Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban pierde pe zi ce trece sprijinul greilor din PNL

Inquam Photos/ Octav Ganea
ludovic orban

După ședința de ieri a conducerii liberale, liderul partidului Ludovic Orban și apropiații acestuia au încercat să prezinte votul dat privind susținerea plângerii penale făcute de acesta ca o victorie zdrobitoare în fața contestatarilor acestui tip de demers. Astfel, la o primă impresie cele 23 de voturi pentru, ar putea arăta că Ludovic Orban are sprijinul necondiționat al conducerii de partid. Însă o analiză mai aprofundată ne arată că lucrurile nu stau chiar așa.

Surse din interiorul conducerii PNL ne-au transmis că ședința de ieri nu a fost deloc una a consensului și a sprijinului necondiționat pentru Orban, liberalii certându-se mai bine de o oră pe această temă. Voci importante din partid au contestat decizia lui Orban și modul în care acesta a ales să procedeze. Acesta este și motivul pentru care apropiații liderului de partid au prezentat sec doar rezultatul votului fără a face referire și la dezbaterea internă.

Tudorel Toader, analiză EXPLOZIVĂ: Justiția scârțâie din toate încheieturile!

Mai mult, au existat contestații și în ceea ce privește voturile obținute în susținerea propunerii lui Dan Vâlceanu ca partidul să își asume plângerea penală făcută de Ludovic Orban. Aceleași surse ne-au declarat că voturile au fost numărate de mai multe ori, până s-a ajuns la rezultatul care îi convenea președintelui PNL. Se pare că în mai multe rânduri numărul voturilor in favoarea propunerii nu a depășit pragul necesar pentru ca aceasta să treacă, respectiv 19 voturi. După mai multe ”încercări” s-a ajuns la cifra de 23, deși numărul persoanelor prezente în sală a rămas constant. Soluția găsită a fost aceea de a număra voturile tuturor celor prezenți, chiar dacă aceștia nu făceau parte din Biroul Executiv al PNL. Un bun exemplu sunt președinții organizațiilor speciale, cum ar fi Mara Mareș, Președintele TNL, susținător ferm al tuturor propunerilor venite de la președintele Orban. Chiar și așa 23 de voturi reprezintă puțin peste jumătatea numărului de membrii ai BEX.

Un vicepremier îl pune la punct pe Ludovic Orban: 'Nu poţi să faci o asemenea glumă. Din păcate, nu e om politic'

De remarcat este însă un aspect și mai important în ceea ce privește sprijinul de care se mai bucură Orban în interiorul PNL. Dacă cu chiu cu vai a reușit să treacă o propunere de susținere, aceasta a fost rezultatul votului apropiaților lui Orban din conducere și unor găselnițe procedurale. Unii din greii partidului, cei ce au în spate voturile din interiorul PNL, au ales să se dezică de poziția președintelui PNL.

Un exemplu este Ilie Bolojan – prim-vicepreședinte PNL, ajuns la ședință după încheierea votului, dar care si-a exprimat public nemulțumirea față de decizia lui Orban. Dintre liderii cu greutate prezenți la ședința de ieri, mai toți au avut poziții contrare. Astfel, prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu, Marian Petrache, Gigel Știrbu, Victor Paul Dobre, Tinel Gheorghe i-au adus aminte președintelui PNL că reprezintă partidul în orice moment și că nu poate exista o separație între persoana fizică Ludovic Orban și Președintele PNL, iar orice decizie de o asemenea anvergură ar fi trebuit discutată înainte în interiorul partidului. Președintelui PNL i s-a pus în vedere faptul că astfel de abordări sunt caracteristice PSD unde Liviu Dragnea doar își confirmă acțiunile în partid după ce acestea au fost făcute sau unde Victor Ponta era când Președinte de partid, când deputat și premier, în funcție de interes.

De la ședința în cauză au absentat alte nume grele ale partidului: Mircea Hava – prim-vicepreședinte PNL, primarul Aradului Gheorghe Falcă, liderul sucevean Gheorghe Flutur, Ben-Oni Ardelean sau Adrian Veștea. Astfel, s-a ajuns ca propunerea sa fie susținută în principal de colegii puși în funcție de Orban, oameni care nu se bazează pe voturi reale în interiorul partidului– Senatorul Florin Cațu, Laurențiu Leoreanu, Adrian Oros sau Vlad Nistor. Majoritatea președinților de filiale nu si-au putut exprima votul pe acest subiect, nefăcând parte din Biroul Executiv ales odată cu Ludovic Orban la conducerea partidului.

Dacă tragem linie putem observa că în spatele declaraților triumfale se află de altfel un conflict mocnit care pare să devină din ce în ce mai acut. Partea proastă pentru Ludovic Orban este că pierde pe zi ce trece din susținerea liderilor importanți ai partidului, ai președinților de filiale, cei ce au un cuvânt greu de spus în alegerile interne și în scorul PNL în alegeri. Orban rămâne înconjurat doar de apropiații săi, oameni fără filiale în spate, a căror carieră depinde exclusiv de sprijinul președintelui liberal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.