Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Hamas chiar din partea celui mai important susținător - Mesajul liderului suprem al Iranului

timesofisrael.com
ali khamenei iran

Liderul suprem al Iranului i-a spus șefului Hamas, în cadrul unei întâlniri față în față la Teheran, că țara sa nu va intra în război cu Israelul și a acuzat gruparea teroristă că nu a avertizat în prealabil cu privire la atacurile din 7 octombrie, potrivit publicației britanice The Telegraph.

Ayatollahul Ali Khamenei i-a spus lui Ismail Haniyeh că Iranul - un susținător de lungă durată al Hamas - va continua să acorde grupului sprijinul său politic și moral, dar nu va interveni direct, potrivit a trei oficiali iranieni și ai Hamas care au cunoștință de discuții și care au cerut să rămână anonimi.

Liderul suprem l-a presat pe Haniyeh să reducă la tăcere acele voci din cadrul grupului palestinian care cer public Iranului și puternicului său aliat libanez Hezbollah să se alăture în forță luptei împotriva Israelului, a declarat un oficial Hamas pentru Reuters.

Și Hezbollah a fost luat prin surprindere

Hezbollah, de asemenea, a fost luat prin surprindere de atacul devastator al Hamas de luna trecută, care a ucis 1.200 de israelieni. Luptătorii săi nici măcar nu erau în alertă în satele din apropierea graniței care au fost linii de front în războiul său cu Israelul din 2006 și au trebuit să fie chemați rapid, au declarat trei surse apropiate grupului libanez.

"Ne-am trezit într-un război", a declarat un comandant Hezbollah.

Criza în desfășurare marchează prima dată când așa-numita "axă a rezistenței" - o alianță militară construită de Iran de-a lungul a patru decenii pentru a se opune puterii israeliene și americane în Orientul Mijlociu - s-a mobilizat pe mai multe fronturi în același timp.

Hezbollah s-a angajat în cele mai grele confruntări cu Israelul din ultimii aproape 20 de ani. Milițiile susținute de Iran au vizat forțele americane din Irak și Siria. Houthis din Yemen au lansat rachete și drone asupra Israelului.

Conflictul testează, de asemenea, limitele coaliției regionale, ai cărei membri - care includ guvernul sirian, Hezbollah, Hamas și alte grupări militante din Irak până în Yemen - au priorități diferite și provocări interne.

Mohanad Hage Ali, expert în Hezbollah la centrul de reflecție Carnegie Middle East Centre din Beirut, a declarat că atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului i-a pus pe partenerii săi de axă în fața unor alegeri dificile în confruntarea cu un adversar cu o putere de foc mult superioară.

"Când trezești ursul cu un astfel de atac, este destul de dificil pentru aliații tăi să stea în aceeași poziție ca tine".

Apelul Hamas la mobilizare regională a rămas fără răspuns

Hamas, grupul care conduce Gaza, luptă pentru supraviețuirea sa împotriva unui Israel răzbunător, care jură să îl elimine și a lansat un atac de represalii asupra micii enclave care a ucis peste 11.000 de palestinieni.

La 7 octombrie, Mohammed Deif, comandantul militar al Hamas, a făcut apel la aliații săi din axă să se alăture luptei. "Frații noștri din rezistența islamică din Liban, Iran, Yemen, Irak și Siria, aceasta este ziua în care rezistența voastră se unește cu poporul vostru din Palestina", a declarat el într-un mesaj audio.

Indicii de frustrare au apărut în declarațiile publice ulterioare ale liderilor Hamas, inclusiv Khaled Meshaal, care, într-un interviu televizat din 16 octombrie, a mulțumit Hezbollah pentru acțiunile sale de până acum, dar a spus că "bătălia necesită mai mult" .

Cu toate acestea, liderul alianței, Iranul, nu va interveni direct în conflict decât dacă va fi el însuși atacat de Israel sau de SUA, potrivit a șase oficiali care cunosc direct gândirea Teheranului și care au refuzat să fie numiți din cauza naturii sensibile a subiectului.

În schimb, conducătorii clerici ai Iranului intenționează să continue să folosească rețeaua de aliați înarmați ai axei lor, inclusiv Hezbollah, pentru a lansa atacuri cu rachete și drone asupra țintelor israeliene și americane din Orientul Mijlociu, au declarat oficialii.

Strategia este un efort calibrat de a demonstra solidaritate pentru Hamas în Gaza și de a întinde forțele israeliene fără a se angaja într-o confruntare directă cu Israelul care ar putea atrage SUA, au adăugat aceștia.

"Acesta este modul lor de a încerca să creeze un factor de descurajare", a declarat Dennis Ross, fost diplomat american de rang înalt specializat în Orientul Mijlociu, care lucrează în prezent la think-tank-ul Washington Institute for Near East Policy. "Un mod de a spune: 'Uite, atâta timp cât nu ne atacați, așa va rămâne. Dar dacă ne atacați, totul se schimbă'".

Iranul a declarat în repetate rânduri că toți membrii alianței își iau propriile decizii în mod independent.

Ministerul iranian de Externe nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la răspunsul său la criză și la rolul "axei de rezistență", un termen de origine controversată care a fost folosit de oficialii iranieni pentru a descrie coaliția.

Hamas nu a răspuns imediat la întrebările trimise consilierului media al lui Haniyeh, în timp ce Hezbollah nu a răspuns nici ea imediat la o solicitare de comentarii.

Hezbollah se teme de o confruntare mai amplă

Hezbollah, cea mai puternică grupare de pe axă, care se mândrește cu 100.000 de luptători, a schimbat focuri de armă cu forțele israeliene peste granița dintre Liban și Israel aproape zilnic de când Hamas a intrat în război cu Israelul, iar peste 70 dintre luptătorii săi au fost uciși.

Cu toate acestea, la fel ca și susținătorul său, Iranul, Hezbollah a evitat o confruntare totală.

Gruparea și-a calibrat atacurile într-un mod care a menținut violențele în mare parte limitate la o fâșie îngustă de teritoriu la graniță, chiar dacă a intensificat aceste lovituri în ultimele zile, potrivit persoanelor familiare cu gândirea sa.

Una dintre surse a declarat că Hamas ar fi vrut ca Hezbollah să lovească mai adânc în Israel cu arsenalul său masiv de rachete, dar că Hezbollah a crezut că acest lucru ar fi determinat Israelul să distrugă Libanul fără să oprească atacul asupra Gaza.

Hezbollah, care este, de asemenea, o mișcare politică profund implicată în afacerile guvernamentale libaneze, știe că Libanul nu își poate permite un alt război cu Israelul, după mai bine de patru ani de criză financiară care a dus la creșterea sărăciei și la golirea instituțiilor guvernamentale ale țării.

Libanul a avut nevoie de ani de zile pentru a se reconstrui după războiul din 2006, în timpul căruia bombardamentele israeliene au lovit sudul țării, controlat de Hezbollah, și au distrus porțiuni din bastionul său din suburbiile sudice ale capitalei Beirut.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat într-un discurs din 3 noiembrie că Hamas a ținut secret atacul său asupra Israelului față de aliații săi, ceea ce i-a asigurat succesul și nu a "supărat pe nimeni" în cadrul axei. Atacurile Hezbollah la granița israeliană au fost fără precedent și au însemnat "o adevărată bătălie", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.