Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lui Iohannis i se cere extinderea pactului de alocare a 2 la sută pentru Apărare/ SCRISOARE deschisă

armata romana exercitii

 

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, Ovidiu Raeţchi, scrisoare deschisă către Klaus Iohannis si liderii partidelor parlamentare: Pactul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare ar trebui extins pentru a conţine priorităţile clare de modernizare a Armatei pentru o perioadă lungă, deasupra variaţiilor politice

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, liberalul Ovidiu Raeţchi, a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, precum si preşedintilor partidelor parlamentare, prin care sugerează acestora extinderea Pactului de alocare a 2% din PIB pentru Apărare astfel încât să conţină priorităţile clare de modernizare a Armatei:


Domnul Preşedinte  al României, Klaus Iohannis,

Doamna preşedinte, Domnilor preşedinţi,

În anii 1914 sau 1939, România a descoperit cu surprindere că nu este pregătită pentru a-și asigura securitatea într-un context internațional grav. Am aflat - întotdeauna prea târziu - că birocrația, indecizia, corupția sau indolenţa puneau Armata Română într-o situație extrem de vulnerabilă.
La decenii distanță, interiorizarea acestor lecții ar trebui să fie naturală. Direcțiile de dezvoltare și modernizare ale Armatei Române ar trebui să fie evidente, consensuale, aflate deasupra oricărei variații sau intervenții politice. Și un început încurajator în acest sens a fost făcut. Alocarea a 2% din PIB pentru Apărare este un angajament îndeplinit al României în fața partenerilor internaționali. Un rol important l-a jucat semnarea Pactului de 2% din PIB pentru Apărare de către partidele politice, iniţiativă care a aparținut Președintelui României, a fost asumată de partide și pusă în practică de actuala majoritate parlamentară. Plecând de la acest model, și având în vedere situația neclară în care se află Armata Română sub raportul eforturilor de modernizare, consider că acest Pact ar trebui extins pentru a conține priorităţile clare de dezvoltare și înzestrare în beneficiul Armatei.
Trebuie remarcat că - după modelul brevetat în secolul trecut - aproape nicio intenție de modernizare a tehnicii militare nu a fost dusă la capăt și există o vocație a amânării și blocajului în domeniul Apărării. Din 1989, abordările se schimbă adesea de la un guvern la altul și de la un ministru la altul. Situația este neclară în privința achiziţiei de mașini blindate, transportoare blindate, avioane suplimentare F16, drone. Creșterea capacității noastre defensive la Marea Neagră este continuu amânată. Fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria nu au fost modernizate. Actualul Executiv a abrogat hotărârea de guvern pentru construirea corvetelor multifuncționale - decizie asumată anterior de cabinetul Cioloş - fără a preciza convingător alternativele şi un orizont de timp pentru o nouă abordare. Are oare sens să precizez că toate aceste blocaje, amânări, anulări, indecizii nu servesc deloc inteselor naționale ale României - ba chiar dimpotrivă?
În acest context doresc să va sugerez, domnule Președinte al României și domnilor și doamnelor președinți ai partidelor parlamentare, oportunitatea extinderii Pactului de 2% pentru Apărare cu o foaie de drum clară, previzibilă, aflată deasupra intereselor partinice și fluxurilor electorale, în care să stabilim prin consens care sunt prioritățile noastre de modernizare și în ce orizont de timp le putem duce la îndeplinire.
Ovidiu Alexandru Raetchi
Deputat Circumscriptia 42 Bucuresti

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.