tentative de mediere din partea ONU pentru a depăşi divizarea au eşuat. Ciprul este membru al UE din 2004, dar legislaţia şi reglementările UE se aplică numai în sudul Ciprului grec.

Turcia a respins prin veto candidatura Suediei pentru aderare la NATO, motivând lipsă de angajament a Stockholmului în combaterea "organizaţiilor teroriste", prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), notează DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.