Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lukaşenko și Jinping își exprimă sprijinul pentru consolidarea relațiilor chinezo-belaruse în cea de-a doua vizită a belarusului în China în acest an

The Guardian
XI Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său Aleksandr Lukaşenko au salutat luni o consolidare a relaţiilor bilaterale chinezo-belaruse, în cadrul celei de a doua vizite în acest a liderului belarus în China, relatează AFP.

Aleksandr Lukaşenko, un aliat loial al Rusiei, ostracizat de majoritatea ţărilor din Occident din cauza autoritarismului său, a sosit în China duminică, într-o vizită de cel puţin două zile, potrivit news.ro.

El se află în China pentru a doua oară în acest an, după o vizită în februarie, în contextul în care aliatul său rus, angajat în Războiul din Ucraina, îşi cultivă, la rândul său, relaţiile cu Beijingul.

”Belarusul este, a fost şi va fi un partener fiabil al Chinei”, i-a spus luni Aleksandr Lukaşenko lui Xi Jinping, potrivit unui rezumat al întâlnirii, publicat de către preşedinţia belarusă.

”Am decis, în urnă cu mult timp, că vom coopera (...) şi că vom fi prietenti cu China”, a adăugat el.

”Această prietenie are peste 30 de ani şi nu s-a deturnat niciodată de la această cale”, a dat el asigurări.

Preşedintele chinez a declarat, la rândul său, că ”încrederea politică reciprocă” şi ”colaborarea internaţională” între cele două ţări s-a consplidat după vizita lui Aleksandr Lukaşeno în februarie, potrivit postului public chinez de televiziune CCTV.

China ”susţine ferm Belarusul în demersul său de dezvoltare conform condiţiilor sale naţionale şi se opune amestecului forţelor exterioare în afacerile interne ale ţării”, a declarat Xi Jinping.

El a dat asigurări că Beijingul vrea ”să consolideze cooperarea strategică” cu Minskul şi ”să promoveze o cooperare pragmatică”.

Beijingul nu a condamnat în mod public invazia Ucrainei de către Rusia, în pofida unor presiuni ale Statelor Unite şi altor ţări din Occident.

Minskul depine puternic de susţinerea politică şi financiară a Moscovei, iar frontiera belarusă a fost folosită în manevre ruseşti împotriva Ucrainei de la invazia rusă, în februarie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.