Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban: Cerem demisia ministrului Păstârnac pentru că s-a declarat mulţumită de respectarea drepturilor românilor din Ucraina

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban rusine psd

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îi cere demisia ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, deoarece "s-a declarat mulţumită" de modul în care sunt respectate drepturile românilor din Ucraina, deşi ştia de proictul de modificare a Legii educaţiei din ţara respectivă. Orban susţine că Guvernul României are obligaţia de a se angaja ”într-o ofensivă diplomatică” pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Ludovic Orban a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Galaţi, că îi solicită demisia ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, având în vedere situaţia din Ucraina.

"Cerem demisia doamnei Păstârnac, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care a fost în vizită oficială în Ucraina şi s-a declarat mulţumită de modul de respectare a drepturilor românilor, în codiţiile în care, de două luni fusese înaintat în rada supermă ucaineană acest proiect de lege care interzice practic învăţământul în limbile minorităţilor naţionale", a spus Orban.

El a adăugat că, în acest context, Guvernul trebuie să se angajeze într-o ofensivă diplomatică pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. "Guvernul are obligaţia să efectueze toate demersurile diplomatice, atât către Ucraina, cât şi către partenerii noştri. Să nu uitam că Ucraina este într-un proces de aderare la UE, dar Ucraina ca să adere la UE trebuie să respecete, în primul rând, criteriul politic, anume respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor săi, respectiv respectarea drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor săi care sunt minorităţi naţionale, cum sunt şi românii", a mai afirmat liberalul.

El a adăugat că PNL nu cere privilegii Ucrainei pentru cetăţenii români, ci doar să aplice principiul reciprocităţii. "Nu cerem Ucrainei privilegii pentru cetăţenii români, ci doar să se aplice acelaşi tratament pe care şi noi îl oferim ca stat cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană care trăiesc în România (…) Cerem reciprocitate; nu cerem privilegii pentru românii noştri din Ucraina. Cerem să le fie respectate drepturile lor, să se permită învăţământul în limba maternă pentru cei care optează, evident, fără să facem cum fac liderii politici maghiari în România, să instige la neînvăţarea limbii române", a mai spus Ludovic Orban.

Noua lege a Educaţiei din Ucraina restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale. Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară. Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români, potrivit TVR Moldova, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.