Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Nicolae Robu în dosarul caselor naționalizate: Tribunalul Timiș dispune începerea judecății

Tion
Nicolae Robu

Tribunalul Timiș a dispus, marți, începerea judecății în dosarul caselor naționalizate din Timișoara, în care edilul municipiului, Nicolae Robu, este acuzat de DNA de abuz în serviciu.

Citește și: USR-PLUS recunoaște că face ‘FIGURAȚIE’ la a doua primărie din România: ‘Șansele sunt mici. Știe toată lumea! I-am spus lui Emil Boc: ai procente cât China’ .

„Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii M. N.-C., C. G. C., C. I., R. N., D. D. A., S. T. C., S. M., V. S. şi I. G. aflaţi în stare de libertate. Dispune comunicarea prezentei încheierii procurorului, inculpaţilor M. N.-C., C. G. C., C. I., R. N., D. D. A., S. T.C., S.M., V. S. şi I. G. şi părţii civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 04.08.2020”, scrie pe portalul instanțelor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, la finele anului 2019, trimiterea în judecată a nouă inculpaţi în legătură cu vânzarea frauduloasă şi la preţuri modice a 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al Timişoarei. Prejudiciul total l-au estimat la circa 9.500.000 de euro.

Nicolae Robu precizează că în mandatul său au fost vândute numai două locuinţe modeste, într-o curte comună, unor persoane nevoiaşe şi a susţinut permanent că este nevinovat. Recent, el a afirmat că potrivit avocatului său ales, fapta nici nu se încadrează la abuz în serviciu.

În dosar se află și fostul primar Gheorghe Ciuhandu.

„Sunt surprins să aflu că am fost trimis în judecată, citez, 'pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată'. De ce? Pentru că toată viața mea am fost un om cinstit, ultracinstit!, dăruit 100% interesului public în toate asumările – 14 ani prorector, opt ani rector –ultimii patru dintre aceștia simultan și senator, 7,5 ani primar –, din fiecare poziție lăsând în urma mea realizări pentru care stau cu fruntea sus în fața oricui, realizări pentru care eu am muncit enorm, cu pasiune, chiar cu fanatism aș putea spune, plătindu-le cu viață din viața mea!”, scria, pe pagina sa de socializare primarul Timișoarei, Nicolae Robu, după anunțul DNA privind trimiterea în judecată a dosarului.

„Eu am semnat, după ce patru sau cinci semnături anterioare îmi garantau că totul este legal, contractele de vânzare-cumpărare către / de către chiriași pentru două locuințe ultramodeste, deloc centrale – una de 25 mp, alta de 50 mp, a se vedea poza atașată –, locuințe a căror vânzare nu a fost decisă de mine, ci de o comisie specială, înființată pe vremea precedentului primar. Acuza adusă este că vânzarea s-a făcut în baza Legii 112, care statuează un mod de calcul al prețului avantajos chiriașului, în condițiile în care o cerință de aplicabilitate a acestei legi nu ar fi fost respectată. După ce am fost chemat la DNA, le-am cerut explicații celor din comisie și mi s-a spus că ei au decis vânzarea în baza unei hotărâri de dinainte de a fi eu primar, bazată pe sentințe judecătorești care au dispus același lucru în cazuri similare”, a mai zis Robu.

Inculpații au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați). respectiv în formă simplă (4 inculpați).

Potrivit DNA, cei trimiși în judecată sunt:

- Nicolae Robu, primarul Timișoarei (2 contracte)

- Nicușor-Constantin Miuț (la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara -199 contracte)

- Gheorghe-Coriolan Ciuhandu (la data faptelor primar al municipiului Timișoara 61 de contracte)

- Ioan Cojocari (secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei - 61 contracte)

-Dan-Aurel Diaconu (la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara - un contract), Traian-Constantin Stoia (la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara - un contract)

- Martin Staia (la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara - 2 contracte)

- Simona Vîrlea (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara - un contract)

- Gabriela Iova (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara - un contract)

„În perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”, transmit procurorii DNA.

În urma anchetei, a fost constatată infracțiunea de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995 (pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte , trecute in proprietatea statului).

„Astfel, în perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, participarea inculpaților la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situații, ar fi participat mai mulți inculpați la încheierea presupus nelegală a aceluiași contract: Miuț Nicușor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) și Iova Gabriela (1 contract)”, mai transmit procurorii.

Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul, potrivit DNA.

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

„Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane”, punctează anchetatorii.

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acțiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.

„În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro). În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților”, mai arată sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.