Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lungmetrajul 'Spre Nord' a câştigat Premiul Publicului la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest

facebook.com
Les films de Cannes a Bucarest

Lungmetrajul "Spre Nord" regizat de Mihai Mincan a câştigat Premiul Publicului, duminică, la finalul celei de-a 13-a ediţii a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, în cadrul galei de închidere desfăşurată duminică la Cinema Elvire Popesco din Capitală.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, pelicula a fost prezentată în secţiunea "Avanpremierele Toamnei", iar premiul, în valoare de 2.500 de euro, a fost oferit de Dacin Sara.

"Ne bucură să vedem că interesul pentru cinemaul de artă este încă foarte crescut. Sălile pline, proiecţiile sold out încă din primele zile de la punerea în vânzare a biletelor, Q&A-urile prelungite şi pe treptele cinematografelor ne dovedesc asta. Desigur, trebuie să mulţumim publicului care pune mai presus de orice experienţa filmului văzut, împreună, la cinema", a precizat echipa festivalului, potrivit Agerpres.

Dintre proiectele produse sau co-produse în România înscrise la cea de-a 7-a ediţie Works in Progress (WiP), juriul internaţional alcătuit din selecţionerii unor prestigioase festivaluri din lume: Hervé Aubron (Quinzaine des cinéastes, Cannes), Paolo Bertolin (Veneţia), Lorenzo Esposito (Berlinale), Evgeny Gusyatinskiy (Rotterdam), Giovanni Marchini-Camia (Locarno) a ales câştigătorii celor două premii: "Athlete", proiectul de lungmetraj semnat de Semih Gulen şi Mustafa Emin Buyukcoskun, a câştigat premiul ce constă în servicii de post-producţie, în valoare de 10 000 euro, oferit de Avanpost, iar "Captura", în regia lui Adi Voicu, premiul de 5 000 euro constând în servicii de post-producţie, oferit de Abator.

A 13-a ediţie a festivalului a continuat colaborarea cu Filminute, Festivalul Internaţional de Film de un Minut care îi provoacă pe cineaştii, scenariştii, animatorii, artiştii, designeri şi producătorii de conţinut creativ să realizeze cele mai bune producţii de fix 60 de secunde.

Publicul a fost invitat să voteze filmul preferat pe filmedefestival.ro, iar juriul alcătuit din Diana Smeu - Coordonatorul LFDC.13 şi Anca Caramelea - selecţioner ecologist at Ecozine Film Festival a desemnat Premiul Juriului ce a fost acordat regizorului Rory Hern pentru "The Gnome". Premiul Publicului a fost adjudecat de Ashgar Besharati pentru filmul "The Painter of Fish".

Pe parcursul festivalului publicul a avut posibilitatea să se întâlnească cu realizatorii filmelor româneşti prezentate în secţiunea Avanpremierele Toamnei, dar şi cu echipa filmului "Metronom" care a deschis festivalul. O întâlnire emoţionantă a fost şi cea cu actriţa Tora Vasilescu în cadrul galei "71 de minute cu Tora Vasilescu".

Invitata specială a programului Managing Talents, ajuns la a 7-a ediţie, a fost regizoarea Ana Teodora Mihai, care s-a întâlnit cu participanţii în program pentru un casting deschis pentru următorul său film. Înainte de sesiunea de casting, Dr. David Zitzlsperger, directorul general al Denkungsart GmbH, a susţinut o prezentare despre platforma Castupload, cu care Les Films de Cannes a Bucarest a fost anul acesta partener.

Dialogul "Cinemaul de autor în vremea platformelor" i-a adus pe cineaştii Stéphane Brizé şi Cristian Mungiu, selecţionerii şi programatorii unor festivaluri internaţionale de film precum Paolo Bertolin, Giovanni Marchini-Camia, şi producătorul executiv Alessandro del Vigna pe scena de la Cinema Elvire Popesco pentru o discuţie despre starea cinemaului de autor şi efectele pe care evoluţia platformelor de streaming le are asupra sa.

Cea de-a 13-a ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest s-a desfăşurat în perioada 21-30 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.