Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban ȘTERGE pe jos cu decizia CCR: 'Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizie'

Facebook
Ludovic Orban

Premierul României, Ludovic Orban, a îndemnat populația să nu respecte decizia CCR privind carantinarea și izolarea, acțiuni de prevenție considerate neconstituționale.

Citește și: PREMIERĂ Un coleg de-ai lui Traian Băsescu, și în PMP, și în Securitate, a recunoscut în fața instanței colaborarea și a demisionat din funcția politică

„Nu, sunt două consecinţe. Prima consecință e că pacienții pot fi externați la cerere și nu pot fi opriți în cazul în care îşi doresc să fie trataţi. Şi a doua consecinţă a deciziilor Curţii Constituţionale este că nu mai putem aplica măsura carantinării, izolării la domiciliu. De exemplu, dacă un pacient vrea să iasă din spital, nu poate fi oprit după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale şi nici nu intră în izolare la domiciliu.

Deci Curtea Constituţională a decis că o persoană care este infectată cu COVID poate circula liberă, fără niciun fel de măsură de restricţie, lipsind autorităţile de posibilitatea de a lua astfel de măsuri care sunt adoptate în toate statele europene, care sunt adoptate inclusiv la nivel european, în decizii şi recomandări ale Comisiei Europene.

Măsurile existau în OUG 11 care a fost modificată, îmbunătăţită, care a fost adoptată. Cum nu existau? Sigur că existau aceste prevederi. Nu, s-au legat de faptul că aceste condiţii de izolare, carantinare şi măsurile legate de pacienţi sunt incluse într-un ordin de ministru şi nu sunt incluse într-o lege adoptată de Parlament. Păi noi avem o lege: legea 55 privind starea de alertă care ne furnizează baza pentru legislaţia secundară- hotărârea de Guvern privind starea de alertă şi toate actele normative, toate actele normative de rang secundar, care sunt ordinele comune de ministru.

Ele au fost date prin ordin de ministru în baza legii, în baza unei ordonanţe de urgenţă care era în vigoare. Curtea nu este la prima decizie în care zădărniceşte eforturile noastre pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor.

Vă readuc aminte că între starea de urgenţă şi starea de alertă practic a anulat toate amenzile şi a interzis autorităţilor să dea amenzi, în baza actelor normative care fuseseră în vigoare la vremea respectivă.

Cu siguranţă, lucrăm la o lege. Imediat ce am văzut decizia Curţii Constituţionale, deja am structurat o lege. E o echipă comună a ministerului Sănătăţii, a ministerului Justiţiei, ministerul de Interne cu componenta de IGSU, care lucrează la un proiect de lege. Cât mai repede posibil, când este gata îl vom adopta, convoc şedinţă de Guvern când este gata proiectul de lege. Lucrează în weekend. Luni, cel târziu marţi, după părerea mea. Deocamdată nu este publicată în Moniorul Oficial motivarea Curţii Constituţionale. Încă nu produce efecte până nu e publicată în Monitorul Oficial. Când va fi publicată, produce efecte.

Recomandarea mea către toţi cetăţenii este să respecte toate regulile care sunt în vigoare. Pentru că aceste reguli sunt pentru a se proteja pe sine şi pentru a îi proteja pe ceilalţi. Izolarea este…atât timp cât ai fost într-o zonă cu risc maxim sau ai fost în contact cu o persoană care a fost diagnosticată ca fiind infectată cu COVID. În urma anchetei epidemiologice se constată lucrul ăsta, e posibil să fii infectat. Trebuie să stai în izolare la domiciliu. Asta e cererea mea, recomandarea mea, rugămintea mea personală către toţi cetăţenii să nu ţină cont de deciziile Curţii Constituţionale, să acţioneze responsabil aşa cum au acţionat până acum şi, chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege- aici depinde şi de Parlament. Să ţină cont de regulile care sunt normale şi firești într-o astfel de situaţie”, a declarat Ludovic Orbam, în direct la postul Digi24.

Citește și: România a ajuns să raporteze un număr DUBLU de noi cazuri de coronavirus față de Italia

Declarația premierului este cu atât mai surpinzătoare cu cât și zilele trecute aducea contrargumentul că legea 55 apără măsurile Guvernului pe care îl conduce.

”Vreau să clarific: la ora actuală există o lege adoptată de Parlament, Legea 55, care stabileşte legitimitatea acestei măsuri, noi o avem instituită prin lege. Curtea Constituţională s-a referit la carantina şi izolarea care au fost stabilite pe baza ordonanţei şi ordinului de ministru. Dar eu readuc aminte: decretarea stării de urgenţă s-a făcut în conformitate cu Constituţia şi cu legea, cu decretul prezidenţial, cu setul de măsuri aferente şi cu aprobarea Parlamentului.”, a afirmat premierul, joi seară, la un post de televiziune, potrivit News.ro.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.