Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban: 'Transgaz are proiecte de investiţii în cursul acestui an în valoare de 1,1 miliarde de euro'

Facebook
Ludovic Orban

Transgaz are proiecte de investiţii în cursul acestui an în valoare de 1,1 miliarde de euro, care vizează atingerea unor obiective nu numai de interes naţional, ci şi a unor obiective care sunt în beneficiul Uniunii Europene, a declarat joi prim-ministrul Ludovic Orban, după vizita la Societatea Naţională Transgaz.

"Transgaz are proiecte de investiţii în cursul acestui an în valoare de 1,1 miliarde de euro, proiecte de investiţii extrem de importante, care vizează atingerea unor obiective nu numai de interes naţional, ci şi unor obiective care sunt în beneficiul Uniunii Europene", a afirmat Orban, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Alexandru Rafila: ‘Ministerul Sănătăţii are nevoie de o strategie mai clară şi o coordonare mai bună”

El a salutat finalizarea unui "proiect de suflet", gazoductul Ungheni - Chişinău, care "va permite cetăţenilor Republicii Moldova să beneficieze de gazul românesc".

Premierul a adăugat că Transgaz are "proiecte de dezvoltare extrem de importante de investiţii în exploatare".

"Aici am să mă refer la proiectul de extindere a reţelei prin gazoductul Podişor - Tuzla, cu o lungime de 308 kilometri, care face legătura între zăcământul de gaz pentru care există licenţă de explorare şi exploatarea pentru consorţiul Exxon OMV, un zăcământ extrem de important, deci face legătura între zăcământul de gaz de la Marea Neagră şi conducta BRUA, gazoductul BRUA. Un proiect extrem de important, care reprezintă un angajament din partea noastră că susţinem această investiţie de începere a exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, asigurând conectarea zăcămintelor de gaz într-un termen coordonat cu termenul începerii exploatării, cu, practic, reţeaua de transport europeană de gaz natural", a arătat Orban.

Referitor la proiectul BRUA, premierul a subliniat că acesta este un "proiect fundamental, de interes european".

"De aia am spus că investiţiile Transgazului depăşesc oarecum interesul naţional, este vorba de proiectul BRUA, proiectul BRUA care se desfăşoară pe teritoriul a patru ţări - Bulgaria, România, Ungaria, Austria. Obiectivul BRUA a fost acela de a asigura diversificarea surselor de gaz pentru ţările europene, prin asigurarea legăturii între conducta TAP care aduce gazele din Azerbaidjan cu, să spun, Baumgarten, care este practic un punct de conectare de unde gazul se poate duce în toată reţeaua europeană de gaz. Şi aici pot să vă spun că din discuţiile pe care le-am avut cu domnul director general, pot să vă spun că pe teritoriul României investiţia, prima fază a conductei BRUA, se va finaliza în cursul acestui an, sperăm noi până în 25 noiembrie", a afirmat Orban.

Citește și: Dan Barna tună și fulgeră: ‘Vechile partide PSD, PNL şi UDMR au boicotat referendumul Fără Penali’

El a subliniat că un alt proiect important este şi cel privind "conectarea zăcământului de gaz exploatat de BSOG, Black Sea Oil & Gas la Marea Neagră, prin realizarea conectării la reţeaua de gaz prin tronsonul Vadu - Grădina şi prin legăturile ulterioare care există, practic, prin intermediul T1".

Premierul a precizat că, de asemenea, Transgaz are un plan extrem de ambiţios în curs de derulare a magistralelor care urmăreşte conectarea la reţeaua de gaz natural a cât mai multor localităţi.

"Sunt tronsoane cum sunt Pojorâta - Vatra Dornei - Sighetul Marmaţiei - Vişeu - Borşa, tronson de 89 km, tronsoane care urmăresc conectarea, cum e tronsonul Vaslui - Iaşi, un tronson de 95 km, care este aproape finalizat, tronsonul Techirghiol - Pecineaga, Craiova - Segarcea, care este aproape finalizat şi, de asemenea, continuarea cu tronsonul Segarcea - Calafat, cu o lungimea de 90 km. Este aproape finalizat tronsonul de gazoduct care face legătura între Mintia şi Brad, permiţând, în sfârşit, conectarea la reţeaua de gaz a tuturor localităţilor din jurul Bradului şi de pe traseul gazoductului. (...) Mai fac încă o dată precizarea că, din păcate, în România doar 35% dintre gospodăriile românilor sunt conectate la reţeaua de gaz. Or, fără extinderea acestor magistrale, care să apropie aceste conducte de gaz de localităţi astfel încât să facă accesibilă înfiinţarea de distribuţie, care să fie conectate la reţeaua de gaz, nu putem asigura conectarea la reţelele de gaz", a susţinut Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.