Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrarea George Enescu de Corneliu Baba, expusă de miercuri în Galeria Naţională

Lucrarea intitulată „George Enescu” de Corneliu Baba, alături de altă lucrare cu trimitere la universul enescian „Natură statică cu vioară”, va fi expusă de miercuri în Galeria Naţională de Artă Românească Modernă, informează News.ro.

Cele două tablouri vor fi prezentate pe durata Festivalului Internaţional „George Enescu” cu care Muzeul Naţional de Artă al României este partener, o parte dintre concerte desfăşurându-se în Sala Auditorium a muzeului.

Lucrarea care îl înfăţişează pe Enescu a fost realizată de Corneliu Baba în anul 1955, autorul revenind cu repictări ale acesteia până în anul 1991. La dorinţa sa expresă, tabloul, expus acum, a înlocuit o altă lucrare cu acelaşi subiect din anul 1955, de care pictorul era nemulţumit şi pe care a distrus-o.

Într-unul dintre caietele sale Corneliu Baba a transcris câteva rânduri despre Enescu din cartea lui Bernad Gavoty, „Les souvenirs de Georges Enesco”: „Cum compun: lucrez încet şi în taină, mergând până la a le ascunde apropiaţilor schiţe pe care de altfel nu au nici o intenţie să le fure. Sunt bântuit de scrupule, dar deznădejdea îmi este străină: sunt prea umil ca să-mi ofer luxul disperării. […] În fine, nu sunt niciodată mulţumit, niciodată. Dacă aş fi, într-o zi aş înceta să mai compun, chiar în acelaşi moment, ca să eternizez o clipă minunată...”.

Corneliu Baba l-a reprezentat pe Enescu în postura sa caracteristică, uşor aplecat, cu vioara sub braţ, cum apărea la finalul concertelor sale, în ţinuta specifică de spectacol. Este una dintre imaginile iconice ale marelui compozitor şi interpret, care îl înfăţişează pe un fundal incert, o masă de culoare care nu-l situează într-un spaţiu anume ci, cumva, în eternitate.

MNAR este partener al Festivalului Internaţional „George Enescu” 2021 şi găzduieşte seria de concerte de la Sala Auditorium, în zilele de duminică, 5, 12, 19 şi 26 septembrie 2021, de la ora 10.30. Accesul în sală se face din str. Ştirbei Vodă 1-3.

Sâmbătă, 4 septembrie, în curtea Muzeului Colecţiilor de Artă, scriitorul şi publicistul Stelian Tănase va dialoga cu Călin Stegerean, manager MNAR, în cadrul programului „Înâlniri la muzeu”. Subiectul întâlnirii vizează lumea cărţilor, sursă de cunoaştere, inspiraţie şi plăcere, mai ales că în curtea muzeului amintit se derulează alt proiect dedicat lecturii în aer liber „Prin paginile unor expoziţii”.

„Întâlnire la muzeu” este un proiect care îşi propune să privilegieze contactul cu personalităţi din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferenţa diverselor genuri artistice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.