Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură puternică dată de UE Rusiei: pune la bătaie 2 miliarde de euro pentru a produce muniție de artilerie destinată forțelor ucrainene

asia-news.com
munitie

Kievul s-a plâns de faptul că forțele sale sunt nevoite să își raționalizeze puterea de foc, deoarece invazia Rusiei, care durează de un an, s-a transformat într-un război de uzură. Ucraina a comunicat UE că are nevoie de 350 000 de obuze pe lună pentru a-și ajuta trupele să țină piept atacului Moscovei și pentru a le permite să lanseze noi contraofensive mai târziu în cursul anului, anunță France 24.

Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din cele 27 de state membre ale blocului comunitar, reuniți la Bruxelles, încearcă să ajungă la un acord asupra unei inițiative pe mai multe direcții menite să accelereze livrările și să consolideze industriile lor de apărare.

"Timpul este esențial: trebuie să livrăm mai multă muniție de artilerie și trebuie să livrăm mai repede", a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Prima parte a planului presupune alocarea unei finanțări comune suplimentare de un miliard de euro (1,06 miliarde de dolari) pentru a încerca să convingă statele UE să apeleze la stocurile lor, deja foarte încărcate, pentru a obține muniție care poate fi trimisă rapid.

În cadrul celei de-a doua părți, blocul comunitar ar urma să utilizeze încă un miliard de euro pentru a comanda obuze de 155 de milimetri pentru Ucraina, ca parte a unui efort comun masiv de achiziții publice, menit să stimuleze firmele să accelereze producția.

Achiziționarea în comun de armament la această scară reprezintă un nou pas important al UE, care a văzut că eforturile de lungă durată de a lucra mai mult la unison în domeniul apărării au fost impulsionate de războiul din Rusia.

Țările s-au certat asupra detaliilor, cum ar fi dacă agenția de apărare a UE sau statele membre vor negocia comenzile și dacă ar trebui să cumpere numai de la producători din Europa.

Duminică, ambasadorii UE au pus la punct problemele rămase și se spera că miniștrii își vor da aprobarea la discuțiile lor, au declarat diplomații.

Estonia - care inițial a propus să cheltuiască 4 miliarde de euro pentru obuze - a insistat pentru un obiectiv clar că vor fi furnizate 1 milion de cartușe. Dar ceilalți au fost reticenți în a se angaja la un număr specific de teamă că nu îl vor atinge.

Cât de multă muniție poate oferi UE?

După 12 luni în care și-au consumat stocurile, se pune întrebarea cât de mult pot împărți imediat țările UE fără a se lăsa vulnerabile.

"Nu știm, stat membru cu stat membru, care este starea stocurilor lor, dar credem că mai există încă muniție" disponibilă, a declarat un oficial UE.

Țările UE s-au angajat deja să acorde Ucrainei o gamă largă de sprijin militar în valoare de 12 miliarde de euro, iar 3,6 miliarde de euro dintr-un fond comun au fost folosite pentru a contribui la acoperirea costurilor.

Oficialii spun că, de la invazia din februarie anul trecut, 450 de milioane de euro din acest fond au fost folosite pentru furnizarea a 350.000 de obuze către Ucraina.

Cheia pentru a determina țările să își epuizeze stocurile este convingerea că industria europeană poate interveni pentru a produce mai mult. În prezent, consumul de muniție al Ucrainei depășește cu mult cantitățile pe care le produc susținătorii săi occidentali.

Bruxelles-ul spune că firmele din UE trebuie să treacă la "modul economiei de război", după ce s-au redus în anii care au urmat sfârșitului Războiului Rece.

Industria se plânge de faptul că guvernele nu au semnat încă contractele pe termen lung de care au nevoie pentru a investi în mai multe linii de producție.

UE speră că plasarea unei comenzi comune uriașe pentru obuze de 155 mm va stimula companiile să își sporească producția. Au fost contactate 15 firme din 11 țări ale UE care produc muniție pentru a le îndemna să continue.

Bruxelles-ul a declarat că încearcă să elimine blocajele de reglementare, să faciliteze accesul la finanțare și chiar să furnizeze fonduri centrale ale UE pentru a contribui la creșterea capacității. Mai mulți diplomați europeni spun că detaliile acestor propuneri rămân vagi și că au nevoie de mai multe asigurări că vor avea un impact.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.