Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luminița Odobescu: 'Voi continua să afirm susținerea puternică a României pentru Ucraina'

Inquam Photos / Octav Ganea
Luminita Odobescu

Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a spus, înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles că va continua să afirme susținerea puternică a României pentru Ucraina.

„În primul rând, cel mai important este cel legat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Apoi, vom discuta despre relația dintre UE și Turcia și despre dimensiunea de politică externă a agendei privind securitatea economică. (...) Cel mai urgent lucru pe agenda noastră este sprijinul pentru Ucraina și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Este prima discuție după Consiliul European din iunie și după Summitul NATO de la Vilnius. Voi continua să afirm susținerea puternică a României pentru Ucraina, pe multiple planuri. La nivel militar, în acord cu concluziile Consiliului European, vom susține un pachet de sprijin financiar dedicat Ucrainei și adoptarea, cu rapiditate, a celei de-a opta tranșe din cadrul Instrumentului European pentru Pace. Voi susține întărirea regimului de sancțiuni ce vizează Rusia și Iranul, țară care sprijină Rusia în războiul împotriva Ucrainei”, a spus Luminița Odobescu, potrivit Mediafax.

Ministrul de Externe din România a afirmat că așteaptă „cu nerăbdare” discuția cu privire la angajamentele de securitate pentru Ucraina, în contextul în care va avea loc și o videoconferință cu Secretarul de stat Blinken, în cursul după-amiezii de joi.

„Acesta este un subiect important. După cum știți, România a susținut, în cadrul Summitului NATO, un rezultat ambițios pentru Ucraina, inclusive în ceea ce privește angajamentele de securitate. Susținem Declarația G7 adoptată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius. Un alt subiect important pentru noi este cel legat de decizia Rusiei de a nu reînnoi Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. În acest context, vreau să subliniez importanța Culoarelor de solidaritate, precum și rolul României în sprijinul acordat tranzitului cerealelor din Ucraina. România va continua să susțină Ucraina. Ceea ce face Rusia în aceste zile, bombardând porturile, bombardând Odesa, distrugând infrastructura și, practic, amenințând vasele din Marea Neagră, este inacceptabil. În opinia noastră, Rusia intenționează să provoace o criză alimentară globală, iar acest subiect va fi discutat astăzi (joi - n.r.) în cadrul Consiliului Afaceri Externe”, a mai spus Odobescu.

Un alt subiect este legat de dimensiunea de politică externă a Strategiei de Securitate Economică a Uniunii Europene. În opinia părții române, e nevoie de o abordare mai amplă și să avem o coordonare puternică cu partenerii like-minded, cum sunt SUA, Marea Britanie sau G7.

„De asemenea, este important să ajutăm țările vecine să se apere și să contracareze amenințările din domenii sensibile, cum ar fi energia sau domeniul cyber, pentru a le spori reziliența. În ceea ce privește relația Turcia-UE, acesta este un subiect important pentru noi. După cum știți, România susține o relație puternică UE-Turcia, întrucât Turcia rămâne o țară-candidată și un partener-cheie în multe domenii. Este foarte important să avem o abordare echilibrată, pragmatică și principială în relația noastră cu Turcia, în linie cu concluziile Consiliului European din iunie 2021. La fel de important este ca Turcia să aibă un angajament constructiv pentru a sprijini această cale pozitivă a cooperării noastre. De asemenea, sprijinim și dialogul la nivel înalt cu Turcia în domenii de interes comun. Desigur, subiectul final este legat de discuțiile noastre cu secretarul de stat Blinken, după-amiază. Acesta este o întâlnire importantă pentru noi. Este, practic, o nouă oportunitate de a consolida coordonarea și cooperarea și unitatea transatlantică pe teme de interes comun, precum sprijinul pentru Ucraina, sprijinul pentru parteneri vulnerabili, cum sunt Republica Moldova și țări din Balcanii de Vest, coordonarea noastră în ce privește China și pe alte subiecte globale”, a mai spus ministrul de Externe român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.