Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru marile companii farmaceutice: Comisia Europeană vrea să faciliteze accesul pacienţilor la medicamente generice mai ieftine

realitatea.net
farmacie medicamente

Comisia Europeană vrea să faciliteze accesul pacienţilor la medicamente generice mai ieftine, o măsură care ar putea afecta serios veniturile marilor companii farmaceutice, arată un proiect de document european consultat de Reuters, potrivit Agerpres.

Executivul comunitar îşi va prezent strategia în sectorul medicamentelor într-un document ce urmează să fie publicat marţi, obiectivul fiind să facă medicamentele mai accesibile şi să împiedice reapariţia problemelor de aprovizionare înregistrate în prima fază a pandemiei de COVID-19 din primăvară.

"Comisia va lua în considerare politici ţintite care sprijină o mai mare competiţie din partea medicamentelor generice şi biosimilare", susţine documentul consultat de Reuters.

Versiunile generice sunt copii mai ieftine ale produselor farmaceutice originale. Ele pot intra pe piaţă după expirarea patentului care protejează produsele originale şi conţin aceeaşi substanţă activă, îndeplinind exact aceleaşi criterii în timpul dezvoltării, producţiei şi evaluării de siguranţă, având aceeaşi calitate, siguranţă şi eficienţă ca produsele originale.

Citește și: Vești pentru toți elevi din România! Când s-ar putea redeschide școlile

Propunerea Executivului comunitar este că normele europene antitrust se vor aplica mai strict pentru a opri companiile farmaceutice deţinătoare de licenţe să "împiedice intrarea sau avansul unor medicamente mai accesibile din partea competitorilor generici sau biosimilari", susţine Reuters.

Printre posibilele acţiuni ale UE, aşteptate în 2022, se numără eliminarea barierelor care întârzie intrarea medicamentelor generice pe piaţă, creşterea gradului de adoptare de către sistemele de sănătate şi prevederi mai clare pentru derularea testelor cu privire la produsele patentate pentru a sprijini cererile de autorizare pentru marketingul versiunilor generice.

De asemenea, Comisia va anunţa că stimulentele şi obligaţiile pentru producătorii farmaceutici ar putea revizuite, până în 2022, în ideea de a le lega mai strâns de cerinţele pentru o distribuţie mai largă şi o competiţie sporită. Acest lucru ar putea impune producătorilor de medicamente să îşi pună la dispoziţie medicamentelor lor patentate în toate cele 27 de state membre UE, în caz contrar riscând să le fie impusă o perioadă mai scurtă de timp în care vor avea drepturi de proprietate intelectuală. De multe ori, ţările mici nu sunt pe radarul marilor producători de medicamente pentru că aceste pieţe sunt mai puţin profitabile.

Printre medicamentele pentru care există probleme de aprovizionare în blocul comunitar se regăsesc antibioticele şi medicamentele pentru copiii care suferă de afecţiuni rare. Comisia estimează că 95% din cele pentru peste 7.000 de afecţiuni rare cunoscute nu au tratament până la acest moment.

Problemele în aprovizionarea cu medicamente a blocului comunitar au fost agravate în prima fază a pandemiei de coronavirus, pe fondul interdicţiilor la export şi altor restricţii comerciale, iar atunci când India a limitat exportul de paracetamol, analgezicul a dispărut temporar de pe rafturile farmaciilor din multe state UE.

Documentul consultat de Reuters susţine că măsurile care vor fi introduse în 2022 vor creşte "autonomia strategică" a UE, inclusiv prin notificări rapide ale deficienţelor şi o transparenţă mai mare cu privire la stocuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.