DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ludovic Orban dezvăluie ce economie va aduce măsura privind munca de doar jumătate de lună pentru bugetari

Facebook
ludovic orban

Premierul Ludovic Orban spune că măsura privind munca doar jumătate de lună în unele sectoare din sistemul bugetar are la bază considerente care ţin de solidaritate cu mediul privat, de reducerea riscului de răspândire a noului coronavirus, dar şi considerente de ordin financiar, în condiţiile în care încasările la bugetul statului sunt diminuate în această perioadă. Acesta afirmă că economia la buget este cuprinsă între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei potrivit news.ro.

"Este exact ceea ce am anunţat public, cred că trebuie să fim solidari, cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care deţin funcţii de demnitate publică”, a afirmat Ludovic Orban, joi, la TVR.

El a spus că la baza măsuri sunt considerente care ţin de solidaritate, dar şi "considerente de natură epidemiologică", arătând că astfel este redus riscul de diseminare a SARS-Cov-2.

Orban a afirmat că se face, astfel, şi o economie la buget, dar că nu acesta a fost motivul determinant.

"De asemenea, există şi considerente de natura resurselor, pentru că este evident că resursele statului scad în această perioadă şi aceste venituri trebuie drămuite cu multă chibzuinţă astfel încât aceste resurse să poată să fie cât se poate de folositoare”, a declarat premierul.

El a susţinut că decizia este una "de bun simţ, cât se poate de normală într-o astfel de situaţie”.

"Cu siguranţă există şi o economie, dar nu doar economia este determinantă în adoptarea unei astfel de măsuri. (...) Se poate face o economie aproximativ între un miliard două sute şi un miliard cinci sute de milioane”, a mai spus primul ministru.

El a adăugat că nu va fi afectată capacitatea de lucru "acolo unde este vorba de plăţi”. În ceea ce priveşte ANAF, primul ministru a spus că va fi păstrat "tot personalul care este necesar pentru asigurarea resurselor de care are nevoie statul”, dar că nu mai este nevoie de o prezenţă consistentă în teren a inspectorilor acestei instituţii.

Şeful Guvernului a mai spus că la rectificarea bugetară anunţată vor fi alocate sume Ministerului Sănătăţii, CNAS, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

"De asemenea, va exista creştere şi pe zona de investiţii, încercăm să mobilizăm toate resursele din bugetul de stat, din bugetele locale, din fonduri europene sau de la creditori pentru a asigura finanţare consistentă a investiţiilor”, a afirmat el.

Orban a precizat că Guvernul va majora plafonul de îndatorare şi plafonul privind tragerile din creditele contractate de autorităţile locale, decizia având ca scop sprijinirea investiţiilor.

Orban a mai spus că în prezent sunt pregătite instrumente de sprijin pentru companiile medii şi mari.

În ceea ce priveşte datele care arată că numărul bugetarilor a crescut cu peste 5.000 în primele trei luni ale acestui an, premierul spune că preferă să nu se pronunţe înainte de a vedea care sunt cifrele oficiale şi de a discuta cu ministrul Finanţelor pe acest subiect.

"Nu l-am sporit cu 70.000. O să verific datele. (...) Sunt angajaţi care îşi fac treaba, care sunt dedicaţi servirii interesului cetăţeanului şi sunt angajaţi care nu îşi fac treaba. Este nevoie de o analiză făcută de fiecare conducător de instituţie publică pentru a mai rări persoanele care plimbă hârtii şi care nu rezolvă probleme. Eu cred că orice conducător de instituţie care doreşte ca instituţia pe care o conduce să obţină are capacitatea de a îmbunătăţi performanţa printr-o evaluare corectă a angajaţilor din instituţie”, a spus Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.