Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lui Macron i-a trecut glonțul pe la ureche, dar nu are motive de bucurie: Un guvern 'semnificativ slăbit' și proteste care nu se opresc

Getty Images
Emmanuel Macron

Guvernul președintelui Emmanuel Macron a supraviețuit cu greu luni unei moțiuni de cenzură în Adunarea Națională, după ce a ocolit camera inferioară pentru a impune o modificare profund nepopulară a sistemului de pensii, informează agenția Reuters.

Aproximativ 278 de deputați au votat în favoarea unei moțiuni de cenzură tripartite, de neîncredere, depusă de un partid de centru și de alții, cu doar nouă mai puțin decât cei 287 necesari pentru ca aceasta să reușească.

Rezultatul va fi o ușurare pentru Macron, deoarece un vot de neîncredere reușit ar fi demis guvernul și ar fi omorât legislația, care urmează să crească vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

Dar Macron încă se confruntă cu „vânturi frontale” semnificative.

În primul rând, eșecul președintelui centrist de a găsi suficient sprijin în parlament pentru a supune la vot reforma sa privind pensiile a subminat agenda sa reformistă și i-a slăbit conducerea.

Analiștii de la Barclays au anticipat că guvernul va rămâne în funcție, "deși va fi semnificativ slăbit, în timp ce protestele sociale împotriva reformei vor continua probabil timp de câteva săptămâni, ceea ce ar putea afecta negativ economia franceză."

Sindicatele și protestatarii, supărați pe reformă și pe faptul că reforma pensiilor a fost adoptată fără vot, au declarat că vor continua cu grevele și protestele, cu sprijinul multor persoane din opoziție.

Joi este programată o a noua zi de greve și proteste la nivel național.

"Ne vom întâlni din nou joi", a declarat Helene Mayans, de la sindicatul de stânga dură CGT, la un miting la Paris.

Partidele de opoziție vor contesta, de asemenea, proiectul de lege la Consiliul Constituțional, care ar putea decide să anuleze o parte sau întregul proiect de lege - dacă va considera că acesta încalcă Constituția.

O a doua moțiune de cenzură, depusă de Raliul Național (RN), de extremă dreapta, nu a avut nicio șansă de a trece mai târziu luni, deoarece alte partide de opoziție au declarat că nu vor vota pentru ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.