Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru Iohannis, după consultări - Centrul de Resurse Juridice, ÎMPOTRIVA referendumului organizat odată cu alegerile europarlamentare

captura video
iohannis vot

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) anunță că este împotriva organizării unui referendum odată cu alegerile europarlamentare din 26 mai de anul acesta, transmite organizaţia într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX, după întâlnirea avută marţi cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Citește și: Elena Udrea, IEȘIRE BOMBĂ, în toiul nopții, la adresa ÎCCJ: 'Nu vă lăsați păcăliți. Propaganda din statul paralel a devoalat acest plan'

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ) sunt de părere că alegerile alegerile europarlamentare "trebuie să se bazeze exclusiv pe teme europene și că orice altă temă riscă să compromită natura și buna informare a cetățenilor cu privire la alegerile din mai 2019, suprapunerea temelor intrând în contradicție cu îndrumările de bună practică ale Comisiei de la Veneția".

"Indiferent de nemulțumirile publice cu privire la prestația actualei majorități parlamentare, majoritate rezultată ca urmare a votului exprimat de cetățeni la alegerile parlamentare din anul 2016, votul nu poate fi nici anulat nici ”corectat” printr-un referendum", transmite CRJ, într-un comunicat asumat de directorul organizaţiei, Georgiana Iorgulescu.

CRJ remarcă faptul că preşedintele României nu a indicat la întâlnirea de marţi vreo întrebare care ar putea fi formulată la posibilul referendum, dar "sensul discuțiilor a fost, aproape în integralitate, cu privire la justiție (cu tot cu anticorupție)".

"Justiția, în genere, nu poate face obiectul unui referendum consultativ, funcționarea acesteia având rang constituțional (prin urmare, orice modificare se face prin referendum de modificare a Constituției) și de natura legilor organice; acestea din urmă, indisolubil legate unele de altele și de Constitutie, nu pot, prin urmare, face obiectul unei singure întrebări așa-zis “clarificatoare” ori „izbăvitoare", se mai spune în documentul citat.

"Justiția nu (mai) trebuie folosită (deși este folosită de foarte mulți ani) în bătăliile politice; ea înșăși, prin reprezentanții săi oficiali sau neoficiali trebuie să arate că este sobră, că știe să se curețe atunci când greșește, că își asumă lucrurile bune și mai puțin bune și că știe că nu o face pentru sine ci pentru noi, ceilați; în lipsa acestui demers intern, orice demers exterior ei este inutil. În concluzie, Centrul de Resurse Juridice este împotriva organizării unui referendum consultativ odată cu alegerile europarlamentare. În ceea ce privește întrebarea care va fi pusă – cum nimeni nu pare să o știe – vom face precizările de fond necesare la momentul cuvenit", transmite CRJ.

Centrul de Resurse Juridice a avut aceeaşi opinie şi cu privire la organizarea, în 2009, a alegerilor prezidențiale și a referendumului consultativ cu privire la parlamentul unicameral.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.