Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban promite mutări importante în domeniul sănătății

Inquam Photos / George Calin
orban parlament orban masca

Premierul Ludovic Orban a declarat marți, la o dezbatere pe tema resetării sistemului de sănătate, că are în vedere modificări în perioada imediat următoare în ceea ce privește „politica medicamentului”: „Mentinerea sistemului clawback fara regandirea lui a dus la disparitia de pe piata romaneasca a sute, poate chiar mii de medicamente'.

Orban a mai spus că „trebuie sa ne gandim la masuri in ce priveste managementul spitalicesc” pentru că persoanele din management „în cea mai mare parte sunt fara pregatirea necesara si fara autoritate sa impuna reguli in spitale”. „Permite un sistem policentric de autoritate”, a mai spus premierul.

  • În ceea ce priveşte politica medicamentului Guvernul va trebui să intervină "foarte serios" în perioada următoare.

"Menţinerea acestui sistem de clawback fără o regândire a lui a dus, practic, la dispariţia de pe piaţa românească a sute, poate chiar mii de medicamente, din cauza faptului că este pusă în spinarea mediului privat suportarea acestei taxe de clawback care, în mare parte, se datorează, pe de-o parte, menţinerii unui plafon pentru medicamente decontate şi gratuite care nu este conform cu consumul şi, pe de altă parte, unui dezechilibru în ceea ce priveşte raportul între inovative şi generice şi, de asemenea, altor factori care au determinat situaţia de astăzi", a spus Ludovic Orban.

  • Este necesar să se adopte măsuri privind managementul spitalicesc

"Procedurile este clar că, deşi ele teoretic există, nu sunt cunoscute, nu a existat niciun for de implementare a lor, managementul spitalicesc în cea mai mare parte este un management fără pregătirea necesară, care nu are autoritatea pentru impunerea tuturor regulilor în spitale şi care permite, practic, un sistem policentric de autoritate la nivelul siptalelor", a declarat el.

  • În perioada următoare va fi regândită politica în privinţa funcţionării structurilor suport ale sistemului de sănătate

"Va trebui, şi aici, domnul ministru al Sănătăţii, evident, va gândi, în perioada următoare, alături de specialişti, nişte modernizări în sistem chiar plecând de la Ministerul Sănătăţii, INSP, Agenţia Medicamentului şi pentru Dispozitive Medicale, Direcţiile de sănătate publică. Au nevoie de o schimbare de mentalitate şi de o modernizare cât mai rapidă, pentru a face faţă nevoilor sistemului medical, mai ales că obiectivul fundamental este o creştere a calităţii serviciilor care sunt oferite către cetăţeni", a transmis prim-ministrul.

Citește și: De ce a răbufnit Marcel Ciolacu la Antena 3 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.